SIBIU Preţul futures al aurului, la un nou maxim

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 septembrie 2010

Săptămâna a debutat optimist pentru derivatele pe acţiunile SIF5, evoluţia acestora fiind una verde. Pe segmentul valutelor raportul euro/leu a evoluat, ca şi în pe piaţa interbancară, pe un canal îngust de preţ, participanţii aşteptând publicarea ultimelor date Li ştiri din zona Euro. Conform preţurilor futures ale monedei unice înregistrate la Sibiu pe parcursul zilei, leul avea o uşoară tendinţă de întărire faţă de moneda unică europeană, direcţie uşor decorelată de oficialul BNR. Lichiditatea de ansamblu a continuat să fie una sub potenţialul pieţei, participanţii fiind încă destul de prudenţi. La ora 17:15 se puteau observa 3700 contracte cu o valoare de 15,5 milioane de lei.

În sectorul derivate pe mărfuri, cotaţiile aurului au continuat să crească în condiţiile în care pe pieţele internaţionale estimările privind scăderea valorii valutelor au determinat investitorii sa impulsioneze cererea de metale preţioase. De altfel, aceas­tă creştere a cererii a determinat atingerea unui nou nivel record al preţului unciei la Londra. La Sibiu aurul era cotat la ora 17:15 pe scadenţa octombrie 2010 la 1298 USD/uncie, în creştere cu 2,6 dolari, respectiv la 1296,7 USD/uncie pe scadenţa decembrie 2010, în urcare cu 6,4 dolari. Acestea reprezintă un nou nivel maxim pentru ambele scadenţe.

Derivatele pe acţiunile SIF Oltenia au fost preferatele investitorilor atrăgând aproape 70% din totalul contractelor încheiate până la 17:15. Participanţii au realizat tranzacţii pentru toate scadenţele, cea mai lichidă fiind decembrie. În ceea ce priveşte direcţia preţurilor, la debutul sesiunii s-a observat o evoluţie mai degrabă nehotărâtă, variaţiile fiind modeste şi testând atât teritoriul negativ cât şi pozitiv. Apoi, după prima oră de tranzacţionare, creşterile s-au intensificat şi s-au impus ca direcţie de bază. Ca urmare DESIF5 decembrie creşteau cu circa 1% comparativ cu închiderea de vineri. Speculatorii activi pe scadenţa decembrie au tranzacţionat pe un culoar de 205 puncte. Începând de azi (n.r.-ieri) marja iniţială pentru tranzacţionarea unui contract futures DESIF5 este de 230 lei, ca urmare a creşterii cotaţiei spot a SIF5 peste 1,44 lei/acţiune.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average şedinţa nu a fost una volatilă, in lipsa unor date oficiale din economia americană si pe fondul unei evoluţii echilibrate a indicelui pe pieţele futures internaţionale. Direcţia dominantă de-a lungul zilei a fost totuşi una pozitivă, pe fondul influenţei de vineri de la bursa americană, unde DJIA a înregistrat o creştere importantă de 197,84 puncte. După deschiderea de pe Wall-Street însă, cotaţia DEDJIA_RON a intrat pe teritoriu negativ, corelându-se imediat cu direcţia din SUA. Numărul contractelor DEDJIIA_RON încheiate se situa la aproximativ 1000.

Pe piaţa spot, segmentul SBX Rights a furnizat o lichiditate de 98.000 drepturi de preferinţă Sibex, tranzacţionate la un preţ de 0,2 lei/drept. După ce vineri cotaţia aces­tora scăzuse la 0,17 lei, debutul săptămânii a adus o creştere de 3 bani, semn că există încă un interes ridicat la cumpărare. S-au mai înregistrat tranzacţii şi cu acţiunile SBX, preţul unui titlu depreciindu-se cu 9 bani, la 1,43 lei/acţiune. Volumul acţiunilor Sibex transferate a fost de 12.000.

Sibex disclaimer: comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii, respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb