Speculatorii agită din nou spiritele pe "Oltchim"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2011

Speculatorii agită din nou spiritele pe "Oltchim"

Analiştii: Fundamental, nu s-a întâmplat nimic

Acţiunile "Oltchim" Râm-nicu Vâlcea (simbol OLT) au încheiat şedinţa de ieri cu o creştere de aproape 15%, limita maximă admisă de variaţie, la 0,9260 lei, după alte trei zile de aprecieri spectaculoase.

Brokerii spun că nu s-a întâmplat nimic fundamental în evoluţia companiei şi că speculatorii sunt cei care fac legea pe acest emitent. De altfel, titlurile "Oltchim" au înregistrat o volatilitate ridicată pe tot parcursul anului.

În luna iunie, titlurile OLT ajunseseră la 2,04 lei/unitate, au coborât, în decurs de câteva zile, la 1,16 lei, pentru a urca la începutul lui iulie la 2,211 lei, maximul anului.

Comisarul pentru Concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a declarat, vineri, că CE a cerut autorităţilor româ-ne "angajamentul clar" şi calendarul privatizării Oltchim şi va analiza în acelaşi timp posibilitatea conversiei datoriilor în acţiuni în cazul combinatului.

Simion Tihon: Volatilitatea puternică, explicată prin achiziţiile masive făcute de "PCC SE" şi fondul "Carlson Ventures"

Simion Tihon, broker la Prime Tansaction, ne-a spus: "Preţul acţiunilor Oltchim a < beneficiat > începând cu luna februarie de o volatilitate puternică, explicată prin achiziţiile masive făcute de grupul german PCC SE şi fondul de investiţii britanic Carlson Ventures, până la limita în care ar fi fost nevoiţi să facă o ofertă publică de preluare".

Potrivit brokerului citat, "după ce instituţionalii nu au mai cumpărat acţiuni, cotaţia Oltchim s-a corectat cu aceeaşi viteză cu care s-a şi apreciat, speculatorii prinşi în mirajul < +15% > înregistrând pierderi": "Zilele acestea, într-un context de piaţă ceva mai optimist, acţiunile Oltchim au făcut din nou obiectul tranzacţiilor investitorilor cu caracter speculativ şi capabili de asumarea unor riscuri ridicate. Probabil că acestui context i s-a alăturat şi reluarea discuţiilor dintre Comisia Europeană şi autorităţile române, prin care se solicită un angajament ferm şi un calendar al privatizării Oltchim cât şi analiza posibilităţii conversiei datoriilor în acţiuni. Între preţul minim şi cel maxim cu care s-au tranzacţionat azi (n.r. ieri) titlurile Oltchim este o diferenţă de peste 12%, ceea ce din nou a determinat o agitaţie din partea speculatorilor care găsesc aici oportunităţi de câştig într-un interval scurt de timp. Nu este o greşeală, însă cât timp vor exista aceste oscilaţii fără explicaţii fundamentale, achiziţia de titluri Oltchim reprezintă asumarea unor riscuri ridicate".

Magda Serghe: "Din punct de vedere fundamental, nu s-a întâmplat nimic în ultima vreme care să determine creşterea preţului acţiunilor Oltchim"

Magda Serghe, Financial Analyst Tradeville, ne-a declarat că "din punct de vedere fundamental, nu s-a întâmplat nimic în ultima vreme care să determine creşterea preţului acţiunilor Oltchim (OLT). Doamna Serghe a adăugat: "Dimpotrivă, în ultimele trei luni, din august până în octombrie, Consiliul de Administraţie al companiei a anunţat reducerea producţiei şi trimiterea unei treimi din angajaţi în şomaj tehnic. Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat publicităţii Scrisoarea de intenţie a Guvernului României, care arată criteriile îndeplinite şi paşii realizaţi în privinţa obiectivelor asumate, după cea de-a doua misiune de evaluare. Oltchim este inclusă în primul grup de companii ale căror acţiuni trebuie să fie vândute până la sfârşitul anului 2011. Paşii pe care îi mai are Guvernul de urmat, deşi cu o probabilitate redusă de realizare la termenele asumate, sunt: numirea băncii de inves-tiţii în vederea privatizării companiei până la sfârşitul lunii în curs, publicarea prospectului de ofertă publică secundară până la finele lunii noiembrie şi finalizarea privatizării până la sfârşitul acestui an. De asemenea, societatea este inclusă pe lis-ta companiilor pentru care statul trebuie să numească o echipă de management privat, tot în cursul anului 2011".

Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din capital. Potrivit celor mai recente raportări, compania germană PCC SE controlează 17,47% din acţiunile Oltchim, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Circa 1.000 de angajaţi ai combinatului au fost trimişi în şomaj tehnic, în octombrie, pentru a treia lună consecutivă, pentru o perioadă limitată, din cauza lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru. Oltchim are 3.454 angajaţi.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb