Drepturile de preferinţă de la TLV, intens tranzacţionate pe Bursă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2010

Drepturile de preferinţă de la TLV, intens tranzacţionate pe Bursă

Drepturile de preferinţă ale Băncii Transilvania au fost intens tranzacţionate ieri pe Bursă, realizându-se peste 200 trans­feruri ce au vizat 22,7 milioane de drepturi. Astfel, mai mulţi acţionari, care controlau peste 2% din capitalul băncii, şi-au vândut dreptul de a participa la majorarea de capital a băncii către alţi investitori care, astfel, pot intra acum în acţionariatul BT sau pot să-şi majoreze participaţia în bancă.

Până în prezent, SIF Moldova a fost principalul cumpărător al drepturilor de preferinţă ale Băncii Transilvania, în ultimele şedinţe societatea de investiţii financiare achiziţionând aproape zilnic mai multe sute de milioane de drepturi cu scopul de a subscrie mai multe acţiuni în majorarea de capital a Băncii.

"Dacă preţul acţiunilor nu va scădea semnificativ până la încărcarea acţiunilor, iar instanţa se va pronunţa în favoarea băncii, această tranzacţie a SIF < Moldova > va fi profitabilă", consideră analiştii consultaţi de BURSA.

"Drepturile de preferinţă ale Băncii Transilvania sunt în esenţă o opţiune < call >, cumpărătorul acestor optiuni asumându-şi doar riscul banilor investiţi, aşteptând creşterea preţului acţiunii suport. Este, altfel spus, o tranzacţie în marjă, dar cu risc de pierdere limitat şi risc de câştig limitat doar de potenţialul de creştere al acţiunii", ne-a explicat Andrei Petrescu, analist în cadrul societăţii de intermediere "Prime Transaction".

Drepturile TLV au fost cedate, ieri la un preţ mediu de 0,026 lei/titlu şi pot fi subscrise în majorarea de capital la un preţ de 1 leu/titlu. În piaţă, acţiunile băncii s-au transferat ieri la un preţ de 1,32 lei/acţiune.

Potrivit analiştilor, dacă preţul din piaţă la momentul încărcării (n.r. de la Registrul Comerţului) acţiunilor subscrise în urma exercitării drepturilor este mai mare decât preţul calculat pe baza preţurilor la care au fost achiziţionate drepturile, atunci se obţine un câştig. Preţul acţiunii TLV calculat pe baza preţului drepturilor de 0,0266 este de 1,24 lei/acţiune.

Preţul teoretic calculat pe baza preţului unei acţiuni TLV de 1,31 lei/acţiune este de 0,0343 lei/drept, dar fără a lua în calcul valoarea în timp a acestui drept, respectiv probabilitatea ca preţul acţiunii să fie superior, element specific unei opţiuni, şi care ar creşte uşor acest preţ teoretic.

"Evoluţia în piaţă a drepturilor a urmat tendinţa de scădere a preţului acţiunilor, în acest moment preţul drepturilor fiind sub preţul teoretic", a conchis Petrescu.

Pentru a subscrie o acţiune TLV în majorarea de capital, la preţul de un leu, un investitor are nevoie de 9,05 drepturi de preferinţă. Astfel, deţinătorul a 10.000 de drepturi de preferinţă va putea subscrie circa 1.100 de acţiuni, respectiv să aducă 1.100 de lei.

Brokerii mai avertizează că unul dintre elementele care ar putea să influenţeze negativ preţul drepturilor de preferinţă este acţiunea în justiţie iniţiată de SIF "Banat Crişana" (simbol SIF1), care solicită anularea majorării de capital a băncii, următorul termen de judecată fiind 3 noiembrie 2010. Această dispută în justiţie ridică riscul ca drepturile de preferinţă să devină nule, dacă Tribunalul anulează majorarea de capital cât timp drepturile sunt tranzacţionate pe Bursă, sau ca acţiunile subscrise în baza acestor drepturi să fie blocate după perioada de subscriere până la finalizarea procesului.

Perioada de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă se încheie pe 19 octombrie, iar perioada de subscriere a acţiunilor începe pe 25 octombrie.

Drepturile de preferinţă pentru majorarea de capital de la Banca Transilvania, în valoare de 120 de milioane de lei, au intrat la tranzacţionare de săptămâna trecută, încă din prima zi tranzacţionându-se circa 3,3 milioane de drepturi, în valoare de peste 30.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb