• Gheorghe Piperea: "Preţurile oferite acum sunt mult mai mari faţă de cele de anul trecut"
Patru firme au depus oferte indicative privind activele Oltchim (OLT), rămase nevândute în urma primului proces de vânzare, respectiv Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 9) şi, parţial, Instalaţia PVC II din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 7), informează combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Potrivit comunicatului, Aiotec din Germania a depus oferte pentru Instalaţia PVC II şi Divizia Petrochimică Bradu, Nimir Chemicals din Pakistan pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică, Vynova Holding din Luxemburg pentru toate cele trei pachete şi Mata Chemicals din Pakistan pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică.
"În prezent, părţile interesate desfăşoară proceduri de due diligence, urmând ca ofertele finale să fie transmise până în data de 31 octombrie 2018", se arată în anunţul companiei.
Avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ne-a declarat: "În momentul în care s-au alcătuit pachetele de active s-a spus foarte clar că sunt toate la vânzare (n.r. procedură eşuată anul trecut) şi, în consecinţă, când se vor reîntruni condiţiile de acum un an de zile le vom putea scoate din nou la vânzare. Ele sunt scoase la vânzare, iar preţurile oferite acum sunt mult mai mari faţă de cele de anul trecut. Sigur că acestea sunt nişte oferte neangajate şi, după un proces de due-diligence, care se va încheia la sfârşitul lunii octombrie, aşteptăm să fie transformate în oferte angajante, care vor fi supuse aprobării creditorilor.
Între timp, avem un hop în luna octombrie, când trebuie să perfectăm contractul cu Chimcomplex Borzeşti".
În luna iunie, când au fost scoase la vânzare cele trei active Oltchim, Gheorghe Piperea declara, citat de News.ro, că nu există un preţ de pornire al licitaţiei, ci doar raportul de evaluare a activelor.
În data de 29 august, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează tranzacţia prin care Chimcomplex Borzeşti, controlat de Ştefan Vuza, preia o parte din activele Oltchim.
"În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Consiliul va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", informa atunci autoritatea de concurenţă.
După depunerea obiecţiilor şi observaţiilor, Consiliul Concurenţei va lua o decizie cu privire la emiterea avizului, fără de care contractul nu poate fi încheiat.
La finalul lunii iulie, Comisia Europeană (CE) a dat undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.
Aceasta va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex a grupelor de active de la Oltchim.
Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013.
În luna februarie a acestui an, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, preţul tranzacţiei fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.
La finalul lui 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, compus din BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, a anunţat că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de Garant.
Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii trei ani.
Pentru primul semestru al acestui an, combinatul din Râmnicu Vâlcea a raportat un profit net de 83,628 milioane de lei, în creştere de peste trei ori faţă de perioada similară din 2017, când a înregistrat un rezultat de 27,68 milioane de lei. Activele totale au urcat cu 2,67%, după primele şase luni ale anului curent, faţă de finalul anului 2017, până la 1,09 miliarde de lei, în timp ce, pentru aceeaşi perioadă de raportare, datoriile totale au scăzut cu 0,4%, până la aproape 1,11 miliarde de lei.
Statul român, prin Ministerul Economiei, este principalul acţionar al societăţii, cu 54,8062% din acţiuni.
1. care o fi finalul
(mesaj trimis de veve în data de 10.09.2018, 00:46)
tare sunt curios cum se vor termina vanzarile astea. daca esueaza sa vanda lui Vuza, o sa fie interesant.
2. Comisia Europeana in exces de zel
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.09.2018, 08:39)
chiar de la inceput deschiderea dosarului pentru cercetarea presupusului ajutor de stat a fost bazata pe o legislatie abrogata deja la data de 29 decembrie 2009. Ulterior pentru a drege busuiocul s-a folosit sintagma IN ESENTA IDENTICE atunci cand s-a facut referire la noile articole 107, 108 vizavi de 77, 78 din vechiul tratat. Suplimentar auditorul KPMG a incarcat Oltchim cu 980 milioane RON pierdere in anului 2008 si cel mai simpatic scrie in raportul sau ca este der acord cu opinia administratorului care arata cifrele correcte. Opinia domnului avocat Piperea asupra cauzelor insolventei se bazeaza pe Romanian Accounting Standards, norme care nu se mai folosesc din 2011, odata cu OMFP 1286 per 2012. Punem la socoteala si faptul ca Consiliul Concurentei fara virgula si-a insusit ca data a aprobarii deciziei Swap to Equity ramane intrebarea : cat de puternic facea Oltchim concurenta Borealis pentru ca BCR sa vanda creanta ERSTE intrr-un moment la care sediul se afla la Chisinau, rapoartele financiare ale sucursalelor din estul brutal nu mai erau aprobate de catre Consiliul de Supraveghere condus de catre domnul Friedrich Rödler si EGB raporta 2 ani mai tarziu 5, 5 miliarde castig raportat suplimentar avand la baza transformarea treicheliana prin care capitalul adus sport de actionari este metamorfozat in capital castigat cu sudoarea fruntii , cu preponderenta a domnului Manfred Wimmer, cel care deatorita uzajului avansat de retragea a pensie in toamna anului 2013, nu inainte de a deveni seful consiliului de Supraveghere BCR , fie ea si BCR Romania, si nu Moldova cum semnase in 2011 in letopisetul EGB Ceps Holding. ..
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2018, 10:00)
Divide et impera .... ca noi nu ne vindem tara ....
4. impostura generalizata
(mesaj trimis de Anton Paul în data de 10.09.2018, 15:42)
Asa este cand administratorii judiciari, administratorul special, poticul si justitia independenta isi dau mana peste tara: se ascund sechestrarile si mismasurile tuturor administratorilor societatii din toate timpurile.
Cel mai toxic personaj, Piperea, omul cu onoarea si morala, mai are si tupeul sa cuvanteze. Astept cu mare interes, "maestre", sa preluati si insolventa Metrorex.
Sa tot iasa firfireii, sa aveti cu ce sustine onoarea si moralitatea, domnule uzurpator de calitati oficiale...
5. fără titlu
(mesaj trimis de Ana în data de 14.09.2018, 21:27)
U.E.nu a cerut vinderea Oltchimului dar cum toți avocații s-au ocupat de actele de vânzare și au încasat comisioane de ordinul milioanelor de euro,de ce nu și administratori speciali nu ar face ăsta. Insolventa este o perioada de redresare sau faliment.Daca Oltchimul are profit de ce se vinde?Vuza alt milionar de carton cu ajutorul avocaților.