Spre scaunul ASF, Mişu Negriţoiu a călcat pe o bombă: "Afacerea Iran"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2014

Spre scaunul ASF, Mişu Negriţoiu a călcat pe o bombă: "Afacerea Iran"

Ciudat.

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că nu crede că înlocuirea lui Mişu Negriţoiu din poziţia de director general al ING Bank România a avut legătură cu înţelegerea semnată de grupul olandez cu autorităţile din SUA privind operaţiunile cu Iranul derulate prin România, mai spune că nu ştie şi că se va interesa, apoi se plânge că nu există specialişti de calibru pentru conducerea ASF, dar, cu toate acestea, îi recunoaşte competenţa lui Mişu Negriţoiu pentru această funcţie.

Adică: ai un specialist, dar în mod inexplicabil nu-l ai, deşi nu ştii ca el să fie compromis, în schimb promiţi că te vei informa.

Potrivit Bloomberg, ING Groep NV s-a înţeles, în 2012, cu autorităţile americane să plătească 619 milioane dolari în urma unor acuzaţii, din partea SUA, de falsificare a înregistrărilor financiare pentru a ocoli sancţiuni impuse unor state, precum Cuba şi Iran.

Subsidiarele ING din ţara noastră şi din Franţa au procesat tranzacţii în dolari americani pentru bănci din Cuba şi Iran, conform acuzaţiilor aduse. Operaţiunile au inclus un acreditiv în valoare de 1,6 milioane dolari emis de către Banca Tejarat pentru a finanţa achiziţia, de către "Iran Air", compania naţională aeriană iraniană, a unui motor de avion fabricat în Statele Unite, de la o companie de import-export din ţara noastră.

Mişu Negriţoiu se afla la conducerea ING Bank România, în perioada în cauză.

Informaţiile despre înţelegerea dintre ING Groep şi autorităţile SUA au apărut la jumătatea lui iunie 2012. Câteva zile mai târziu, ING Bank România anunţa că polonezul Michal Szczurek avea să preia funcţia de director general, Mişu Negriţoiu urmând să ocupe poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al instituţiei de credit. Potrivit unor surse din piaţa bancară, cele două evenimente nu ar fi străine unul de celălalt.

Toate aceste lucruri, dacă s-au petrecut, au avut loc în regimul de supraveghere al BNR, astfel că, dacă domnul Mugur Isărescu vrea să stabilească adevărul în problema Iran, pe care ar avea-o Mişu Negriţoiu, atunci trebuie doar să dea un telefon la unul din subordonaţii săi din Direcţia de Supraveghere.

"O să-l mai întrebăm pe Nicu Cinteză (n.r. Nicolae Cinteză - directorul general al Direcţiei Supraveghere din BNR), că el ştia ceva mai mult", a spus vineri guvernatorul.

Ajunşi aici, am putea avea o explicaţie a contradicţiei pentru ce Isărescu îi recunoaşte competenţa lui Mişu Negriţoiu la conducerea ASF şi, totuşi, afirmă că nu avem pe cine să punem la conducerea ASF: probabil că deja i-a dat telefon lui Cinteză.

Probabil că ceea ce va fi aflat îl determină să spună că nu avem specialişti pentru conducerea ASF care să reprezinte cu succes România la Comitetul European de Risc Sistemic, un important proiect european de supraveghere consolidată a pieţelor financiare.

Într-o oarecare măsură, de fapt, Isărescu confirmă că Mişu Negriţoiu are o problemă. Cu o astfel de concluzie devine mai inteligibil discursul guvernatorului Mugur Isărescu: "Aici, într-adevăr, poate să apară un risc reputaţional. Vedeţi, eu nu cred că sunt o persoană nepătată. Am înţeles de la dumneavoastră, din presă, că şi eu am petele mele, că l-aş fi promovat pe Mişu Negriţoiu ca să scap de criticile lui. Parcă asta am citit. Să nu se mai ia de Banca Naţională. Vedeţi ce reputaţie, să spunem, cu semnul întrebării, am şi eu? Nu cred că ce spuneţi dumneavoastră este o problemă pentru dânsul şi pentru noi".

Guvernatorul BNR a ţinut să precizeze că s-a implicat în numirea noului şef de la ASF pentru că el reprezintă România la CERS şi este interesat de calitatea colegilor cu care va merge la reuniunile comitetului.

Mugur Isărescu a spus: "Reprezint România la acest CERS, deci nu m-am băgat ca musca în zer, ci pentru că am o responsabilitate, merg acolo şi, dacă merg acolo, trebuie să ştiu cu cine merg, cu ce colegi merg. Aşa că m-am interesat. Unii consideră că e un domeniu greu, alţii că n-au încă specializarea necesară, deci asta am vrut să vă spun. Nu că Mişu Negriţoiu este singurul (...) Poate-mi daţi vreo idee, nu să-l schimbăm pe Mişu, noi îi dorim lui Mişu Negriţoiu mult succes în continuare, însă să nu fim mai catolici decât Papa, asta am vrut să vă spun".

Conform declaraţiilor premierului Victor Ponta, în urma consultărilor pe care le-a avut cu guvernatorul Mugur Isărescu pentru stabilirea preşedintelui ASF, din pălărie a ieşit Mişu Negriţoiu, un adversar recunoscut al guvernatorului.

Ceea ce creează un nou mister: cum se poate să-ţi promovezi adversarul care este ispitit să ocupe postul de guvernator al Băncii Centrale?

Dacă însă ştii că este pătat, atunci propunerea de nominalizare la conducerea ASF îi scoate în evidenţă păcatele şi îi distruge orice şansă să mai candideze, eventual, în alegerile pentru guvernator care urmează să se ţină în toamna acestui an.

Parafrazându-l pe Isărescu, nu ştim că este aşa, dar o să ne mai informăm.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. S-au terminat aia de la centrala de comert exterior? Scoala de cadre a PCR nu mai produce nimic? Ce timpuri traim Tovarase Isarescu!!!! Iar o sa trebuiasca sa apelam la niste cadre de nadejde de la marele frate de la rasarit.

    Da' pe "Nicu" dela CNSAS nu-l intrebi?

    Eu cred ca si el ar merge. Face ce I se spune. Executantul perfect. Ar merge acolo. Chiar, curtea de conturi, el cum a fost angajat?

    Candva, dl. Isarescu va trebui sa motiveze activitatea complet ineficienta a BNR, din punct de vedere al dezvoltarii nationale. Si cred ca in general, toti vor trebui sa se descarce de gestiunea avuta in acesti 24 de ani. Pentru ca unii dintre ei chiar au gestionat continuu economica nationala, in acesti ani, fie in aceeasi functie, fie in functii diferite. Dar toti au fost "numiti" in functii. Iar raspunderea fiecarei functii trebuie si ea asumata, nu?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb