PREZENŢA RIDICATĂ A DAT PESTE CAP CALCULELE CANDIDAŢILOR SIF Banat-Crişana intră în "era Drăgoi"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 martie 2015

SIF Banat-Crişana intră în "era Drăgoi"

Bogdan Drăgoi a fost singurul din cei 21 de candidaţi care a intrat în Consiliul de Administraţie al SIF1 Banat-Crişana, după alegerile de ieri, obţinând 77,09% din voturile exprimate.

Deşi în piaţă existau aşteptări că se vor ocupa două sau trei locuri din cele patru din CA-ul SIF1, calculele au fost încurcate de prezenţa foarte mare, de 25%, din care au rămas valabile voturi cumulând 22% din capitalul companiei.

Acţionarii şi-au împărţit voturile la 21 de candidaţi, care şi-au făcut campanie electorală intensă înainte de AGA, ceea ce a dus la o dispersie a voturilor şi, practic, la pierderea alegerilor "la mustaţă", pentru candidaţii clasaţi imediat după Bogdan Drăgoi, care nu au reuşit să treacă de pragul necesar de peste jumătate din voturi.

Cătălin Dobrescu, manager tranzacţii la SIF Banat-Crişana, a obţinut 47,87% din voturi, Octavian Avrămoiu, fostul şef de cabinet al lui Drăgoi, a primit 47,71% din voturi, iar Ana Bobircă, Chief Investment Oficer la Central European Financial Services, unde este şi partener alături de omul de afaceri Florin Pogonaru, a obţinut 40,28% din voturile exprimate.

Tensiunea a fost la cote maxime, ieri, au apreciat unii acţionari prezenţi la AGA, în timp ce alţii au spus că şedinţa a fost liniştită, "zbuciumul" fiind probabil doar în sufletele candidaţilor.

Ca să-şi poată exercita funcţia de administrator SIF1, Bogdan Drăgoi trebuie să obţină avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Fostul ministru de finanţe Bogdan Drăgoi a declarat, înainte de alegeri, că îşi doreşte să devină preşedinte -director general la SIF Banat Crişana.

Domnia sa ne-a spus că a prezentat acţionarilor o strategie pe două planuri - plusvaloare pentru SIF1 şi dezvoltarea pieţei de capital.

În condiţile în care acţionarii SIF1 nu au mai văzut dividende de doi ani de zile, Bogdan Drăgoi s-a declarat adeptul unui echilibru între dezvoltarea structurală a companiei, prin investiţii inteligente şi profitabile, şi distribuirea de dividende. Domnia sa ne-a spus, recent: "Nu cred că lichidarea SIF-urilor este o soluţie eficientă dar, în acelaşi timp, înţeleg cât de important este return-ul pentru investitori. În final, decizia de distribuire a dividendelor aparţine Adunării Generale a Acţionarilor, organul suprem de conducere a unei companii, ale cărui decizii nu pot fi contestate de nimeni".

În condiţiile în care în piaţă au existat zvonuri că ar fi apropiat de grupul din jurul fostului preşedinte Dragoş Bîlteanu, Bogdan Drăgoi a ţinut să sublinieze că nu face parte din niciun grup şi nu reprezintă pe nimeni, precizând că nu are nici o deţinere la SIF Banat Crişana.

Consiliul de Administraţie, format din patru membri, va putea coopta trei colegi, pe locurile rămase libere, însă unii se gândesc şi la varianta în care ar putea avea loc o nouă rundă de alegeri, la Adunarea generală de bilanţ.

Unele voci au considerat că, pentru completarea Consiliului, ar fi fost necesară aplicarea votului cumulativ.

Alegerile au avut loc în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a retras avizele lui Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis, în urma arestării lor preventive, în decembrie, procurorii acuzându-i de delapidare, spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital. Totodată, Ali Lakis şi Adrian Petreanu au demisionat din Consiliul de Administraţie, în perioada arestării colegilor lor din CA.

Din CA al SIF Banat-Crişana fac parte în prezent Ştefan Dumitru - vicepreşedinte şi administrator neexecutiv, Ion Stancu - administrator neexecutiv şi membru al Comitetului de audit şi Valentin Chiser - administrator neexecutiv şi membru al Comitetului de audit.

Vineri seară, voturile grupului de off-shore-uri, identificat de procurori că acţionează concertat cu Dragoş Bîlteanu, au fost limitate la 5%, pragul legal, de la 23,46%, printr-o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Deşi procurorii consideraseră că în acest grup se găseşte şi SIF4 Muntenia (SIF1 deţine SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4), ASF nu s-a atins de pachetul acesteia (la 30 septembrie 2014, SIF4 avea 3,86% din SIF1, însă unele surse spun că s-ar fi apropiat de 5%).

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. e mult spus era Dragoi. bilteanu trebuie sa vinda 20% din SIF1 in urmatoarele 3 luni. era Dragoi va fi la fel de scurta ca era Dragoi de la mfinante

    1. si daca nu vinde?de fapt e clar ca nu vinde...nu de aia le-a cumparat...

      In 90 de zile o sa se dea veun OUG de eliminare prag. Doar la ASF avem destui manipulatori bine implantati in functii

      doar le trece pe numele lui "bunica" si-a rezolvat problema.

    Spre sa nu se mai repete istoria. Despre investitii inteligente si profitabile vorbea atat de frumos si convingator si fostul tar al Sifurilor. Sincer , m-as fi bucurat mai mult daca Dragoi vorbea despre micsorarea discount-ului pret-VUAN, si nu despre chestiuni generale ca echilibru, investitii inteligente si profitabile , dezvoltarea pietei de capital etc etc. Oricum , nu vreu sa fiu carcotas, eu ii doresc mult succes !

    1. Actionarii isi doresc investitii profitabile si un dividend normal DISCOUNT-UL PRET- VUAN SE VA REGLA IN FUNCTIE DE CELE MAI SUS

      La asa un discount urias cel mai destept lucru ar fi sa faca rascumparari de actiuni si apoi sa le anuleze. Dupa aceea avem timp si de dividende si de investitii. Ce investitie poate fi mai buna decat propria ta actiune ,atunci cand o cumperi la asa un discount urias.

      Daca este legal si exista bunavointa ar fi bine N-ar trebui anulate actiunile ci ar trebui complementar la salariu date angajatilor inclusive coducerii .Ar creste gradul de cointeresare in viitorul actiunii.

      Asa e,ai dreptate cred ca asta e cea mai buna metoda !si se împacă si capra si varză...

      Da,corecta observatia privind micsorarea discauntului.... Este SIF-ul cu un foarte mare discaunt la aceasta data.. Defapt acest sistem il practica si FP. Ar trebui ca toate SIF-urile sa aprobe astfel de sistem : In fiecare an financiar sa prevada un anumit Procent de crestere VUAN si de un anumit procent de scadere discaunt.... si astfel s-ar vedea mai bine preocuparile CA privind managementul societatii si aceasta pe deoparte se vad investitiile profitabile pe care le face si pe de alta parte ar exista si un interes spre actionari i societatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb