OPINII Băncilor le-a rămas Roborul mic

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 ianuarie 2019

Băncilor le-a rămas Roborul mic

Scăderea indicelui Robor la 3 luni, reper luat în calcul pentru plata ratelor la majoritatea creditelor, de la 3,04% pe 19 decembrie, când legea privind "taxa pe lăcomie" intra în linie dreaptă, până la 2,9% pe 9 ianuarie poate reprezenta şi o coincidenţă. Una destul de mare şi care pune umărul, ce să-i faci!, la reducerea taxei pe care băncile ar trebui să o vireze din acest trimestru statului. Nu s-a anunţat scăderea spectaculoasă a inflaţiei între timp, nu s-a redus dobânda de politică monetară, climatul economic nu s-a îmbunătăţit subit (ba, dimpotrivă, ar spune cei care plâng de milă băncilor şi multinaţionalelor taxate recent). Atunci, cum de s-a hotărât Roborul să se înhame la căruţa Guvernului aşa, dintr-o dată? Să spunem doar, în lipsa unor dovezi palpabile, că "aşa a vrut piaţa".

Ei bine, dincolo de deciziile pieţei în interesul celor care o compun, am mai observat încă un brânci la adresa Robor. Dinspre BNR (vezi ultima conferinţă a Guvernatorului) vin tot soiul de sugestii şi recomandări către decidenţii politici cum că legarea dobânzii creditelor de un reper precum Robor n-ar mai fi foarte utilă. Roborul a apărut în algoritmul de calcul când abuzurile băncilor erau "calde", iar acum când s-au răcit şi mentalităţile s-au mai schimbat, n-ar mai trebui folosit Roborul, ni se spune. Evident, următoarea întrebare ar fi "ce punem în locul Robor"? Iar aici mediul bancar are deja un răspuns pregătit, în loc de Robor să avem dobânda "prime rate", cea acordată clienţilor de top care prezintă cele mai mici riscuri, iar de la acel nivel să se aplice marjele băncii, în funcţie de bonitatea şi credibilitatea noului solicitant. Cu alte cuvinte, dacă statul ne taxează în funcţie de Robor, n-ar fi mai bine ca noi, băncile, să nu îl mai folosim deloc? Adică, nici mai mult nici mai puţin, decât întoarcerea la perioada de graţie din 2005-2008, când dobânda creditului putea varia în funcţie de "politica băncii" şi trebuia să dai o fugă la avizierul sucursalei bancare de unde luasei împrumutul ca să vezi cât ar urma să plăteşti rata pe luna în curs. N-am nicio îndoială că băncile abia aşteaptă o asemenea pleaşcă, n-am nicio îndoială că mulţi au uitat de contractele abuzive de credit din urmă cu 10 ani, destule desfiinţate în instanţă. Cu atât mai mult cu cât majoritatea erau în euro sau franci, iar creşterea ratelor a putut fi pusă şi pe deprecierea leului. Cu toate astea, or fi la fel de amnezici şi cei din Ministerul Finanţelor, cei de la care se aşteaptă să aplice o asemenea modificare a Ordonanţei 50/2010? Nu aş paria pe asta, având în vedere taxa pe lăcomie recent adoptată şi dificultăţile cu care se naşte noul buget pe anul 2019 (Guvernul are mare nevoie de bani). Dar am putea fi la fel de siguri că noua majoritate parlamentară care va intra în pâine din 2020 va fi la fel de insensibilă la sugestiile BNR, care se comportă iar ca o portavoce a mediului bancar pe care îl reglementează, mai ales dacă Isărescu mai prinde un mandat la finalul acestui an?

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Penibil articol, oare autorul primește bani pentru asemenea articol? Sau este munca benevola?

    1. Prietene, dar ce analiză pertinentă şi bine documentată a acestui articol.

      Atât de profund!  

      Oare comentacul primeste bani pentru asemenea comentariu? Sau (aoleu!) este muca benevola?

      trepadusii bnr-ului n-au somn si n-au liniste in aceasta perioada. Acest bnr nu este al Romaniei, ci mai curand al bancilor si multinationalelor. Taxarea activelor este o masura chiar buna, dovada fiind evolutia recenta a robor, asolut nejustificata de alti factori, exceptand oug, cum bine remarca autorul. Dupa ce si-au vandut neperformantele la firmele de casa la preturi derizorii, inregistrand in acele perioade pierderi astronomice, bancile trec acum la manipularea indicelui care le deschide calea majorarii dobanzilor la credite.

      BNR este "al bancilor si multinationalelor"?

      Asta a zis Gadea pe la A3? Si Axa nu e in stare sa gandeasca cu capsorul propriu? 

      Terminati odata cu aiureala asta comunista! 

      "Taxarea activelor este o masura chiar buna" .... Pe bune? 

      Din putul gandirii PSDiste? Atunci cum se explica un ROBOR sub 3% dar Fiantele se imprumuta la peste 4%? Cine e lacom? Banca care da imprumutul sau statul care da mai mult decat ar trebui? 

      Culmea ironiei! Orlando da in banci dar sta cu mana intinsa ca sa-l imprumute! 

      Pt.Autor 

      Nu prea am inteles expresia "multinaţionalelor taxate recent". 

      Care multinationale? 

      Din telefonie? Din energie? Bancare? 

      Toate vor gasi metode ca sa-si maximizeze profitul. Si bine fac!

      Nu poti, daca esti responsabil, sa vii de Craciun cu cadouri otravite. 

      decat cele pentru care a fost creata. Bancile tb sa faca profit, si inca unul cat mai mare, si pentru a-si atinge scopul nu au scrupule. BNR-ul ar tb sa reglementeze domeniul si sa le tempereze in elanul lor, dar nu se intampla.

      Hontica tata, de ce crezi tu ca a scazut roborul sub 3 daca statul se imprumuta la peste 4? Ca dovada ca nu este si nu poate fi manipulat nu? Cred ca-ti cer prea mult, tu nu esti capabil decat sa reproduci ceea ce primesti de la bnrei. Asta e jobul tau. 

    Urmeaza o Hotarare de Guvern pentru Stabilirea Temperaturii la 10 grade celsius, una pentru ca primavara sa inceapa pe 1 februarie, etc. Astept o Hotarare de Guvern in care sa se stabileasca faptul ca toti cetatenii romani sunt obligati sa fie fericiti. (nu cred sa incalce vreo norma internationala)

    Oare ce joc mai fac hoți de la BNR ? Trebuie anchetați .

    ROBOR la 3 luni nu mai are rusine. S-a dus la 3.28%. Oare de ce? Nu le mai este frica bancilor de ordonanta 114?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb