ASF a respins solicitarea SIF Banat-Crişana de scădere a cvorumului la AGA

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins solicitarea Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) cu privire la scăderea cvorumului pentru întrunirea adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor (AGA).

Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana a solicitat, la finele lunii iunie, aprobarea de la ASF pentru modificarea statutului, prin scăderea prezenţei minime necesare pentru întrunirea AGEA şi a transmis un proiect de statut. Cererea de autorizare a fost transmisă pentru adaptarea "statutului la noile prevederi ale legii pieţei de capital, aşa cum sunt reglementate prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor", potrivit unui comunicat transmis, în iunie de SIF Banat-Crişana.

Solicitarea a fost respinsă, însă, vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi a fost transmisă ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Obligaţia de adaptare a documentaţiei în termenul de 12 luni prevăzut în OUG nr.32/2012 nu se aplică societăţilor de investiţii de tip închis (categorie în care sunt incluse şi SIF-urile - n.r.) (...) Cerinţele de cvorum prevăzute în statutul SIF Banat-Crişana nu se încadrează în prevederile art.19 alin (2) din statutul acesteia, neexistând o limitare expres prevăzută pentru societăţile de investiţii financiare, în condiţiile în care aceleaşi cerinţe de cvorum erau aplicabile tuturor societăţilor comerciale pe acţiuni, cu excepţia situaţiilor în care actul constitutiv dispunea altfel (...) Se respinge solicitarea SIF Banat-Crişana de avizare a modificării statutului acestei societăţi ca urmare a hotărârii Consiliului de Administraţie nr.52 din data de 28 iunie 2013", se arată în decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară, citată de Mediafax.

Scăderea cvorumului în AGEA a fost una dintre primele decizii luate de actualul Consiliu de Administraţie al SIF Banat-Crişana, ales la finele lunii aprilie, când Ioan Cuzman, aflat în conducerea SIF Banat-Crişana în ultimii 18 ani, nu a mai fost numit în Consiliul de Administraţie.

Şedinţe AGEA s-au întrunit în ultimii ani doar la SIF Transilvania (SIF3), care a reuşit în urmă cu câţiva ani să obţină în instanţă eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenţă.

În prezent, la SIF Transilvania sunt aplicabile prevederile legii societăţilor comerciale, care stabilesc un cvorum de 25% din dtrepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare.

La celelalte patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, în actele constitutive sunt prevăzute cvorumuri de 75% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 50% la a doua convocare.

În cadrul adunărilor extraordinare acţionarii pot decide printre altele schimbarea obiectului de activitate al societăţii, majorarea sau reducerea capitalului social, emisiunea de obligaţiuni, fuziunea sau divizarea companiei, dizolvarea, modificarea statutului.

Cea mai importantă mutare a SIF Banat-Crişana în acest an este preluarea controlului indirect al SIF Muntenia, prin cumpărarea SAI Muntenia Invest. SIF Banat-Crişana va achita 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de luni în stagnare, la preţul de 1,03 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 565,3 milioane lei (128 milioane euro).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...s-a impotrivit ASF la intentiile de mare finete si inteligenta ale lui Dragos?...nu stiu daca este bine dle comisar Ursache...

    1. el nu e acolo pentru actionari, cu 5% gestioneaza si fura tot, dovada si increderea de care se bucura in randul investitorilor care penalizeaza SIF1 si SIF4. oare de ce ? dragos stie cat e de iubit de actionari...care ii doresc ca bani furati sa fie folositi pentru medicamente si avocati...

    ia mai faceti "sapaturi" sa vedeti ca si SIF4 are alt statut.

    Cu nai buni in urma, SIF4 a mai facut vreo 2 majorari de capital social 

    Daca aviza o astfel de modificare a actului constitutiv, ASF dadea un semnal clar de lipsa de competenta...ca de lipsa de interes pentru protectia investitorilor nu duce lipsa... a se vedea lipsa de implicare a ASF in situatia obligatiunilor.

    1. Ursache si Bilteanu-o batalie intre generatii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb