ALERT BVB - piaţă emergentă!

Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2019

BVB - piaţă emergentă!

"Verde" pe linie pentru indici BVB

Acţiunile eligibile pentru a intra în indicele FTSE Global All Cap conduc topul lichidităţii, după prima jumătate de oră

Lucian Anghel: Piaţa de capital locală a avut de trecut peste multe obstacole şi a fost nevoie de timp ca să ajungem unde suntem astăzi

Adrian Tănase: Acest nou statut reprezintă o recunoaştere a progreselor pieţei de capital locale şi reprezintă un moment de importanţă fundamentală pentru dezvoltarea viitoare

Adrian Tănase: Proiectul Contrapărţii Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii

Eugen Teodorovici: "Piaţa noastră de capital intră într-un club mai select al burselor de profil şi are şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti"

Romgaz, Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale sunt eligibile pentru a intra în indicele FTSE Global All Cap

Actualizare - Toţi indicii Bursei de Valori de Bucureşti au deschis sesiunea de tranzacţionare în creştere, după decizia de ieri a FTSE Russell de a promova piaţa noastră de capital în rândul celor emergente secundare, din toamna anului viitor.

După prima jumătate de ora de tranzacţionare, acţiunile Banca Transilvania (TLV) erau în creştere cu 1,87%, la 2,455 lei, transferurile cu titlurile instituţiei de credit din Cluj ridicându-se la aproape 7,65 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG), ce cumulaseră schimburi de 2,79 milioane de lei, se tranzacţionau la 37 lei, cu 1,37% peste închiderea de ieri.

Tilurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) aveau un avans de 1,69%, până la 14,4 lei, pe fondul unor schimburi de 1,65 milioane de lei.

Rulajul total al pieţei principale se ridica la 17,03 milioane de lei (3,59 milioane de euro) după prima jumătate de oră a şedinţei bursiere.

-----------

Actualizare : Lucian Anghel, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB a declarat:"Piaţa de capital locală a avut de trecut peste multe obstacole şi a fost nevoie de timp ca să ajungem unde suntem astăzi.

Doar gândiţi-vă că, în urmă cu şase ani, nu existau raportări simultane în limba engleză din partea companiilor listate, iar investitorilor străini le era foarte dificil să înţeleagă în mod clar ce anume se întâmpla în piaţă. Astăzi avem mecanisme de piaţă noi şi îmbunătăţite, acces facil la piaţă pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii instituţionali, raportare corporativă transparentă şi calitativă a emitenţilor, disponibilitatea fluxului de informaţii privind piaţa de capital şi legislaţia şi în limba engleză, un cadru de tranzacţionare competitiv, o guvernanţă corporativă îmbunătăţită pentru companiile listate. Acest mediu nou a atras în ultimii ani noi listări de acţiuni şi obligaţiuni".

Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti suţine că pentru a putea atinge acest nou statut de piaţă, o serie de procese au fost accelerate şi îmbunătăţite în ultimul an şi jumătate.

Adrian Tănase a declarat: "Acest nou statut reprezintă o recunoaştere a progreselor pieţei de capital locale şi reprezintă un moment de importanţă fundamentală pentru dezvoltarea viitoare. Ratingul de investment grade la nivel de ţară se va reflecta şi pe bursă odată cu această reclasificare pentru că bursa nu este altceva decât o oglindire fidelă a economiei. Când bursei îi merge bine şi economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private şi de stat şi să privească bursa ca pe mediu eficient prin care îşi pot finanţa dezvoltarea afacerilor. Suntem martorii unui moment istoric: este recunoaşterea internaţională că România merită să fie promovată şi sunt mândru şi fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil".

Domnia sa a adăugat: "Ne dorim să le arătăm partenerilor noştri că facem progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pieţei. În acest sens, proiectul Contrapărţii Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii. o Ţelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieţei în economie de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB".

-------------

Actualizare - Bursa de Valori Bucureşti a îndeplinit criteriul de lichiditate cerut de agenţia de rating FTSE Russell şi va deveni piaţă emergentă secundară, din septembrie 2020.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat: "Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei «investment grade» de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti".

Teodorovici a adăugat că, potrivit estimărilor, trecerea la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin, creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti.

"În acelaşi timp, toate autorităţile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei Contrapărţi Centrale locale, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacităţii de finanţare a economiei reale", a mai spus Teodorovici.

Decizia de astăzi a agenţiei de rating londoneze va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din luna septembrie 2020, se arată în comunicatul FTSE Russell.

La evaluarea anuală, Comitetul Consultativ al FTSE a hotărât că piaţa noastră îndeplineşte criteriul lichidităţii, astfel încât să poată susţine investiţii globale considerabile.

"Astfel, România îndeplineşte cele nouă criterii FTSE necesare pentru a intra în categoria pieţelor emergente secundare, conform schemei de clasificare a ţărilor FTSE", se arată în comunicatul agenţiei de rating.

La data de 28 iunie, Romgaz, Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale erau eligibile pentru a intra în indicele FTSE Global All Cap.

-----------

Claudiu Cazacu: "Dacă excludem influenţa posibilă a altor factori de stres pentru pieţe, într-un orizont de timp de şase - douăsprezece luni, o decizie favorabilă ar putea duce la aprecieri de două cifre pentru indicii de la BVB"

Dragoş Cabat: "Odată cu obţinerea statutului de emergentă, piaţa noastră de capital va intra într-un cerc virtuos, faţă de unul vicios în care se află acum"

Pentru prima dată de la începutul monitorizării, în 2016, piaţa noastră îndeplineşte toate condiţiile cerute de FTSE Russell, atât cele cantitative cât şi cele calitative, potrivit oficialilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), iar analiştii consultaţi de Ziarul BURSA consideră că există şanse rezonabile ca piaţa noastră să intre acum în categoria celor emergente.

Agenţia de rating a London Stock Exchange va publica, astăzi, după închiderea burselor din Statele Unite, evaluarea anuală ce priveşte o posibilă trecere a pieţei noastre de capital din categoria pieţelor de frontieră în categoria pieţelor emergente secundare.

În luna septembrie a anului trecut, ţara noastră a fost menţinută de FTSE Russell pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare. Atunci, agenţia a îmbunătăţit criteriul cu privire la lichiditate de la "neîndeplinit" la "restricţionat", considerând că au fost înregistrate îmbunătăţiri în ceea ce priveşte rulajul, dar şi în cazul tranzacţiilor în afara pieţei.

Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, ne-a precizat că, în opinia sa, şansele unei promovări la momentul prezent se ridică uşor peste 50%.

În ceea ce priveşte posibilele efecte ale unei decizii pozitive, acesta ne-a transmis: "În mod normal, impactul unei decizii favorabile date de FTSE Russell va fi pozitiv pentru piaţă. Pe de o parte, ar fi impactul iniţial al veştii, care ar trebui să se simtă în prima şedinţă de tranzacţionare de după decizia agenţiei de rating. Efectul ar putea fi simţit şi în, eventual, una - două din sesiunile următoare. În timp este posibilă o tem­perare a en­tuziasmului".

Analistul XTB România a continuat: "Apoi, există un impact care se va vedea în timp, pe măsură ce fondurile ce iau expunere pe pieţele emergente vor începe să cum­pere acţiuni lichide de la bursa noastră, conform ponderii pe care o va avea Ro­mâ­nia în indicii care urmăresc astfel de pieţe. Va apărea o presiune la cumpărare, cu impact benefic ceteris paribus (n.r. dacă celelalte variabile rămân constante) asupra indicilor de la BVB, ceea ce nu înseamnă neapărat un trend as­cendent.

Acesta depinde de tendinţa pieţei din momentul în care vor avea loc intrările de capital. În orice caz, indicii bursei noastre vor avea un parcurs mai bun în cazul unei decizii pozitive a FTSE decât în absenţa sa".

Claudiu Cazacu: "Un efect al reclasificării ar fi că unele fonduri vor fi mai deschise la cumpărarea de acţiuni româneşti, conform politicilor investiţionale pe care le au"

Claudiu Cazacu a mai punctat că un alt efect, care se va vedea într-un orizont de timp mai îndelungat, ţine de imaginea pieţei noastre. Astfel, fără a fi obligate prin prospect, unele fonduri de investiţii vor fi mai "deschise" la cumpărarea de acţiuni româneşti conform politicilor inves­tiţionale pe care le au, spune a­na­listul.

"În ansamblu, cred că da­că excludem influenţa posibilă a altor factori de stres pentru pieţe, atât din mediul extern cât şi intern, în­tr-un orizont de timp de şase - douăsprezece luni, o astfel de decizie ar putea duce la aprecieri de două cifre pentru indicii de la BVB", ne-a transmis analistul de la XTB România.   

Totuşi, domnul Cazacu a punctat că este vorba despre o posibilă decizie de reclasificare a agenţiei FTSE Russell.

"Impactul mai important pentru piaţă ar apărea în cazul unei decizii în acest sens de la MSCI", a conchis analistul.

La rândul său, Dragoş Cabat, analist economic şi membru al CFA România, ne-a declarat că, din punctul său de vedere, impactul trecerii pieţei noastre de capital în categoria celor emergente este mult mai important decât pare.

"Sunt investitori instituţionali străini care au restricţii de a intra în anumite pieţe, dar odată ce bursa ro­mâ­nească va căpăta în mod formal acest statut, vor apărea fluxuri de capital importante, îndreptate către achiziţii de titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti. În plus, vom intra în rândul pieţelor de capital din Europa Centrală, cu un plus de vizibilitate", ne-a spus Dragoş Cabat.

Analistul ne-a mai spus că, în aceste condiţii, este posibil ca lichiditatea să înregistreze o creştere chiar exponenţială. Domnul Cabat a punctat că, în clipa de faţă, piaţa noastră se află într-un cerc vicios.

Acesta ne-a precizat: "Pentru că nu avem multe companii, cu un free-float suficient de mare, nu vin investitorii şi nu îndeplinim condiţiile de piaţă emergentă. Pe de altă parte, odată obţinut acest statut, piaţa din România va deveni mult mai atractivă pentru listarea companiilor, va creşte oferta, vor apărea bani noi în piaţă şi se va intra într-un cerc virtuos, faţă de cel de acum".

În general, investitorii instituţionali străini care doresc să ia expunere pe o piaţă emergentă folosesc un ETF, un fond de investiţii ("exchange-traded fund") care, spre deosebire de fondurile mutuale, se tranzacţionează la bursă, precum acţiunile.

Potrivit etfdb.com, în total sunt 78 de ETF-uri care urmăresc acţiuni listate în pieţe catalogate drept emergente, dintre care cel mai mare fond de acest tip, din punctul de vedere al activelor, este Vanguard FTSE Emerging Markets ETF.

Fondurile tranzacţionate la bursă care urmăresc pieţe emergente au în general în administrare active cu mult mai mari decât cele care urmăresc pieţe de frontieră, precum cele două ETF-uri principale care au expunere şi în piaţa noastră, respectiv iShares MSCI Frontier 100 ETF şi Invesco Frontier Markets ETF.

Conform datelor etfdb.com, acestea două administrează cumulat active în valoare de aproximativ 550 milioane de dolari, spre deosebire de active cu o valoare de circa 62,55 miliarde de dolari aflate sub administrarea Vanguard FTSE Emerging Markets ETF, fond care ia expunere pe pieţele emergente în funcţie de ponderea din FTSE Emerging Index.

Următorul fond de tip "exchange-traded fund" ce ia expunere pe FTSE Emerging Index are în administrare active în valoare de 1,22 miliarde de dolari.

De asemenea, volumul mediu din ultimele trei luni pentru ETF-ul Vanguard se ridică la circa 11,66 milioane de dolari/zi, conform datelor furnizate de sursa menţionată, în timp ce ETF-ul MSCI Frontier 100 înregistrează un volum mediu de puţin peste 0,11 milioane de dolari, pentru ultimele trei luni.

În ETF-ul MSCI al pieţelor de frontieră, ce administrează active în valoare de circa 490 milioane de dolari, Banca Transilvania are o pondere de 3,31%, cea mai mare pentru un emitent din piaţa locală, în timp ce expunerea pe ţara noastră a ETF-ului este 8,56%, la data de 20 septembrie 2019. Celelalte acţiuni locale din componenţa ETF-ului sunt Petrom (1,68%), Romgaz (1,48%), BRD (1,03%), Electrica (0,57%), şi Transgaz (0,53%).

Cea mai mare pondere în cadrul Vanguard FTSE Emerging Markets ETF o au acţiunile din piaţa de capital chineză, cu o cotă de circa 33%. Ponderea pe care ar urma să o aibă cele şase titluri locale în FTSE Emerging Index, în cazul unei eventuale reclasificări, nu este cunoscută, însă Ungaria, ce figurează cu patru companii, are o pondere de 0,35%, iar Cehia, cu cinci, are 0,18%.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. NOI SANTEM , NISTE NIMENEA OAMENI BUNI , INAINTEA LOR ; ROMANIA A AVUT , PANA LA VENIREA SEMI -SALBATICILOR SOVIETICI , PESTE NOI , 1 DIN CELE MAI STRALUCITE BURSE DIN EUROPA , CU COMPANII ALESE SI DEOSEBITE , IN SPECIAL , DIN DOMENIILE MINIER SI BANCAR , CUMPARATE DE INVESTITORI DIN TOATE PARTILE EUROPEI ; CUVANTUL , ERA CUVANT , VORBA , ERA VORBA , CINSTEA , ERA CINSTE ; FRATII COMUNISTI , AU AVUT MULTA GRIJA , SA DISTRUGA TOTUL ; ROMANIA , A AJUNS IN MOMENTUL DE FATA , SEMI-INAPOIATA , APROAPE 1 TARA , DE LUMEA A 4 - RA ; NU CRED , CA NE ASTEAPTA , NIMIC BUN , IN VIITOR , CU '''''' ALESII ASTIA ''''''' , LA CONDUCERE !!!

    1. Sa vezi acum ce o sa mai laude Leo Badea cu treaba asta...EL a facut trecerea BVB la piete emergente si tot el e cel mai bun si mai destept, cel mai cel. Lipitorul de afise chiar a ajuns sa creada ca el chiar e bun in postul de presedinte ASF. El chiar crede acest lucru. Uita realitatea. Nu mai simte mirosul de acetona de la lipiciul pesedist de pe maini......ce o sa se mai laude Leo..va spune ca daca nu pleca la BNR facea din BVB piata dezvoltata!!! Tara fara viitor!

      Multumim domnului Orlando pt oug114, pt lichidatatea mare si pt faptul ca nu s-au atins pana la urma de fondurile de pensii. Daca excludem lunile decembrie, ian, si februarie cu „ajutorul” carora lichiditatea medie zilnica in ultimul an se apropie de 10 mil eur, cred ca in ultimele 6 luni lichidatea medie zilnica abia ajunge la 6 mil euro.

      N-ai inteles nimic!

      Meritul este al lui Lucian Anghel! 

      Tre sa fim tare prosti sa ajungem sa MULTUMIM unor jegosi pentru ca nu ne-au nenorocit definitiv.

      :))) Corect spus !! :)))

    Cand esti furat direct din Depozitar (Mihaescu, Harinvest) si ASF-ul nu te apara in instante impotriva acestor infractori, cand ASF a permis Harinvestului sa se dedea la "practici frauduloase" cu detinerile clientilor ani la rand cum poti sa mai ai incredere in piata de capital din Romania? Sunt convins ca aceasta postare va fi cenzurata de ziar!!!!

    1. Pe ce se bazeaza convingerea ta?

      Make, iartă-l că nu știe ce spune! E și el supărat.

      O.K.

      Daca esti suparat pe unul (pe buna dreptate), inseamna ca ti-ai cistigat dreptul sa-l improsti cu rahat pe altul? 

      Ce-i prostia asta?! 

      Nu ii cer sa consulte arhiva ca sa vada cum a tratat ziarul BURSA cazul Harinvest si sa stie cit am pierdut ca nu am facut compromisuri.

      Dar e prea mult sa-i cer sa fie normal la cap?! 

    Chiar daca va fi promovata piata noatra de capital, va fi frectie la piciorul de lemn pentru ca noi avem probleme sistemice nerezolvate: educatia financiara lipseste, modernizarea pietei de capital lipseste, companiile noi listate lipsesc, proiectele viabile long-term lipsesc, interesul statului in dezvoltare lipseste! Deci, va imbatati cu apa rece!

    Va fi un pas înainte, dar subțire. Ponderea acțiunilor românești în indici va fi neglijabila.

    Nici acest guvern PSD nu a făcut nimic bun pentru piata de capital din RO. Si-au angajat susținătorii politici in functii bine plătite la ASF, unde dorm linistiti si așteaptă pensionarea. Ca exemplu, uitati-va la disputa Sif1 cu Sif5 sau jocul cu pragul de deținere, mizerii din care pierd milioane de actionari. Si multe altele. Piata emergența? In conditiile astea sunt doar prostii. Se tot vorbește de educație financiară. Aiureală! S-a pierdut încrederea de fapt, care trebuie câștigată! Nu cu tepari, nu cu golanii politice etc. Eu nu pot sa-i sfătuiesc pe copii mei sa-si investească economiile la BVB in condițiile astea ...

    1. Amuzanta asocierea -probabil involuntara - dintre bursa si vechiul instumentul al prizonieratului si torturii ,sugereaza un fel de sclavagism financiar .

    Promovarea nu tine nici de PSD, nici de Harinvest, nici de nu stiu ce SIF. Altele sunt criteriile fie ca va convine vouă sau nu. De maine BVB e piata emergenta!

    1. Daca mai da PSD o "ordonanță Valcov" sigur va fi bine! Hai in liga 2 sa intre si Fondul Suveran și joc de gleznă cu pragul și show Ciurezu-Drăgoi ! Ura!!!

    Bvb ramane in watch list. Nu promoveaza. Am aflat acum, e si normal,trebuie cam 100 mil euro pe zi tranzactii.

    1. Înseamnă ca ai ceva în exclusivitate totala.Dar nu ca nu promovează BVB, ci ca dintr-o clipa s-au schimbat criteriole FTSE de lichiditate. Pana acum era de un rulaj de 15 la suta pe an din capitalizarea bursiera. Dar din ce ai aflat, s-a schimbat criteriul, e de 100 de milioane tranzacții pe zi. Asta da veste. Și nu schimbarea criteriului, ci ca FTSE a rupt MSCI, care are criterîi mult, mult mai lejere decât ce spui tu și care nu țin de rulajul mediu. Oare te documenetezi puțin înainte sa scrii ceva? By the way, oricine are cunoștințe decente de statistica, știe ca în cele mai multe cazuri, printre care e și cel de acum, media e irelevanta pentru ca nivelează valori disparate. Ceva mai relevant ar fi sa te iei după mediana, care imparte esantionul în doua segmente egale. Dar pentru evaluarea piețelor nu e relevant nici asta. Evaluarea e mult mai complexa. Așa ca, da-le doua palme peste cap celor care ti-ar turnat fantasmele cu suta de meleoane!

    Este bine, un pas mare inainte. De multa vreme nu am mai avut vesti bune legate de bvb.

    Daca mai aducem vreo 10.000 de investitori activi putem spune ca dublam activitatea, iar niste fonduri de investiti in plus vor reusi sa creeze acel cerc virtuos.  

    de 2 saptamani piata O/N repo in SUA e in incendiu .... si piata repo inregistreaza volume de 4-5 ori mai mari (2-2.5 trilioane $/zi) decat volumele TOTALE (450-460 miliarde $/zi) inregistrate pe toate pietele de capital de nivel 1 ale lumii !

    a inceput crizutza copilashii lu'moshu'! E o chestiune de timp pana are loc infectarea lumii !  

    ridicarea BVB la acest nou nivel echivaleaza cu un viitor (pe un orizont de 12-18 luni) de dump and pump - pentru cei care cunosc ce zice moshu'aici in barba lui inteleapta!

    Pe fondul unei lichiditati de tip 'joaca cu putza in nisip' miscarile pe BVB vor fi ...interesante , cel putin! :)) 

    1. Mos Gerila va doreste un bear market destul de agresiv in perioada 2020-2021 (lunile de inceput - sfarsit spuse cu exactitate, ca si ratii Fibo aplicate pe durata temporala, le pastreaza moshu' pentru barba lui inteleapta, nu pentru urechile marelui public :D ) ....

      ...mai catre final sa adunati gunoaiele de pe jos copilahi!  

      Sa fiti civilizati , da? ... sa nu lasati pe jos actiuni subevaluate puternic, da? Ca acushica dupa ce se aduna strat de gunoaie pe jos vin baietii aia mari si lichizi de pe extern sa bage pump-ul pe BVB si voi o sa va uitati [Fragment eliminat conform regulamentului] de frica bear market-ului cum... uite! ... a decolat ...neasteptat (!) BVB-ul (in 2021) !  

      :))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))) 

      p.s. Salutari Make! Keep up the good work la gazeta! Imi place ce faci aici! :) ;)

      Mo$ Gerila. 

      Bine le spui ....Vb aia ...Cine stie ...Cunoaste ! ;) E un inceput si un sfarsit in Toate ! ;)

    Va rog sa nu ma cenzurati in cele ce urmează, ca nu va mai citesc, pe cuvant.

    Băi teodorovici, [Fragment eliminat conform regulamentului] si alte comunisme din astea. Băi pesedeilor, va cățărati ca niste șobolani pe tot ce se intampla bun in tara asta, fără să aveți vreun merit. Nu va este rusine sa vorbiti despre lucruri in care nu sunteti deloc implicați, pentru realizarea cărora nu ati miscat nici un deget???

    Felicitări BVB pentru upgrade. Singurul lucru care întunecă bucuria zilei este declarația chiparosului; măi, [Fragment eliminat conform regulamentului]! 

    1. Daca conditia ta sa citesti BURSA este sa-ti permit obscenitatile din comentarii, atunci prefer sa citesti alt ziar.

      E bine si asa. Cred ca intelege mesajul. Merci.

      Si eu iti multumesc!

    "Decizia agentiei de rating londoneze va intra in vigoare.. in septembrie 2020".

    Eu inteleg de aici ca bursa este inca in piata de frontiera inca un an. Asa este? Daca da, de ce se spune "suntem piata emergenta" si se desfac sticle de sampanie?? 

    1. In asta se vede artificialul acestei "dezvoltari".

      Dar, oricum, felicitari tuturor!

      Da, o sampanie merita ! 

      Nu m-ati lamurit. Asa ca a trebuit sa merg pe siteul FTSE si sa aflu de-acolo:

      "Following the September 2019 annual review, FTSE Russell confirms that: 

      Romania, currently a Frontier market, to be reclassified as a Secondary Emerging market, effective fr om September 2020" 

      Deci suntem piata de frontiera inca un an. Cred ca este important de specificat acest lucru, de vreme ce anumite fonduri nu pot intra pe piete de frontiera.  

      Si cred ca toate titlurile din presa de astazi (si din partea BVB) sunt manipulatoare, si ca adevarul nu e prezentat corect. Pacat.

      (ca sa fac si eu o analogie: indeplinim criteriile Schengen, dar nu suntem in Schengen - diferenta mare!) 

      In textul stirii noastre ai gasit informatia: "Decizia de astăzi a agenţiei de rating londoneze va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din luna septembrie 2020, se arată în comunicatul FTSE Russell."

      Raspunsul meu nu te-a lamurit. 

      Cind te-ai dus la sursa, ai gasit acelasi lucru, nu mai mult, nu mai putin. 

      Dar te-ai lamurit. 

      Ce sa-i faci, manipulare!

      Acum nu esti corect! Eu am pus o intrebare acolo, si anume daca suntem piata de frontiera inca un an. Raspunsul tau nu contine o afirmatie clara, deci n-am fost lamurit.

      Apoi, tocmai pentru ca am gasit acel text in articol m-a facut sa ma intreb de ce toata lumea zice ca suntem piata emergenta? Chiar asa era si titlul acestui articol "Suntem piata emergenta" -daca nu ma insel. Si articolul a fost modificat de mai multe (acum este scris in bold ca doar in 2020). 

      Iar eu nu m-am referit doar la Bursa.ro. Am inclus pe toata lumea la manipulare. Daca vreti un titlu corect si pozitiv puteti pune: "M-ai suntem piata de frontiera doar pana in sep. 2020".

      Declar ca scopul meu a fost doar sa ma informez corect si sa imi dau seama ce se intampla. Si doar Engleza din texul FTSE mi-a lamurit/confirmat situatia. 

      OK

      Coloreaza-i Make; poate pricepe.

      Da, cum sa nu! Poate sa-mi coloreze, pentru o informare corecta si o comunicare clara (deziratul oricarui jurnalist, nu?)

      Uite, eu nu pricep de ce acest articol se numeste "BVB - piata emergenta!", cand FTSE Russell scrie *clar*: "Romania, currently a Frontier market, to be reclassified as a Secondary Emerging market, effective fr om September 2020" ?  

    hai cu pompele sa se umfle bursa inainte de criza.. sa invete si astia tinerei ceva

    1. Mai sunt si situatii cand dau cu dosu in balta dar per total cred ca este singurul site in care parerea nu este cenzurata

    Oare "ilustratia" aparține lui Make; la ce capete s-o fi gândit?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb