Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că noul proiect de acord propus de SUA pentru exploatarea resurselor minerale ucrainene este 'complet diferit' de versiunea anterioară şi necesită o evaluare aprofundată din partea juriştilor Kievului înaintea unei decizii de semnare a documentului, conform Reuters.
Vorbind în faţa presei la Kiev, Zelenski a subliniat de asemenea că nu va accepta un astfel de acord dacă acesta ar ameninţa aderarea Ucrainei la UE. Proiectul primit din partea Washingtonului cuprinde 'multe lucruri care nu au fost discutate anterior şi unele care au fost respinse', a remarcat preşedintele ucrainean.
El a subliniat că Ucraina nu va recunoaşte drept împrumuturi ajutoarele primite din partea SUA de când a început războiul cu Rusia, el menţionând acest aspect în contextul în care noul proiect propus de SUA pentru exploatarea resurselor ucrainene pare să urmărească recuperarea de către Washington a acestor ajutoare oferite Ucrainei ca donaţii de administraţia fostului preşedinte american Joe Biden.
Zelenski însuşi a lansat ideea cedării parţiale a resurselor minerale ale Ucrainei către aliaţii săi occidentali în octombrie anul trecut, când şi-a schiţat un aşa-numit 'plan de victorie' în războiul cu Rusia. Din perspectiva Kievului, o condiţie cheie pentru a ceda către aliaţii săi din resursele sale minerale, în special metalele rare (pământuri rare) este obţinerea de garanţii de securitate care să descurajeze Rusia să mai atace vreodată Ucraina după un eventual acord de încetare a ostilităţilor.
Noul preşedinte american Donald Trump s-a arătat foarte interesat să pună mâna pe aceste resurse, invocând dorinţa sa ca SUA să obţină o formă de compensaţie pentru ajutorul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.
După negocieri presărate şi cu neînţelegeri, determinate mai ales de refuzul lui Trump de a oferi Ucrainei garanţii de securitate în schimbul accesului preferenţial al SUA la resursele minerale ucrainene, în cele din urmă Washingtonul şi Kievul au convenit un acord prin care SUA vor obţine acest acces şi va fi creat un fond comun americano-ucrainean în care vor fi depozitate veniturile rezultate din exploatarea mineralelor ucrainene şi din care ar urma să se finanţeze lucrări de reconstrucţie post-război.
Acordul trebuia semnat în timpul vizitei efectuate de Zelenski la Washington pe 28 februarie, dar semnarea a fost amânată după ce întâlnirea acestuia cu Trump la Casa Albă s-a transformat într-o ceartă publică între cei doi lideri.
Între timp, relaţiile dintre ei par să se fi remediat, iar Washingtonul a transmis Kievului un nou proiect de acord pentru exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei. Dar, potrivit draftului consultat de Reuters, acesta ar presupune ca Ucraina să trimită Washingtonului tot profitul realizat de un fond care va controla resursele ucrainene până când Kievul va înapoia tot ajutorul american primit în timpul războiului cu Rusia, plus o dobândă.
Deşi detaliile noii versiuni ale acordului nu au fost prezentate public, parlamentarii şi presa din Ucraina l-au descris drept 'inacceptabil'. Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, 'echipa lui Donald Trump a renunţat la toate soluţiile de compromis convenite în urmă cu o lună', iar noul document 'trece aproape toate liniile roşii' ale Ucrainei, 'privând-o de o parte din suveranitatea sa' şi obligând-o să 'ramburseze tot ajutorul american primit'.
Mai mult, noul proiect de acord propus de Washington nu cuprinde nicio garanţie de securitate pentru Ucraina, la fel ca versiunea anterioară.
Resursele ucrainene râvnite de Donald Trump se găsesc în mare parte în zăcăminte pentru care nu au fost iniţiate lucrări de exploatare, sunt dificil extras, necesită investiţii majore sau se află de facto sub control rusesc în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.
De partea sa, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat favorabil unor investiţii americane pentru exploatarea acestor resurse în teritoriile din Ucraina ajunse sub controlul forţelor ruse, scrie Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 20:54)
acordul americanilor nu difera cu nimic de invazia rusilor din ucraina . nu se va semna .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 21:14)
am inteles, sa traiti
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 12:55)
păstrează-ți disponibilitatea pentru Putler al tău.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 13:09)
Mrrgi la kiew
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 13:27)
Moscova te așteaptă, e nevoie de carne de tun de orc. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 21:13)
Circarul kiewist actoras planetar campion in gafe si obraznicii, care e in pierdere in toate directiile,
musca mana care ii da chifteaua,
el nu isi da seama de ceva primitiv de simplu,
ca prezenta americanilor acolo pentru a exploata impreuna zacamintele AR
REPREZENTA CEA MAI BUNA GARANTIE DE SECURITATE
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 29.03.2025, 08:46)
După capul tau,sa dam de pomană la americani totul!
Cred că obține o pace mai justă și cu costuri mai mici daca negociază direct cu Puțin!
Altfel,daca dau ceva la americani,trebuie să dea și englezilor,francilor și nemților!
Ucraina,vândută de actor la taraba,doar acordul direct cu rușii le aduce pacea!
Restul doar interese,in locul armamentului supraevaluat vor lua cele mai valoroase active ale Ua!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 13:13)
Pai da, dar americanii au bagat in dosul lui sute de miliarde,
cand penibilul de la kiew se lauda cu succese si aparare perfecta, apai alea sant toate arme NATO dirijate prin sateliti NATO,
de ce ar fi asta gratis?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 13:28)
Americanii au respectat acordul asigurării securității în schimbul renunțării la arsenalul nuclear.
Plata a fost făcută! :
3. fără titlu
(mesaj trimis de Xantipa în data de 29.03.2025, 09:23)
Problema lui Zelenski nu este că cedează SUA pe termen nelimitat bogățiile naturale ale țării sale. Doar a cedat deja în principiu grosul avuției imobiliare a Ucrainei la negocierile cu Black Rock de anul trecut. Problema lui reală este că resursele promise lui Tramp, au fost deja cedate pentru 100 de ani, UK! Evident că americanii știu asta, așa cum știu și că zăcămintele cu adevărat valoroase se află în estul Ucrainei, în zona ocupată deja de ruși și că de la ucrainieni nu mai deja ce lua.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 29.03.2025, 12:21)
ce am spus,dai la unu,trebuie sa dai la toti,doar Romania primeste o acadea,multumim turistului sibian,care din 5 cuvinte,unul era Ucraina!
pote ii ia banii,dobanzile si un pic la brutarie,ca un pamantean de rand era cu bratarile pe maini de jumate de an