LA NOUĂ LUNI "Petrom" anunţă dublarea profitului

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2011

"Petrom" anunţă dublarea profitului

Broker: SNP are indicatori de evaluare atractivi

"OMV Petrom" a obţinut un profit net de 2,9 miliarde lei, în primele nouă luni ale anului, dublu faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom (simbol SNP), a explicat că, în trimestrul al treilea, compania a beneficiat de mediul favorabil al preţului la ţiţei precum şi de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor şi de îmbunătăţire a performanţei operaţionale.

Mariana Gheorghe a declarat: "Producţia totală de hidrocarburi a Grupului a crescut uşor faţă de T3/10. Reluarea creşterii în mai multe sectoare economice din România a impulsionat vânzările noastre de carburanţi şi gaze. Cu toate acestea, preţul ridicat al ţiţeiului a afectat, în continuare, marjele din segmentul vânzărilor cu amănuntul, în special, dar şi marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru ţiţei".

Profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat în primele nouă luni cu 87%, la 3,754 miliarde lei (892,6 milioane euro), de la 2,012 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

Preţul ţiţeiului Ural, preţ de referinţă pentru România, a fost cu 49% mai mare în T3/11 faţă de T3/10.

"Cifrele raportate de Petrom, în actualul context, confirmă capacitatea companiei de a se adapta rapid la condiţiile pieţei", ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Potrivit domniei sale, raportat la preţul acţiunilor, faţă de anul trecut, indicatorii sunt mult mai atractivi.

Acţiunile SNP au încheiat şedinţa de ieri la 0,3247 lei/ unitate, în creştere cu 2,11% faţă de marţi. "Evoluţia de azi (n.r. ieri) a preţului acţiunilor nu este deloc surprinzătoare şi poate chiar ar fi cres-cut mai puternic dacă piaţa nu ar fi fost influenţată de evenimentele externe".

"În aceste momente, SNP are indicatori de evaluare şi care pot atrage atenţia investitorilor, păcat însă că are un free-float real scăzut", ne-a spus Simion Tihon.

În Explorare şi Producţie (E&P), EBIT excluzând elementele speciale a fost 3.884 milioane lei, cu 42% mai mare comparativ cu primele nouă luni din 2010, în special datorită creşterii preţurilor la ţiţei, a deprecierii ratei de schimb USD/RON şi a costurilor de producţie mai scăzute, contrabalansate parţial de impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei. Producţia de ţiţei şi gaze a Grupului, de 186.000 bep/zi, a crescut cu 1% în perioada analizată.

În activitatea de Gaze şi Energie (G&E), EBIT excluzând elementele speciale a înregistrat valoarea de 36 milioane lei, semnificativ peste nivelul negativ de -20 milioane lei din primele nouă luni ale anului 2010, în special datorită reducerii provizioanelor pentru creanţe neîncasate. Totuşi, activitatea de gaze a fost afectată de creşterea costurilor cu achiziţia gazelor naturale, cauzată de creşterea cotei de import şi a preţurilor de import precum şi efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui coş de gaze domestice şi de import pentru consumul intern, non-tehnologic, ce include centrala electrică de la Brazi. Vânzările consolidate de gaze au înregistrat nivelul de 3.537 milioane mc, situându-se cu 9% peste cel din intervalul similar de anul trecut.

În Rafinare şi Marketing (R&M), EBIT excluzând elementele speciale a fost 90 milioane lei, cu 30% sub nivelul de 129 milioane lei din primele nouă luni ale anului 2010, deoarece îmbunătăţirea costurilor şi a performanţei operaţionale a fost contrabalansată de creşterea costurilor cu consumul de ţiţei, ca urmare a preţului mai mare la ţiţei, de scăderea volumului de vânzări în marketing şi de presiunea sporită asupra marjelor.

Investiţiile grupului în primele nouă luni au scăzut uşor, cu 2%, la 2,93 miliarde lei (aproape 697 milioane euro). În trimestrul trei, investiţiile au crescut însă cu 26%, la 1,25 miliarde lei.

Datoriile nete ale Grupului Petrom au scăzut cu 36% în primele nouă luni, la 2,16 miliarde lei, de la 3,37 miliarde lei la finalul anului trecut.

Perspective 2011

În ultima parte a anului 2011 "Petrom" se va concentra pe progresul iniţiativelor cheie în activitatea de explorare, pe descoperirea potenţial semnificativă de gaze de la Totea precum şi pe lucrările ce urmează să fie executate în parteneriat cu ExxonMobil în cadrul blocului Neptun din zona de apă adâncă a Mării Negre şi în cadrul licenţelor de explorare reînnoite recent, potrivit Marianei Gheorghe. Domnia sa a declarat: "După intrarea în activitatea de electricitate prin începerea, pe 1 octombrie, a operaţiunilor comerciale la parcul eolian Dorobanţu, ne concentrăm, în continuare, pe centrala Brazi, care ne aşteptăm să fie disponibilă pentru începerea operării comerciale spre sfârşitul T4/11".

Creştere de 11% a profitului OMV

Profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) al OMV a crescut cu 11% în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,93 miliarde euro, contribuţia Petrom la rezultatul grupului urcând de aproape două ori, la 893 milioane euro, potrivit unui raport al grupului austriac.

Vânzările OMV s-au majorat cu 48% în perioada analizată, de la 16,68 miliarde euro la 24,7 miliarde euro, datorită creşterii preţului mediu al petrolului Brent cu 45% faţă de nivelul din primele nouă luni ale lui 2010.

Pentru restul acestui an, OMV anticipează că principalii factori de pe piaţă să rămână foarte volatili, cu un preţ mediu al ţiţeiului Brent de peste 100 de dolari pe baril în medie pe ansamblul întregului an. Totodată, OMV anticipează volatilitate pe principalele cursuri valutare, care au avut de altfel o contribuţie negativă la rezultatul financiar net al grupului în primele nouă luni.

Marjele de profit ale operaţiunilor de petrochimie s-au îmbunătăţit în primele nouă luni, dar urmează să scadă în trimestrul al patrulea, estimează OMV, în timp ce volumul vânzărilor pe rafinare şi marketing şi marjele slabe pe rafinare ar putea persista, din cauza condiţiilor economice dificile, se arată în raport.

Pe partea de producţie, instabilitatea politică din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu va continua să afecteze volumul de petrol şi gaze extrase. Producţia din Libia a fost reluată recent, însă la niveluri semnificativ mai scăzute faţă de operaţiunile anterioare conflictului care a răsturnat regimul lui Muammar Gaddafi. OMV notează că estimările privind reluarea producţiei din Libia la niveluri normale ar fi premature în prezent.

În România şi Austria, OMV va continua să se concentreze pe reducerea scăderii "naturale" a producţiei şi pe creşterea ratelor de recuperare la exploatările ajunse la maturitate, se spune în raport. În contextul activităţilor intense de explorare şi evaluare, cheltuielile diviziei de explorare şi producţie vor fi considerabil mai ridicate la nivelul acestui an decât în 2010, cu activităţi "majore" de foraj în Marea Britanie, Norvegia, regiunea Kurdistan a Irakului şi România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa poate inteleg si cei dela USL ca numai privatizarea ii tine la distanta pe cei ce isi bagau miinile pina la cot, cind Petrom raporta pierderi . Privatizarea inseamna transparenta, inseamna raportarea profitului si distribuire de dividende actionarilor.

    "Cifrele raportate de Petrom, în actualul context, confirmă capacitatea companiei" de a face profit practicand preturi nejustificat de mari.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb