Acţionarii Hidroelectrica sunt convocaţi, în data de 19 decembrie 2018, pentru a aproba repartizarea de dividende suplimentare în sumă de 550 milioane de lei, în urma solicitării Ministerului Energiei, acţionar majoritar al companiei, potrivit Convocatorului publicat pe site-ul companiei.
Deoarece deţine 80% din Hidroelectrica, statul urmează să încaseze 440 milioane de lei, restul fiind atribuit Fondului Proprietatea, ce deţine 20% din companie, dividendele urmând să fie plătite în cinci zile de la data aprobării.
Săptămâna trecută Statul Român a început să ceară dividende de la companiile pe care le deţine, convocând acţionarii Nuclearelectrica pentru a aproba distribuirea sumei de 238 milioane de lei, Romgaz - 717 milioane de lei, Transgaz - 13,47 milioane de lei şi Transelectrica, pentru care nu s-a specificat suma cerută.
Horia Braun economist - şef în cadrul Băncii Comerciale Române a precizat la începutul acestei săptămâni, răspunzând la o întrebare adresată de Ziarul BURSA, că statul cere bani de la companiile pe care le are în portofoliu întrucât are nevoie de venituri suplimentare ca să menţină o anumită limită a deficitului bugetar pentru finalul anului.
În luna iulie din 2018, Hidroelectrica a plătit acţionarilor dividende în valoare de 1,134 miliarde de lei, aferente anului 2017, circa 0,908 miliarde de lei revenind Statului Român.
În luna iulie şi septembrie 2017, compania a plătit dividende în sumă de 1,691 miliarde de lei, din care 655 de milioane dividende speciale.
Recent, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, la Fondul Proprietatea (FP) a declarat că FP poartă discuţii cu potenţiali investitori privind vânzarea deţinerii sau a unei părţi a deţinerii pe care le are la Hidroelectrica.
În primele nouă luni ale anului, Hidroelectrica a obţinut un profit brut de circa 1,98 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 23% comparativ cu profitul brut obţinut pe întregul an financiar 2017.
1. Statul
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2018, 22:51)
La mai mare! Hai, ca putem sa luam mai mult. Statul nu listează Hidroelectrica ci ia dividende. Vaca de muls. Oare cât vom mai putea sa ne comportam așa? Franklin Templeton nu sune fraieri. FP ai impresia ca sunt fond de dezinvestitii. Vor sa iasă din companiile la care sunt acționari. Oare de ce? E o balena intr-un acvariu și se simt închiși? Suntem praf la guvernare și s-au saturat? Sau vor sa își diminueze deținerile ca sa aibă mai multa libertate și sa opereze mai ușor și poate sa forțeze listarea altor companii? Intrebari...