Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi sprijinită de liberali şi de către unii parlamentari din arcul gurvernamental a fost respinsă ieri de Parlament, după ore întregi de dezbateri aprinse.
Ceea ce implică automat că măsurile de austeritate ale Guvernului Boc vor continua cu tot cu Cabinet.
Dacă Guvernul ar fi picat ieri am fi asistat practic la o nouă premieră în ultimii douăzeci de ani de democraţie, fiind vorba de un Cabinet condus de acelaşi prim-ministru, Emil Boc, prim-ministru care a mai fost demis de Parlament, în toamna anului trecut, tot prin moţiune de cenzură.
Situaţia politică rămâne, totuşi, extrem de tensionată, în condiţiile în care chiar voci din PD-L vorbesc tot mai apăsat despre o remaniere a Guvernului, ba chiar de o schimbare a sa din toamnă.
Din punct de vedere economic, situaţia rămâne complicată, votul de ieri rezolvând parţial doar problema instabilităţii politice.
Chiar dacă măsurile de austeritate au fost aprobate de Parlament, totuşi ele au fost contestate deja de opoziţie la Curtea Constituţională, de verdictul căreia va depinde aplicarea lor.
Ceea ce implică o nouă amânare a aplicării măsurilor, care ar fi trebuit deja să producă efecte de la 1 iunie, pentru a rămâne în datele acordului cu FMI pentru eliberarea celei de-a cincea tranşe. De altfel, PSD a anunţat deja că va iniţia o nouă moţiune de cenzură, axându-se acum, în principal, pe educaţie şi sănătate.
Vlădescu: Vârfurile de plată pentru datoria publică, în iulie şi noiembrie
Incidente la dezbaterea moţiunii de cenzură