COZMIN GUŞĂ: "Ţara noastră va cădea în mâinile unui suzeran"

REDACŢIA BURSA
Ziarul BURSA #Politică / 4 ianuarie 2018

"Ţara noastră va cădea în mâinile unui suzeran"

"De ceva vreme, România se află pe harta marilor puteri, care nu s-au hotărât, încă, cine să pună laba pe noi"

"Colapsul UE este aproape iminent"

(Interviu cu Cozmin Guşă, consultant politic)

Ţara noastră, având un potenţial geopolitic important, dar fiind atât de prost condusă, apare ca o pradă a unora, consideră consultantul politic Cozmin Guşă care apreciază că, de ceva vreme, România se află pe harta marilor puteri, care nu s-au hotărât, între ele, cine să pună laba pe noi.

Totodată, domnia sa mai consideră că o disoluţie a Uniunii Europene s-ar putea întâmpla din moment în moment, tabloul european fiind influenţat de alegerile din Germania, Rusia şi China.

De altfel, consultantul politic nu exclude nici posibilitatea ca România să ajungă să fie guvernată de către un alt stat, reprezentat de una dintre marile puteri.

Reporter: Cum arată ţara noastră pe harta geopolitică globală?

Cozmin Guşă: În ultima vreme, potenţialul României, din punct de vedere geopolitic, în mod absolut a crescut exponenţial, pentru că aşa "s-au jucat treburile" în lume, nu pentru că am avut noi vreun merit.

Ţara noastră, având potenţial geopolitic, dar fiind atât de prost condusă, apare ca o pradă a unora.

Sunt convins că, de ceva vreme, România se află pe harta marilor puteri, care nu s-au hotărât, între ele, cine să pună laba pe noi. Sigur, SUA sunt partenerul nostru strategic din NATO, există scutul antirachetă, dar, în lipsa investiţiilor directe, de tip economic, americanii nu au încă o opţiune fundamentată şi pe termen lung, în ceea ce priveşte ţara noastră.

Pe de altă parte, există lobby-ul evreiesc, ascuns, cu foarte multe investiţii care se fac şi cu foarte multe discuţii în spatele uşilor închise, între conducerile României şi ale Israelului, şi care privesc, inclusiv, permutarea de populaţie masivă în România, dar nici în această privinţă nu s-a luat încă o decizie.

Rusia nu îndrăzneşte să se uite, prea tare, către noi pentru că România nu are cum să ajungă rusofilă în nici un fel, pe termen scurt şi mediu, şi atunci ar reprezenta un efort prea mare.

Apare China, cu evidenţa economică şi cu o atitudine de tip neutral, însă am nominalizat doar patru dintre puteri.

Nu am vorbit despre Germania, pentru că a pierdut oportunitatea pe care a avut-o până acum un an de zile. Considerentele prin prisma cărora Germania a ratat această şansă ţin de declinul şi aproape iminentul colaps al UE, care este un proiect german. Din acest motiv nu mai putem discuta despre Germania ca un hegemon care s-ar înghesui, acum, la suzeranitatea asupra României.

Reporter: Să ne aşteptăm la disoluţia UE? Dacă da, când?

Cozmin Guşă: Se va întâmpla din zi în zi. Cred că lucrurile vor deveni mai evidente după luna martie.

Eu am enumerat, tot timpul, un şir de trei evenimente care vor marca viitorul UE, în mod consecutiv. Este vorba despre alegerile din Germania care au trecut - şi aţi văzut că s-au încheiat prost pentru cancelarul Angela Merkel -, despre alegerile de la vârful Partidului Comunist Chinez - şi aţi văzut cât de importante şi de generatoare de strategii sunt deciziile care s-au luat acolo -, respectiv despre alegerile din Rusia, din luna martie.

După ce se vor finaliza şi acestea, treburile în interiorul UE se vor precipita şi, într-adevăr, de la zi la zi, ne vom gândi dacă ne mai ţinem banii în euro, în dolari sau în lei.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul capitala statului Israel?

Cozmin Guşă: Decizia lui Donald Trump nu a fost îmbrăţişată nici de către secretarul de stat american Rex Tillerson (dar nu el ar fi cel mai important), nici de către CIA şi Pentagon.

Mike Pompeo (n.r. şeful CIA) şi James Mattis (n..r secretar de stat al Apărării) s-au opus, la rândul lor, pentru că şi-au dat seama că nu sunt, încă, pregătiţi să controleze ceea ce se poate întâmpla în zonă după această decizie.

Legat de Ierusalim, întotdeauna o strategie de anvergură mondială este destinată, în fapt, în plan intern, salvării pielii celui care a iniţiat-o, respectiv lui Trump.

Donald Trump este un Dragnea american foarte găurit la rândul lui. După 1990, am studiat despre trecutul actualului preşedinte al SUA, am văzut că, prima lui intenţie să candideze ca preşedinte al SUA a fost în 1988 şi după aceea am urmărit şi parcursul, am înţeles foarte multe.

Din momentul în care Donald Trump chiar a fost ales preşedintele SUA, am fost foarte curios să aflu ce se va întâmpla în fiecare zi, dar şi îngrijorat pentru că viaţa noastră este atât de interconectată cu deciziile marilor puteri, încât o decizie de pe o zi pe alta, cum este cea cu Ierusalimul, poate să aprindă un incendiu. Iar incendiile, acum, nu mai sunt aprinse ştiind planul următor, ci ele se declanşează pur şi simplu.

În plus, la disoluţia de putere din zona Orientului Mijlociu, care a fost generată de Primăvara Arabă, ne dăm seama că se poate întâmpla orice.

Zona aceasta este foarte apropiată de noi şi, în mod sigur, ne va influenţa, deoarece suntem interconectaţi, cel puţin, cu interesele Israelului în zonă şi cu influenţa Turciei în Marea Neagră, Turcia care va deveni un actor anti-american pronunţat.

Recep Erdogan, la rândul lui, având o situaţie precară la el în ţară, are tot interesul să exploateze această mare greşeală a lui Trump şi să inventeze, şi el, războiul lui ca să nu se mai pună alte probleme.

Reporter: Dacă România ar fi un "paşalâc", pe cine aţi prefera, ca suzeran, dintre Rusia, SUA, China, Israel sau Marea Britanie, care, de altfel, a iniţiat Brexitul?

Cozmin Guşă: Eu mi-aş dori ceea ce mi-am dorit dintotdeauna, să putem să avem acces la o treaptă în plus de prosperitate, deoarece alte niveluri de salarizare, altă infrastructură, preţuri mai mici la bunurile de consum, ne-ar da posibilitatea să ne mai relaxăm.

România are potenţial, iar din punctul acesta de vedere, al portretului robot şi al celor care ar fi dispuşi foarte repede să investească, şi în condiţii paritare sau minoritare, nu avem altă mare putere pe moment decât China. Oricare alta care ar dori să-şi investească aici capitalul, ar vrea să o facă precum cei de la OMV, care au venit şi au luat Petromul în braţe, iar decizia românească nu a contat şi au făcut profituri de miliarde, pe care le-au externalizat.

Pentru mine este evident că investiţii majore din SUA, care ar fi fost de preferat, nu vor veni în România, pentru că Statele Unite se află într-un puternic război intern şi, indiferent de cine îl va câştiga, zona lor de debuşeu economic va fi, de urgenţă, continentul american (America de Nord şi de Sud), şi conform unor înţelegeri subterane.

Nu avem nevoie de ruşi pe teritoriul ţării, deoarece ei manevrează proiecte mult mai mari decât cele pe care ni le dorim noi şi nici nu au această forţă de investiţie.

Când vor veni să investească, chinezii pot să vină măcar cu acele proiecte de infrastructură, de la cea rutieră până la îmbunătăţirea celei energetice, în calitate de parteneri, care să ne asigure nouă ceea ce tot visăm de atâta timp.

Această infrastructură de tip energetic într-o ţară aproape independentă energetic, cum este România, are o valoare mare de întrebuinţare.

Într-o altă ţară, care nu are independenţă energetică şi nu poate să devină hub regional, infrastructura de acest tip nu este atât de importantă, ca să nu mai vorbim de infrastructura rutieră, care e visul românilor de generaţii, şi pe care chinezii ar putea să o rezolve rapid.

Reporter: Chinezii tot cer garanţii de stat. Mai mult, trebuie să avem acordul UE pentru investiţiile chineze.

Cozmin Guşă: Aici avem două categorii de probleme.

În primul rând, avem problema politicienilor români care pornesc orice discuţie de la comisionul pe care l-ar putea lua - şi nu vreau să mai reamintesc despre epoca Ponta-Ghiţă, ca să înţelegem şi istoria Rompetrol.

În a doua categorie intră decizia României de a prospera, în condiţiile în care are mari dificultăţi - pentru că nici nu are capacitatea să atragă fonduri europene, nici nu are infrastructură creată sau când atrage bani europeni, procedează în multe cazuri ca la TelDrum şi trebuie să îi dea înapoi.

România trebuie să caute o soluţie care să îi fie accesibilă şi vreau să spun un lucru: la excesele anti-democratice pe care le fac ţări ca Ungaria, de exemplu, iar UE închide ochii, eu nu cred - ba şi ştiu - că nu s-ar putea găsi vreo soluţie la care UE să nu comenteze, în ceea ce priveşte parteneriatele pe care vrem să le încheiem.

Aici, UE trebuie să ne explice exact în ce fel poate să genereze prosperitate şi pentru ţările care nu au infrastructură profesională care să-i asigure influx de fonduri europene, cum este România.

În plus, la masa decidenţilor, porţia României alături de statele care au aderat recent este sub un sfert absolut de fiecare dată când s-a discutat despre acest lucru.

Noi trebuie să supravieţuim şi să ne şi dezvoltăm. Nu avem ce face decât ca în acest sistem, corect, dar interesat de partea României, să cerem parteneriate cu China. Sigur că putem găsi şi alte exemple de bilaterale cu alte state din afara UE care ar fi motivante pentru noi.

Reporter: Dar dacă am intra în Commonwealth?

Comunitatea Naţiunilor (Commonwealth) este o organizaţie interguvernamentală a 53 de state membre independente, autonome, beneficiind doar de comunitatea de interese. Nici un guvern al Commonwealthului nu exercită putere unul asupra altuia, aşa cum se întâmplă într-o uniune politică.

Cozmin Guşă: Commonwealth este un aspect asupra căruia trebuie discutat, dar sigur că o ţară care se autodeclară francofonă, de atâta timp, cum suntem noi, nu prea poate să aibă legături cu Commonwealth.

Ţara noastră se află într-un univers geopolitic concentraţionar şi, din cauză că a căzut prea multe etaje cu liftul, nu mai poate să ia o decizie de sine stătătoare.

După cum am şi afirmat anterior, ţara noastră va cădea în mâinile unui suzeran, care poate fi Franţa, pentru că are calităţi, care putea fi Germania, dar şi-a pierdut oportunitatea, sau ar putea fi altă ţară, dar noi nu vom avea ce să negociem aici, ci doar vom fi chemaţi şi ni se va comunica rezultatul.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Daca nu e Blanculescu, e Gusa

    Daca nu e Isar e Piperea. 

    Niciun cititor bursa nu are rabdare , decat ca amuzament, cu acesti insi ... 

    Pt.ce insistati. 

    P.s.aia cu permutarea de populatii masive din israel in romania ?! e xxx. 

    Trump un fel de Dragnea?! 

    Etc.

    Chibit de birt 

    1. De aia se dau de ceasul mortii bancile, ca n-au rabdare. Ce bine se amuza ele cand pierd procesele!...Spui bancher, spui prost.

      Ticalos si prost ca noaptea, te poti baza pe el, este prost si ziua. 

      Acest mesaj incalca drepturile constitutionale si este scris de un speculat care se inchina la Dumezeu in ziua de sambata. Numa zic, nu trebuie sa-l si cenzurati cum faceti cu cele care fac referire la juristul condiment.

      ai dreptate. mi-e sila de interviurile cu blanculescu si gusa.

      Nu i-ai amintit de chinezarii; daca si investitiile cu care ar veni vor fi tot atat de performante ca chinezariile de pe tarabele si rafturile bisnitarilor, atunci suntem "salvati" in mod sigur.

      Desigur, Gusa ar putea avea acestea in gusa dar sa nu vrea sa le verse. 

      Acuma ce vreti si voi? daca nu-l mai avem pe mafalda Brucan cineva trebuie sa ne mai amuze. 

      lasa ca vin muncitori asiatici adusi de patronii avari care cred ca 1900 ron e prea mult . romanii vand tot si pleaca peste hotare.

      Na, acum daca sasii nu se mai intorc, macar sa vina evreii; vor pune imediat mana pe haturi..... 

      ..sa vina la tine ,vierme!

      mutarea unei populatii masive din Israel, deja este in romania. Totul in secret desigur dar pot fi vazuti pe strazi. Au cetatenie romana si proprietati In Romania.

      Bechtel e mai bun???

      Ceausescu a facut totul made in Romania si a fost huiduit de romani

      Cei de la Bucuresti vor shpaga si procente asta e dezastrul Romaniei. 

    Ţara noastră se află într-un univers geopolitic concentraţionar şi, din cauză că a căzut prea multe etaje cu liftul, -------> cred ca de acolo a recuperat gargara gusei Gusa !!!!

    Bravo bai Gusa! In sfarsit vorbesti cu toti dinti!

    Analist politic? Sa fim seriosi!

    Au muli atratie la mamaliga romaneasca? Autostrazi n-avem, trenul circula mai incet decat acum 70 de ani, am vandut petrolul, siderurgia, chimia am decimat-o, tereul agricol l-am vandut strainilor, cerealele sunt in mana unor firme straine, tractoare nu mai facem, autocamioane nu ne trebuie, ingrasamintele chimice sunt oprite, practic ce mai e romanesc?  

    S-au infruptat toti din ce-am avut mai bun! 

    Dar am ramas cu Teldrum, Lucan, Nastase, Ponta, Dragnea, Zgonea, Ghita, Mazare, Tariceanu si cu Misa care n-au observat ca s-a scumpit benzina!!

    Gusa le pune capac la toti !!! 

    1. A fost strategul PSD-ului , astia fura si...vorbesc

    Interviu de tip pierdere de vreme :) Mai bine dau de mancare la porumbei. Gusa asta n-a reusit nimic in viata, tot a cautat sa se dea cu aia marii, cu aia greii, a ramas sef peste maimutele alea de la realitatea si se simte bine ca e si el sef undeva. Si vorbeste mult despre nimic ca asa fac consultantii.

    1. Otel, petrol, bancii, lemme:-)

      Deciziile economice și financiare ale României despre cât și cum ne dezvoltăm se iau la Baumgarten.

    De ce ati inceput sa va uitati in gura lui Gusa este de nanteles. Parca l-as surprinde pe Andre Rieu uitandu-se la manele pe PROTV.

    1. Multa cultura!

      Andre Rieu a ajuns etalon al intellectual class...

    mare ganditor aces analist boulitic; parca revolutionarul Ionnel il trimises-se pe centura; ca doar au fost pretini, el si Jonne Ilici

    ..Nu mi-as dori sa intram Commonwealth deoarece acolo la aia se circula pe partea stinga a soselei. Si e aiurea tare pina te obisnuiesti, daca ajungi vreo data sa te obisnuiesti cu stilul asta de condus pe dos si invers..

    1. Mai bine învățăm să circulăm pe stânga decât să continuăm să ne bălăcim în ”Realitatea” lui Gușă ...

      Multe se fac prin dos la ei..... 

    nea gusa , cum numarati voi protestatarii la realitatea ? 15 000, 30 000 , 100 000 , 600 000 etc.?

    Gusa este o pramatie care promoveaza mesajele rusilor!

    Tara noastra va cadea in mainile unui suzeran. 

    Oare cate dioptrii au ochelarii lui Gusa de nu vede ca tara noastra a cazut deja in mainile unui suzeran?

    Chiar n-a auzit de Bruxelles? 

    Ce mult ii place omului acesta sa pozeze in guru. 

    1. Chiar ca-i ca un guru, 

      Si ii merge gura

      Ca la rata curu...... 

    Zi.. Guşe Le scoate pe şi din guşe ... China..nu etc. Dar transfer masiv de poulaţie evrească pe . Teritoriul Ro. Atât .. restul bla,bla..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb