Doi generali ucraineni au ajuns, în primele zile ale invaziei ruse, la o bază militară americană din Germania, într-o misiune secretă ce avea să definească parteneriatul ocult dintre Ucraina şi Statele Unite, un aranjament care a jucat un rol central în planificarea şi desfăşurarea operaţiunilor militare împotriva Rusiei, dezvăluie The New York Times într-o amplă investigaţie.
Transportaţi sub acoperire diplomatică şi escortaţi de trupe britanice înarmate, generalii au fost duşi la baza Clay Kaserne din Wiesbaden, unde au încheiat o alianţă cu generalul american Christopher T. Donahue, comandantul Corpului 18 Aeropurtat. Astfel, a fost oficializat un parteneriat complex de intelligence, strategie şi tehnologie, despre care oficialii americani au vorbit rareori, dar care a devenit rapid "coloana vertebrală" a efortului militar ucrainean.
Ofiţeri americani şi ucraineni au lucrat cot la cot în centrul de comandă de la Wiesbaden, planificând contraofensive şi operaţiuni punctuale. SUA au pus la dispoziţie un flux constant de informaţii din satelit, semnale, interceptări şi alte surse, care au ghidat soldaţii ucraineni pe teren. Potrivit sursei citate, americanii au devenit "parte din lanţul de ucidere", contribuind activ la deciziile tactice şi strategice.
Un şef dintr-un serviciu de informaţii european a mărturisit că a fost surprins de profunzimea implicării NATO în operaţiunile ucrainene. Potrivit estimărilor americane, armata ucraineană a cauzat peste 700.000 de pierderi umane Rusiei, în timp ce Ucraina ar fi suferit circa 435.000 de pierderi.
Cu toate acestea, cooperarea a fost marcată de tensiuni. Ucrainenii au fost adesea nemulţumiţi că americanii le refuză echipamentele solicitate, în timp ce Washingtonul considera că cererile Kievului erau nerealiste şi că Ucraina ezită să ia măsuri necesare pentru suplimentarea efectivelor.
Deşi parteneriatul a condus la mai multe succese tactice, el a fost afectat de conflicte interne ucrainene în momentul lansării contraofensivei din 2023. În ciuda planificării făcute împreună cu americanii, preşedintele Volodimir Zelenski a optat pentru o campanie în Bahmut, în ciuda opoziţiei din armată, ceea ce a dus la un eşec previzibil şi la epuizarea resurselor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 17:52)
Senilul Bidon si Ursula au fost pe scurta durata fericiti,
dar iata cum circarul planetar a ratat si aici pana la urma sa conlucreze constructiv cu criminalii senilului Bidon,
ce mare conducator de osti este Zdrelinski,
acum o ia pe coaja serios
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 19:44)
Sunt putine razboaie care s-au purtat doar intre doua state dupa al II-lea razboi mondial.
Una din definitiile razboiului suna asa:
Razboiul e un crunt macel dus de oameni care nu se cunosc dar se macelaresc, condus de oameni care se cunosc dar nu se macelaresc.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 20:17)
Excelenta opinia, jos palaria
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 17:56)
Deci ukranienii au fost (sunt) un fel fel de avatar (carne de tun) pentru SUA . Politica e c..va, intodeauna se fac intelegeri sub radar. Asta deja este un razboi mondial nedeclarat, neoficial, fiecare cum vrea sa inteleaga.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 18:13)
Sunt ajutati sa se apere.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 19:58)
Absolut fiecare drona, rachetuţa, obuz sau glont au foat trase si dirijate de NATO,
in timp ce circarul obraznic actoras fost planetar cu sprijin 4% behaia si latra ca ce viteji sant ucrainienii lui, care nici macar soldatii lui nu erau, ci tot felul de asasini mercenari cumparati tot de NATO,
mare conducator e ăsta, vitejia lui n are margini