OPINII Mai au vreo şansă legile anti-bănci? Dar celelalte programe ale actualei majorităţi?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iunie 2019

Cursul de schimb s-a comportat în ultimele zile de parcă leul ar fi câştigat referendumul pe justiţie. Cu prognoza de inflaţie crescută la locul ei, cu deficitele externe neclintite şi cu deficitul bugetar în urcare după primul trimes-tru, moneda naţională şi-a găsit timp să se aprecieze de la 4,76 lei/euro înainte de europarlamentare până sub 4,72 lei/euro vineri, 7 iunie. Şi bursa şi-a făcut datoria şi a urcat în ciuda unui parcurs mai slab al pieţelor europene, acţiunile româneşti jubilând la vestea că fondurile de pensii nu mai sunt ameninţate, iar administratorii nu vor veni cu prea mulţi bani de acasă. Toate dezechlibrele de care se făcea caz prin media n-au mai contat în faţa "optimismului" investitorilor, o mişcare încurajată discret de BNR, care s-a abţinut să intervină în direcţia temperării creşterii leului. În definitiv, un leu mai puternic face bine la inflaţie, dacă tot ne plângem că am crescut pe consum, pe bază de importuri.

Legea anti-lăcomie e tot mai criticată azi, iar recentele proiecte depuse de senatorul Zamfir în Parlament, legi care vizează plafonarea dobânzilor, conversia creditelor din valută în lei sau posibilitatea preluării de către debitori a creditelor cesionate de bănci la costurile la care s-a făcut cesiunea au o soartă incertă şi probabil că vor rămâ-ne îngropate în Parlament pentru o lungă perioadă. Coaliţia care a păstrat majoritatea în legislativ nu pare dornică de noi confruntări, nici pe justiţie, nici pe economie sau finanţe, cel puţin până nu îşi securizează guvernarea (va trăi de acum permanent cu sabia unei moţiuni de cenzură deasupra capului), aşa că polemicile din zona parohiilor păstorite de BNR se amână. Adio, deci, legi "anti-bănci". Aş paria că nici legea privind repatrierea aurului, deja votată, nu va avansa prea mult... Ce se va alege de proiectul de reformă a programului Prima Casă, cel cu dobândă fixă de 5,5% de la care să se aplice dis-counturi de dobândă pentru familiile cu venituri mai mici şi copii în întreţinere? Cred că nici în acest caz nu se vor face paşi suplimentari. Statul ar urma să îşi majoreze garanţiile de la 50% la 80%, iar partidele care sunt (încă) în opoziţie, dar care au câştigat majoritatea la europarlamentare sunt adepte ale unei gestiuni mai prudente a finanţelor statului.

În fine, ar mai fi de discutat despre programul de emisiune continuă a ti-tlurilor de stat pentru populaţie. Actuala coaliţie a reluat aceste emisi-uni după o pauză de mai bine de 2 ani şi a făcut-o în mod constant, cu titluri noi în fiecare lună, la randamente superioare dobânzilor bancare. Aici nici BNR (avocatul băncilor în multe situaţii), nici Opoziţia parlamentară nu au avut opinii critice, aşa că este de aşteptat ca certificatele de trezorerie să fie oferite în continuare pentru că necesarul de finanţare al statului este în creştere. Cred că se va pune punct pentru o perioadă majorării salariilor, în special al salariului minim, măsură care are acum oponenţi puternici în BNR şi în Parlament şi împotriva căreia se înscrie şi majorarea deficitului bugetar din primele luni ale anului (1,1% din PIB în aprilie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb