FORUM DEDICAT INVESTIŢIILOR ROMÂNEŞTI, LA NEW YORK Ştefan Minovici: "România - «invitată la dans» de finanţişti şi antreprenori americani"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2015

Ştefan Minovici: "România - «invitată la dans» de finanţişti şi antreprenori americani"

"Un program agroindustrial major ar putea genera zeci de miliarde de dolari pentru economie"

"Lupta anticorupţie nu va avea efectul dorit dacă nu se recuperează prejudiciile

Ştefan Minovici, preşedinte al Diviziei Internaţionale a Camerei de Comerţ Româno-Americane (RACC), spune că ţara noastră are un potenţial fabulos, declarându-se, totodată, "un optimist etern, un român-american aflat la New York de 36 de ani şi în Wall Street de douăzeci".

Domnul Minovici a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre relaţiile bilaterale româno-americane, dar şi despre situaţia economică a ţării noastre.

Camera de Comerţ Româno-Americană organizează, pe 28 septembrie, la New York , forumul de investiţii "BestInvest România".

Ştefan Minovici ne-a declarat: "România va trebui să-şi stabilească cu fermitate poziţia de piaţă emergentă (emerging market) şi nu de piaţă de frontieră (frontier market) unde este poziţionată de mulţi investitori americani astăzi. România are nevoie de un efort susţinut - de lobby şi PR financiar şi general pe termen lung, în cazul în care doreşte să atragă mai mulţi investitori. Este exact ceea ce Forumul BestInvest îşi doreşte şi motivul principal pentru care acesta a fost lansat".

Reporter: Cum se poziţionează România, ca destinaţie de investiţie pentru americani, în contextul economic global actual?

Ştefan Minovici: România rămâne o ţară cu un potenţial remarcabil în ceea ce priveşte atragerea de investitori, în a-şi reconstrui şi consolida industrii tradiţionale şi chiar unele noi în actualul context geopolitic şi mai ales economic. Piaţa asiatică, de la China, Vietnam, Cambodgia şi Indonezia şi până la Orientul Mijlociu oferă din ce în ce mai puţine opţiuni antreprenorilor americani, în timp ce costurile de producţie şi riscurile au crescut concomitent în ultimii ani, în aceste zone.

Reporter: De ce ar alege un investitor american România?

Ştefan Minovici: România are o poziţie geografică strategică şi convenientă, mână de lucru calificată şi rezonabilă, o generaţie de tineri capabili, întreprinzători şi cunoscători de limbi străine. Este un popor care se dovedeşte a fi mai pro-american câteodată decât cel din Marea Britanie. Adăugaţi faptul că suntem a doua ţară ca mărime din Europa de Est şi a şaptea din întregul continent european, că avem resurse naturale majore şi că putem să ne repoziţionăm ca un jucător de excepţie în bazinul Mării Negre, cel Balcanic, dar mai ales ca membru al Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, ca partener NATO. Toate acestea oferă nu numai oportunităţi de afaceri, dar mai ales garanţia unor relaţii pe termen lung şi fără dubiu, care să genereze profituri substanţiale pentru investitori.

Reporter: Companiile din energie, care au derulat IPO-uri, în ultimii ani, au fost foarte căutate de investitori, datorită dividendelor ridicate. Ce factori consideraţi că împiedică investitorii străini să vină în număr mai mare pe Bursa de la Bucureşti?

Ştefan Minovici: Cei mai mulţi investitori străini, în general, nu ştiu suficient despre România şi, atunci când primesc informaţii, imaginea ţării rămâne în general una negativă sau neatractivă. Mulţi continuă să vadă România ca o ţară cu o economie de tranziţie, afectată de birocraţie, corupţie şi unde un segment major al forţei de muncă lucrează peste hotare. România va trebui să-şi stabilească cu fermitate poziţia de piaţă emergentă (emerging market) şi nu de piaţă de frontieră (frontier market), unde este poziţionată de mulţi investitori americani, astăzi. România are nevoie de un efort susţinut - de lobby şi PR financiar şi general pe termen lung, în cazul în care doreşte să atragă mai mulţi investitori. Este exact ceea ce Forumul BestInvest îşi doreşte şi motivul principal pentru care acesta a fost lansat.

Reporter: Cum apreciaţi lupta anticorupţie, din ultima perioadă, din punct de vedere al semnalului transmis investitorilor?

Ştefan Minovici: Efortul depus pentru a controla sau poate chiar elimina corupţia la nivel înalt sau cel mai înalt este nu numai lăudabil, dar chiar remarcabil. Cine şi-ar fi imaginat cu puţini ani în urmă că şefi de guvern, miniştri, baroni şi moguli vor fi anchetaţi, condamnaţi şi încarceraţi în România - în masă? O nouă eră a luat naştere în ţară, cea în care românii care comit infracţiuni, fraude şi escrocherii, mai ales cei de la vârful societăţii, au motive bune de a se teme sau de a fi îngroziţi chiar de ideea că ar putea fi prinşi şi pedepsiţi.

Până şi cei blocaţi spiritual în faza de negare, care se considerau invincibili şi de neatins prin prisma propriei lăcomii, aroganţe şi prostii au căzut victime acestei campanii anticorupţie din România. Edilul Bucureştiului arestat recent (n.r. Sorin Oprescu) este un exemplu clasic al acestui gen de personaj. Lupta anticorupţie însă nu va avea scopul şi nici efectul dorit dacă nu este dusă până la capăt. Acest final însemnând şi recuperarea prejudiciilor produse, a conturilor de miliarde de dolari sau de euro, care astăzi îşi aşteaptă cu răbdare titularii după executarea sentinţelor. Altfel, destui vor fi dispuşi să rişte în continuare şi chiar să facă câţiva ani de închisoare, în ideea că vor rămâne cu averi ilicite pentru restul vieţii. Mesajul trimis investitorilor internaţionali vis-a-vis de corupţia din România este unul impresionant şi inspirator, dar din păcate incomplet.

Reporter: Ce potenţial vedeţi pentru comerţul dintre SUA şi România, în perioada următoare?

Ştefan Minovici: Răspunsul meu este clar şi neechivoc - un potenţial fabulos. Este o părere dată de un optimist etern, un român-american aflat la New York de 36 de ani şi în Wall Street de douăzeci. Fără acest gen de sentimente, de entuziasm şi încredere în viitor şi în capacităţile oamenilor de afaceri din Romania, BestInvest ar deveni o altă "misiune economică", bifată în analele diverselor companii şi lipsită de rezultate şi substanţă. România este invitată la dans de finanţişti şi antreprenorii americani. Dansul se numeşte tango. Tangoul nu se poate dansa decât în pereche. Nu ne putem permite să ne împiedicăm şi nici să ne scuzăm că nu suntem încă bine pregătiţi pentru a ridica acest parteneriat la un nou nivel, mai atrăgător şi mai profitabil.

Reporter: Din ce domenii ar putea veni o creştere a comerţului?

Ştefan Minovici: În primul rând agricultura. În al doilea rând, agricultura şi, nu în ultimul rând, agricultura. Dumnezeu a fost generos cu românii şi cu România de-a lungul secolelor. Aşadar, avem unul dintre cele mai fertile şi mai frumoase terenuri agricole din Europa şi din lume. Ele sunt folosite la o fracţiune din potenţialul lor şi în bună parte beneficiază tot investitorii străini. Următoarea criză mondială care se apropie cu paşi galopanţi va fi cea alimentară şi de apă potabilă. Deci, relansarea unui program agroindustrial major, de a produce grâu, porumb, sfeclă şi atâtea alte recolte, creşterea de animale, toate acestea ar putea genera zeci de miliarde de dolari pentru economia ţării, într-un timp relativ scurt. Românul a rămas un agricultor născut şi pasionat, înţelege valoarea pământului şi beneficiul recoltelor sale.

Revin, totodată, la un răspuns anterior, România poate produce pe scară industrială enorm de mult şi la un nivel calitativ ridicat. Cunosc mulţi producători americani dispuşi să mute fabrici din Asia în România. Rămâne să vedem cum ar putea guvernul României să stimuleze aceste investiţii şi ce fel de facilităţi ar putea fi oferite celor interesaţi. Nu în ultimul rând, turismul ar putea din nou reveni la gloria (paradoxală) a anilor 70, când această industrie genera miliarde la bugetul de stat.

Reporter: Ce evenimente desfăşoară Camera de Comerţ Româno-Americană pentru promovarea României?

Ştefan Minovici: Camera Româno-Americană de Comerţ ( RACC) este cea mai veche asociaţie de comerţ bilateral dedicată dezvoltării relaţiilor de afaceri între România şi Statele Unite ale Americii. RACC organizează conferinţe, seminarii, dejunuri şi evenimente speciale pentru membrii săi şi ai altor camere de comerţ şi industrii din Statele Unite. RACC este singura cameră de comerţ recunoscută în Statele Unite pentru România, de către Statele Unite ale Americii şi de către Camera Europeană de Comerţ Americană. BestInvest România este un exemplu de eveniment care indică calibrul de forumuri pe care RACC le organizează.

RACC a organizat, împreună cu ZIUA USA Foundation şi Ziua României pe Broadway, în luna mai, cel mai mare festival românesc din afara graniţelor ţării.

Reporter: Care este scopul conferinţei Best Invest Romania, de la New York, şi cum se va derula evenimentul?

Ştefan Minovici: Scopul este unul simplu, direct, complex, pragmatic şi oportun în acelaşi timp, de a promova investiţiile americane în România, comerţul, relaţiile bilaterale şi nu în ultimul rând imaginea ţării în Statele Unite. BestInvest se doreşte a fi un eveniment fără precedent ca număr de participaţi din Statele Unite, puterea financiară a acestora, interesul arătat României şi mai ales pentru lansarea de noi proiecte majore. Forumul se va desfăşura pe parcursul unei zile de lucru, de la orele 8:00 dimineaţa şi până la orele 17:30. BestInvest va fi urmat de o cină de gală. A doua zi, marţi 29 septembrie va avea loc o continuare a întâlnirilor directe "one-on one" pe tot parcursul zilei .

Reporter: Câţi investitori americani vă aşteptaţi să participe?

Ştefan Minovici: În jur de o sută de persoane din Statele Unite, de la peste 60 de companii diferite. Printre ele se află OPIC, Franklin Templeton, NY Bank Mellon, MTA Capital Construction, Exim Bank, Wise Finance Solutions, BTG PACTUAL- US Investment Fund, IAA- CREF- US Investment Fund Maddison Grey St.- US Investment Fund, CBM Group, BlackBridge Capital, AMF, Financial, Bloomberg, Oppenheimer, Firebird, Newtyn Management, Elliott Management Corporation, RCM International LLC, Eaton Vance - Segra Capital, Driehouse Capital, Bayard Asset Management, LR Global, Leeds Equity Partners, Hussar & Co, Sandglass Capital Financial Inst, World Bank, International Monetary Fund, JP Morgan Chase, Citibank, Dow Jones, Standard & Poor, EBRD şi mulţi, mulţi alţii. Nu pot menţiona partea americană fără a lista şi companiile româneşti înregistrate până în acest moment: Camera de Comerţ şi Industrii a României, Electrica SA, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Conpet, Cesiro, Nuclearelectrica, Transelectrica, Farmec SA, Master Chem Oil, Bucharest Stock Exchange (BVB), Christian Tour, GSP Holdings, SEA Complet, Oil Terminal, CNTEE Transelectrica SA, Rig Service, Grup Petrol Marin, Impact Developer & Contractor, ASF, OMV Petrom, Interactive Systems & Business Consulting, COMPANIA NATIONALA DE AEROPORTURI, OCH Hospital Constanţa, Benclinov & Associates, Cerasus Avium, Dunlop Mills şi Wise Financial Solutions.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sper ca romanul "înţelege valoarea pământului şi beneficiul recoltelor sale" si vom refuza ofertele de samanta modificata genetic si fertilizatori toxici; ar trebui sa promovam agricultura ecologica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb