ALEGERILE DE LA "SIF BANAT CRIŞANA", PRIN VOT SECRET Bogdan Drăgoi a primit un nou mandat de administrator al SIF1

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2017

Bogdan Drăgoi a primit un nou mandat de administrator al SIF1

Primul SIF la care ASF a găsit un grup de acţionari concertaţi

Drepturile de vot, limitate pentru grupul companiilor apropiate de fostul preşedinte Dragoş Bîlteanu

------------

Actualizare 15:08

Acţionarii "SIF Banat Crişana" (SIF1) au ales astăzi un Consiliu de Administraţie (CA) format din Bogdan Drăgoi (87,8% voturi "pentru"), Radu Răzvan Străuţ (83,61%), Sorin Marica (63,44%) şi Marcel Heinz Pfister (63,03%), potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Mandatul noului CA este de patru ani, cu începere din 24 aprilie 2017.

În urma votului secret exprimat de acţionari în AGA de astăzi, numai patru administratori au întrunit un număr de voturi reprezentând cel puţin 50% plus unu din voturile exprimate, condiţie cerută de actul constitutiv al societăţii şi de lege pentru adoptarea hotărârilor adunării generale. "Societatea va întreprinde demersurile permise de lege şi Actul constitutiv pentru ocuparea locului rămas vacant în consiliul de administraţie", se arată în raport.

Acţionarii au aprobat astăzi repartizarea profitului net aferent exerciţiului financiar 2016, în sumă de 81.362.701 lei, la Alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare.

De asemenea, acţionarii au aprobat Bugetul de venituri şi cheltuieli şi Programul de activitate pentru anul 2017, precum şi situaţiile financiare individuale aferente exerciţiului financiar 2016.

(S.A.)

------------

Alegerile pentru un nou Consiliu de Administraţie al SIF Banat Crişana sunt programate pentru astăzi, prin vot secret, în cursă fiind înscrişi opt candidaţi, printre care actualii administratori: preşedintele SIF1 Bogdan Drăgoi, vicepreşedintele Octavian Avrămoiu, Ion Stancu, Dan Weiler şi Ionel-Marian Ciucioi.

Ceilalţi trei candidaţi sunt Marcel Heinz Pfister, vice director Bank Alpinum AG, avocatul Radu Răzvan Străuţ, care a colaborat între 2010 şi 2015 cu Reff şi Asociaţii, şi Sorin Marica, fost consilier în Ministerul Turismului, fost preşedinte al casei de brokeraj Active International şi preşedinte Dracula Park.

SIF1 este primul la care Autoritatea de Supraveghere Financiară a raportat existenţa unui grup de acţionari care acţionează concertat şi a dispus limitarea drepturilor de vot pentru acesta la 5%, pragul legal de deţinere.

ASF nu a găsit concertări la alegerile de la SIF Moldova şi SIF Oltenia, de la începutul lunii, deşi în piaţă s-a vorbit că Autoritatea a primit sesizări în acest sens.

Potrivit ASF, grupul de acţionari ai SIF Banat-Crişana format din "Aris Capital" SA, "Torch Investment" SA şi "Smart Capital Investment" SA are o deţinere cumulată de 11,52% din capitalul social al emitentului, depăşind astfel limita de deţinere de 5% din capitalul social prevăzută de Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

Societăţile din grup sunt o parte dintre cele care acţionau concertat cu fostul preşedinte SIF1 Dragoş Bîlteanu.

În februarie 2015, ASF constatase că firmele Oshia Holdings Limited (cu o deţinere de 4,99% din SIF1), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) acţionează concertat şi le-a obligat să îşi vândă din participaţii până la nivelul legal de 5% din acţiunile SIF Banat -Crişana.

Decizia a venit după ce procurorii DIICOT au susţinut că Dragoş Bîlteanu, care a fost arestat, în decembrie 2014, într-un dosar de spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, dar care nu a fost încă trimis în judecată, deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).

Decizia ASF a fost, însă contestată de Aris Capital, companie administrată de Najib El Lakis, partenerul lui Dragoş Bîlteanu şi fost vicepreşedinte SIF1, iar Curtea de Apel a suspendat concertarea dispusă de ASF, până la judecarea pe fond, proces care a fost amânat repetat.

De altfel, ASF precizează că deciziile sale nu au fost, până în prezent, anulate de instanţă.

ASF a precizat într-o decizie din august 2016 că deţinerile Oshia Holding Limited şi Macelis Investment Limited au fost înstrăinate.

"Deţinerile privite la nivel de grup identificate în actele individuale mai sus menţionate au scăzut prin înstrăinarea deţinerilor acţionarilor Oshia Holding Limited, Macelia Investment Limited, şi Monticlifti Management LTD dar fără a se încadra în limita legală de deţinere de 5% din capitalul social", menţionează ASF, în decizia din 12 aprilie, aplicabilă Adunării Generale de astăzi.

Dividend 0 sau de 0,06 lei

Anul acesta, conducerea SIF1 a înaintat acţionarilor două variante de distribuire a profitului de anul trecut: aprobarea unui dividend brut/acţiune de 0,06 lei, reprezentând o rată de distribuţie de 38% din profitul net sau aprobarea repartizării întregului profit net al exerciţiului financiar 2016 la alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare.

În 2016, SIF1 a raportat un profit net preliminat de 81,4 milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de rezultatul anului precedent.

Anul trecut, SIF1 a mizat pe o strategie care a exclus acordarea de dividende. Astfel, acţiunile SIF1 au marcat, în 2016, o creştere de 9,47% a cotaţiei, depăşind randamentul adus, de SIF-urile care au dat dividende.

Performanţa SIF1 a venit după ce compania a derulat o ofertă de răscumpărare a 5,62% din acţiunile proprii şi nu a mai făcut vânzări din portofoliu. Acţionarii SIF1 acceptaseră această strategie, refuzând o altă propunere tentantă pusă pe masă - distribuirea unor dividende, în cuantum de 80% din profitul pe anul 2015.

Totodată, acţionarii vor mai aproba, la AGA, Bugetele venituri şi cheltuieli şi Programul de activitate pentru anul 2017.

SIF Banat-Crişana are 56,9% din activ în sectorul financiar-bancar, primele trei deţineri fiind Banca Transilvania, Erste Bank şi BRD, toate listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. 53.9% din portofoliul SIF1 este format din mostenirea echipei care a fost restructurata de tandemul Bilteanu&Co si de Bogdan Dragoi, nucleul de participatii minoritare generator de dividende. Daca Cuzman le-ar fi lasat portofoliul SIF3 sau SIF4, n-ar mai fi avut cu ce sa aplice „strategia aia de conservare a activelor”.

    Mai bine ne-ar explica d-nul Dragoi in ce titluri de fond a invesit in primele 3 luni ale lui 2017 46 milioane de lei, stiind ca Bilteanu a prapadit in perioada lui „de guvernare”vreo 50 milioane de lei pe titluri de fond care au adus 0 lei si a mai dat si 20 de milioane lei pe un hotel care de cand este el genereaza doar pierderi. Strategia aceea hai sa vindem ieftin la prieteni si sa cumparam scump tot de la ei se aplica in continuare la SIF1, doar ca au mai apasat pe frana. 

    In rest nimic nou la SIF-ul de vest. Hotii au fost si mai sunt inca la butoane.

    1. Exact...

      CE FELICITARI LUI BOGDAN DRAGOI !!??RUSINE SA-I FIE CA ARE UN SALAR ASTRONOMIC SI NOUA ACTIONARILOR MICI NU NE DA NICI BRUMA AIA DE DIVIDENDE.DE CE NU RENUNTA TOATA CONDUCEREA SIF LA SALARIILE ALEA ASTRONOMICE SA FACA INVESTITII.CIND II VAD RASUL ASTA SARCASTIC AL ACESTUI BOGDAN DRAGOI PARCA-L VAD PE DRAGOS BILTEANU CARE TOT ASA A PROCEDAT ,A SFIDAT ACTIONARII MICI.PENTRU NOI ERAU IMPORTANTE DIVIDENDELE ERA DREPTUL NOSTRU.DE CE NIMENI NU-I VERIFICA .DE CE ANAF-UL DOARME SI II LASA SA FACA CE VOR !!CIND AM SUNAT LA ARAD MI S-A SPUS D-NA N-AM CE SA VA FAC CA NICI NOI NU AVEM ACCES LA BORCANUL CU MIERE.POATE CINEVA INDRITUIT CITESTE CEEA CE AM SCRIS

      ROG ZIARUL BURSA SA ARATE CE SALARII AU ACESTI SEFI DE LA SIF 1 SI CUM AU CHIVERNISIT BANII OAMENILOR CA SIF NU-I MOSTENIREA LOR DE LAQ BUNICII LOR .POATE TOTUSI CINEVA DIN TARA ASTA SE SESIZEAZA SI VERIFICA CE SE INTIMPLA CU SIF-URILE,ACTIONARII MICI SUNT CAPTIVI IN MINA VATAFILOR ASTORA ,ARATATI LA OAMENI CE SALARII ENORME AU ,FELICITARI ZIARUL BURSA

      Au dreptate cei care au scris ca acesti ticăloși îmbogățiți prin furt ar trebui sa justifice faptul ca actionarii mici nu primesc nimic de ani de zile. Sa le fie rusine unor mafioți ca Bogdan Drăgoi care a avut ce invata de la taticul d-lui de care ar trebui sa se rusineze. Ban diti.

    [Mesaj eliminat conform regulamentului]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb