Riscurile continuă să domine bursele europene

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2018

Riscurile continuă să domine bursele europene

Depreciere de peste 20% pentru indicele DAX, de la începutul anului până în prezent

Claudiu Cazacu, XTB România: "În următoarele luni mă aştept la un episod de recuperare, dar probabil nu de la nivelul actual al cotaţiilor, ci de la niveluri mai joase"

Încetinirea economiei globale, lipsa stimulilor fiscali în Europa, nerezolvarea disputelor comerciale, precum şi incertitudinile politice pe care le induc în pieţele de acţiuni Brexit-ul sau disputa dintre Italia şi Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar al guvernului de la Roma, sunt doar câteva dintre motivele pentru care investitorii şi-au lichidat deţinerile de pe bursele din Europa, scrie Bloomberg.

De la începutul lui 2018 şi până în prezent, indicele DAX a suferit o depreciere de circa 20%, de la un maximum atins în luna ianurie, în timp ce alte burse europene importante, precum cea de la Paris sau bursa de la Londra, sunt de asemenea în teritoriul negativ, raportat la cotaţia de la începutul anului.

Claudiu Cazacu, analist-şef în cadrul XTB România, ne-a precizat că, în opinia sa, 2019 va fi caracterizat de câteva episoade de recuperare a cotaţiilor burselor internaţionale şi că prevede un an foarte agitat pentru pieţele de acţiuni globale.

Analistul ne-a transmis: "În urmă­toarele luni mă aştept să existe un episod de recuperare, dar probabil nu de la nivelul actual, ci de la niveluri mai joase. Consider că, până în februarie, vom fi chiar mai jos şi după aceea vom avea şi o revenire, însă nu aş miza pe o revenire colectivă.

În estimarea noastră (n.r. XTB) probabil că vom fi la nivelul din prezent sau mai jos. Dar nu am definitivat încă prognozele pe anul viitor, deci avem încă reţineri".

Referitor la motivele pentru care indicele DAX a consemnat o evoluţie negativă mai accentuată în acest an decât ceilalţi indici importanţi ai continentului european, Claudiu Cazacu ne-a precizat: "Piaţa germană este o piaţă foarte lichidă şi repreziontă o poartă de intrare a investitorilor globali, care vor sa aibă expunere în pieţele europene. Pe de altă parte, avem şi faptul că în piaţa germană, multe companii sunt expuse pozitiv la globalizare, printre care mari producatori auto, bănci sau companii mari din domeniul ingineriei, precum Siemens. Asta înseamnă că dacă vrei să mizezi pe existenţa tensiunilor comerciale, o poţi face mai uşor prin bursa germană decât prin alte pieţe, iar asta a făcut ca piaţa de la Frankfurt să sufere mai mult în comparaţie cu celelalte".

Potrivit analistului XTB România, rezolvarea disputei comerciale dintre Statele Unite ale Americii şi China ar conduce la o recuperare foarte puternică a preţurilor acţiunilor, la nivel global.

Claudiu Cazacu a adăugat: "Dacă s-ar înţelege China şi Statele Unite, iar Statele Unite ar adopta poziţii mai puţin protecţioniste, ar exista o bază suficientă pentru o creştere foarte puternică. Nu ştiu dacă am depăşi maximele istorice, dar, în orice caz, ar fi ceva vizibil".

Totodată, domnul Cazacu a subliniat că pentru o creştere mai puternică a pieţelor de acţiuni, este nevoie de un imbold în economia reală, ceea ce în Statele Unite se va obţine mai greu, însă acest impuls de creştere s-ar putea vedea în zona economiilor emergente sau a celor europene.

Analistul XTB a completat: "Dar, iarăşi, tensiunile comerciale trebuie îndepărtate. Aici este marea problemă şi marele risc, iar deocamdată nu se merge către îndepărtarea tensiunilor. A se vedea discursul preşedintelui chinez Xi Jingping de astăzi (n.r. ieri)".

În ceea ce priveşte evoluţia mai slabă a burselor continentului european, în comparaţie cu cele din Statele Unite, analistul ne-a transmis că aceasta a reflectat diferenţa de creştere economică dintre Germania, sau Europa, în general, şi Statele Unite.

Claudiu Cazacu a notat: "În Statele Unite am avut acele măsuri de stimulare fiscală, iar scăderile, care sunt des­tul de accentuate, trebuie gândite în contextul nivelului de la care pornim. Deci avem un efect nefavorabil pentru că nivelurile de la începutul anului au fost foarte ridicate, aproape chiar de cele record. Deci, aş putea spune că o parte din scăderi a reprezentat corectarea unui optimism prea ridicat, poate puţin împins prea departe".

De asemenea, reprezentantul XTB România ne-a mai spus că slăbiciunea economică a Germaniei se vede din datele publicate pentru ultimele trimestre referitoare la indicatorii de producţie industrială şi la indicatorii de sentiment din economia germană.

Domnul Cazacu ne-a detaliat: "Aceste încetiniri au ţinut de faptul că în Europa nu am avut parte de stimularea fiscală pe care am văzut-o în Statele Unite. Pe de altă parte, în Germania, sectorul auto a avut de suferit în urma scandalul Dieselgate, după care am avut efectele colaterale ale majorării taxelor vamale pentru anumite metale.

Totodată, avem şi riscul legat de relaţiile comerciale între China şi Statele Unite şi între Europa şi Statele Unite. Iar toate acestea, la un loc, au redus din activitatea economică a sectorului auto şi nu numai".

Potrivit Bloomberg, principalele griji care domină evoluţia pieţelor internaţionale rămân disputa comercială dintre Statele Unite şi China şi inversiunea curbei randamentelor obligaţiunilor de stat americane, care ar putea semnala o eventuală recesiune la sfârşitul lui 2019 sau începutul lui 2020.

Preşedintele Xi Jinping a afirmat ieri, în cadrul unui discurs care a marcat aniversarea a 40 de ani de la începerea deschiderii economiei chineze, că nimeni nu poate "dicta" Chinei conduita sa şi că Beijingul trebuie să ia propriile decizii cu referire la ritmul implementării reformelor.

Xi Jingping a declarat că niciun manual nu poate fi oferi o regulă de aur şi nici nu există vreun stăpân care să poată intimida poporul chinez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb