PROFIT DE 1,85 MILIARDE DE LEI, ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI Brokerii: "Scumpirea ţiţeiului a impulsionat rezultatele Petrom"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2017

Brokerii: "Scumpirea ţiţeiului a impulsionat rezultatele Petrom"

Mihai Căruntu, BCR: "Cotaţiile SNP vor fi influenţate de cum va arăta legislaţia privind regimul redevenţelor"

Ovidiu Serdean, IFB Finwest: "Observăm o oarecare presiune la vânzare, în ciuda rezultatelor în creştere"

Grupul OMV Petrom (SNP) a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net în valoare de 1,85 miliarde de lei, în creştere de peste două ori (111%) faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Brokerii menţionează creşterea preţului petrolului drept unul din motivele pentru rezultatele în urcare ale Petrom.

"Rezultatele SNP pentru trimestrul al IIIl-lea 2017 arată că nivelurile în creştere ale preţului petrolului pe bursele internaţionale au un efect pozitiv asupra operaţiunilor companiei", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, adăugând: "Astăzi (n.r. ieri), pieţele vestice de acţiuni au o zi mai nefastă (cel puţin până la ora 16, ora României), motiv pentru care nu vedem o reflectare a rezultatelor pozitive raportate de Petrom.

De asemenea, mediul politic este unul mai dificil pentru SNP în această perioadă, având în vedere acuzaţiile de manipulare a preţului la energie, lansate de către o anumită parte a spectrului politic".

Mihai Iulian Căruntu, BCR: "Se creează contextul unor aşteptări pozitive referitoare la dividendul pentru 2017"

În opinia lui Mihai Iulian Căruntu, Analist Senior Piaţa de Capital Departamentul Cercetare Direcţia Strategie BCR, rezultatele raportate de OMV Petrom au fost, în principiu, în acord cu aşteptările pieţei: "Principala explicaţie pentru creşterea rezultatului net se referă la creşterea preţului petrolului cu circa 30% în perioada de raportare, ceea ce a susţinut puternic rezultatul segmentului de business Upstream unde se contorizează valoarea producţiei de hidrocarburi. De altfel, SNP este compania listată din Europa Centrală şi de Est cea mai conectată la dinamica preţului petrolului. Pe de altă parte, segmentul de business «Downstream», adică divizia de rafinare petrol şi vânzare produse petroliere, gaze şi electricitate a raportat la rândul său un rezultat în creştere faţă de perioada similară din 2016, ceea ce reprezintă un detaliu de business important, semnalând contribuţia echilibrată la profitabilitate a celor două segmente de business enumerate în condiţiile preţurilor medii din 2017 ale ţiţeiului şi gazelor naturale".

Domnul Căruntu mai apreciază că, ţinând seama de rezultatele la nouă luni, se creează contextul unor aşteptări pozitive referitoare la dividendul pentru 2017, în conformitate cu politica de dividende anunţată de OMV Petrom: "Compania şi-a asumat şi ca obiectiv strategic o politică de dividend relativ clară şi predictibilă, chiar în condiţiile investiţiilor majore ce vor fi asumate în cazul unei eventuale decizii pozitive de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Cotaţiile SNP vor fi influenţate, în perioada următoare, de cum va arăta legislaţia privind regimul redevenţelor şi în general de cadrul fiscal pentru producătorii de petrol şi gaze care este de aşteptat să fie asumat de guvern şi aprobat de Parlament în perioada următoare. În condiţiile în care rata de înlocuire a rezervelor de petrol şi gaze pentru OMV Petrom este în jur de 30%, un obiectiv major al companiei va fi să îmbunătăţească acest indicator şi, inclusiv din această perspectivă, decizia referitoare la exploatările de gaze din Marea Neagră, aşteptată în a doua jumătate a anului viitor, se arată esenţială pentru profilul companiei pe termen mediu şi lung".

Marius Pandele, Prime Transaction: "Grupul nu a mai ajuns la un profit net anual atât de mare din 2014"

Grupul nu a mai ajuns la un profit net anual atât de mare din 2014, atunci când la finalul anului a raportat un rezultat de 2,1 miliarde de lei, notează Marius Pandele, analist "Prime Transaction".

Acesta explică: "Rezultatele bune au venit în principal de pe urma veniturilor mai mari din vânzări, +10% la nivel trimestrial, de la 4,57 miliarde lei, în T3 2016 la 5,03 miliarde lei în T3 2017. Cheltuielile operaţionale, pe de altă parte, au crescut cu doar 5,8%, în principal pe seama achiziţiilor mai mari cu 14,3%.

Creşterea profitului net ar fi putut fi chiar mai mare, însă a fost temperată pe de o parte de elementele speciale înregistrate, şi pe de altă parte de rezultatul financiar mult mai slab. Elementele speciale au adus o cheltuială netă de 173 milioane lei, cauzată în principal de actualizarea creanţelor şi provizioanelor. Rezultatul financiar a fost o pierdere de 110,88 milioane lei, în creştere de la 17,74 milioane lei în T3 2016. Motivele principale au fost evoluţia nefavorabilă a cursului valutar şi efectul de bază dat de venitul special înregistrat în T3 2016 după finalizarea unei acţiuni în instanţă".

În opinia domnului Pandele, rezultatele financiare ale OMV Petrom sunt foarte bune, confirmând tendinţa manifestată şi în prima parte a anului: "Ritmul de creştere nu a rămas la fel de bun ca în prima jumătate a anului, însă un motiv important pentru asta este efectul de bază faţă de anul trecut. Indicatorul P/E (n.r. price earning ratio, care arată numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) a scăzut din nou, ajungând până la 8,3, de la 9 înainte de anunţarea rezultatelor financiare. În momentul de faţă, acţiunea SNP este una dintre cele mai ieftine acţiuni Blue Chip, dacă ne raportăm la acest indicator".

Rezultatele pozitive ale Petrom nu s-au văzut, ieri, în piaţă, cel mai probabil pentru că piaţa se află sub influenţa instabilităţii create de noile reglementări fiscale recent introduse de guvern, consideră Ioana Sechel, Analist Financiar BRK Financial Group. Potrivit domniei sale, comportamentul investiţional al actorilor din piaţă este foarte important în evoluţia cotaţiei SNP, diversele stări ale actorilor pieţei putând fi observate rapid în cotaţiile acţiunilor listate.

Ovidiu Serdean, IFB Finwest: "Observăm o oarecare presiune la vânzare, în ciuda rezultatelor în creştere"

"Cumpără pe zvon şi vinde pe ştire este o vorbă veche în piaţa de capital", ne-a spus Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest, adăugând: "La ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. ieri) pe SNP, cred că am putea adăuga că uneori, pentru a putea vinde, ai nevoie de o ştire bună.

Pe de o parte remarcăm rezultatele bune înregistrate de companie atât pe trimestrul III cât şi de-a lungul întregului an. Aceste rezultate au avut la bază, aşa cum declară şi oficialii companiei câteva elemente importante cum ar fi: creşterea cotaţiilor la mărfuri, marje de rafinare solide, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi, nu în ultimul rând, reducerea constantă a numărului de angajaţi.

Pe de altă parte observăm o oarecare presiune la vânzare, lucru care face ca, în pofida rezultatelor pozitive raportate de companie, să vedem o cotaţie în scădere. Este un caz tipic de ieşire a unui vânzător care are nevoie de contraparte pentru a avea unde şi cui vinde, contraparte care de regulă apare în cazul unei ştiri pozitive.

Majoritatea vânzărilor făcute astăzi (n.r. în ziua raportării) s-au făcut direct în Bid.

Analiza tehnică ne arată o probabilitate de retestare a suportului de la 0,2800 lei, care, dacă de această dată nu va ţine, este posibil să găsim preţul undeva în zona: 0.2650-0.2700 lei.

Cu toate acestea, aceste scăderi ar putea fi privite ca oportunităţi a unei cotaţii care într-o perioadă nu foarte îndepărtată ar putea retesta niveluri de 0,33 - 0,35 lei".

Grupul OMV Petrom estimează investiţii mai mici de 700 de milioane euro pentru 2017

Grupul OMV Petrom estimează că va realiza investiţii mai mici de 700 de milioane de euro în acest an, peste 80% urmând să fie direcţionate către proiectele din Upstream (Explorare şi producţie, n.r.), conform raportului companiei.

În trimestrul III, compania a efectuat investiţii de 811 milioane de lei, în creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, investiţiile realizate pe ansamblul primelor nouă luni din acest an s-au redus cu 5%, la 1,727 miliarde de lei.

Pe segmentul Upstream, investiţiile realizate în perioada iulie-septembrie au fost de 675 milioane de lei, comparativ cu 420 milioane de lei în T3/16, iar investiţiile din Downstream (Rafinare şi marketing) s-au cifrat la 135 milioane de lei, din care 122 milioane de lei în Downstream Oil (T3/16:56 milioane de lei).

"Investiţiile în activităţile Upstream au fost cu 61% peste nivelul din T3/16, în principal datorită numărului mai mare de sonde forate şi reparaţiilor capitale efectuate, progresului înregistrat în proiectele de îmbunătăţire a siguranţei, atât onshore cât şi offshore, precum şi proiectului Neptun Deep. Investiţiile în explorare au fost de 39 milioane lei, aproximativ constante comparativ cu perioada similară a anului anterior", se mai arată în comunicatul grupului.

Producţia de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 4%, din cauza producţiei mai mici atât în România, cât şi în Kazahstan. În România, producţia zilnică de hidrocarburi a fost de 159.200 bep/zi şi producţia totală a fost de 14,65 milioane bep (baril echivalent petrol). Producţia de ţiţei şi condensat în România a fost de 6,24 milioane bep, cu 5% mai mică decât în T3/16. "Aceasta a reflectat în principal declinul natural şi finalizarea tranzacţiei cu Mazarine", precizează sursa citată.

Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 3%, la 8,41 milioane bep din cauza declinului natural al principalelor zăcăminte de gaze naturale. Declinul natural a fost parţial contrabalansat de efectul pozitiv al campaniilor de reparaţii capitale de succes, se mai arată în comunicatul OMV Petrom.

Pentru anul 2017, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 52 USD/bbl.

"Creşterea consumului privat în România se estimează să susţină în continuare cererea pentru produse petroliere, în pofida unor aşteptări de scădere a acesteia în T4/17 ca urmare a sezonalităţii şi a majorării accizelor la carburanţi", precizează compania.

Totodată, estimările OMV Petrom indică un avans al cererii de gaze naturale şi carburanţi şi o uşoară creştere a cererii pentru electricitate faţă de 2016.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01% iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. inca nu te-ai prins ca fp e unicul vanzator mare la snp?

    1. se vede din raportari cine cumpara si cine vinde ..

      Oricum, ... sa ne grabim sa cumparam!

      sa ne grabim; altfel iar nu are cui vinde FP si il duce din nou in 0.21

      Atunci sa vindem s-o luam inaintea FP-ului!

      se vede din raportari cine cumpara si cine vinde ..

      am facut o analiza pentru cumparare , daca te intereseaza

      Nu!, Eu merg pe opinia dlui Pandele, ca le zice bine cu P/E!

      AF iti spune CE,iar AT iti spune CAND ! Cred ca e bine sa vezi lucrurile din ambele parti

      Nu cred ca scaderea P/E de la 9 la 8,3 ani poate conduce la concluzia ca e o actiune ieftina! De fapt, este foarte relativa interpretarea pretului actiunii dupa P/E!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb