Un grup de 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au cerut miercuri Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind că transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru zboruri ulterioare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Pandemia de COVID-19 a obligat companiile aeriene să blocheze la sol avioanele pentru mai mult de o lună astfel că mai multe companii precum Lufthansa şi Air France KLM încearcă să obţină sprijin de la stat.
Într-o scrisoare comună trimisă miercuri, miniştrii Transporturilor din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia şi Portugalia au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor. Semnatarii scrisorii susţin că Executivul comunitar ar trebui să propună de urgenţă acest amendament, conform căruia consumatorii vor fi obligaţi să accepte vouchere în locul returnării banilor, cu anumite condiţii.
Voucherele ar trebui să fie valabile pentru o perioadă limitată de timp şi ar trebui să includă dreptul rambursării banilor dacă nu sunt folosite până la data limită. De asemenea, ar trebui să fie oferită o protecţie împotriva riscului de faliment al companiilor aeriene.
Potrivit miniştrilor Transporturilor, această soluţie ar ajuta companiile aeriene, care se confruntă în prezent cu probleme de lichidităţi, şi de asemenea oferă un nivel adecvat de protecţie a consumatorilor.
Cu toate acestea, recent comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a spus că transportatorii aerieni trebuie să returneze banii pentru zborurile anulate şi pot oferi vouchere numai dacă pasagerii acceptă voucherele în schimbul returnării banilor.
Miniştrii Transporturilor din UE urmează să se întâlnească miercuri în videoconferinţă, alături de omologii lor din Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein, pentru a discuta cum să îşi coordoneze măsurile de relaxare a restricţiilor de călătorie.
1. Nu
(mesaj trimis de Inteleg în data de 30.04.2020, 01:57)
In toti acesti 10 ani nu au invatat nimic de la ultima criza, chiar nimeni nu intelege sau a murit capitalismu si nu ma anuntat nimeni cine a mai pomenit sa dai bani pentru un serviciu si nici sa nu beneficiezi de el si nici bani inapoi Pai o sa ajungem inapoi in congo cu toti platim cu banane
2. ?
(mesaj trimis de Anonim în data de 30.04.2020, 10:17)
Ce capitalism, ce democratie , ce SOLIDARITATE cu firmele...
Cata "grija" fata de romanii care au platit un serviciul neefectuat si sunt furati cu nonsalanta de "reprezentantii" statului roman care au solicitat suspendarea unui drept al cetatenilor romani ( si nu numai) in favoarea unor companii de transport aerian!!!
Ce mai urmeaza in numele revenirii la normalitate ???