ALERT! Licitaţie cu strigături la Oltchim (LIVE TEXT) SENZAŢIONAL: Dan Diaconescu a cumpărat Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2012

SENZAŢIONAL: Dan Diaconescu a cumpărat Oltchim

UPDATE 40: 19.28 > Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Târgu Mureş, că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii.

Acesta a adăugat că, în caz contrar, este vorba de o infracţiune.

UPDATE 39: 19.18 > Dan Diaconescu a precizat că investitorul care îl sprijină nu este român şi locuieşte la Monte Carlo.

"Suma este garantată de o bancă", a adăugat Diaconescu, privind suma pe care acesta s-a angajat să o plătească pentru combinatul Oltchim.

UPDATE 38: 18.54 > Ponta, despre privatizarea Oltchim: Dacă cineva crede că se joacă cu aşa ceva, se va arde foarte tare

Dacă cineva crede că "se joacă cu aşa ceva, se va arde foarte tare", a declarat Victor Ponta despre privatizarea Oltchim, susţinând că este vorba de mii de oameni şi "de un complex industrial pentru trei judeţe". Întrebat cine a câştigat licitaţia la Oltchim, el a răspuns: "Nu este în acest moment un anunţ oficial, pot să vă spun un singur lucru: oricine câştigă are între cinci şi zece zile termen să depună preţul de 203 milioane de lei după care să înceapă discuţiile privind datoriile la AVAS, Electrica, etc."

El a mai spus că speră ca cel care va câştiga licitaţia privind privatizarea Oltchim să ştie că nu este vorba "despre o joacă", ci despre mii de oameni şi "de un complex industrial pentru trei judeţe".

Victor Ponta a declarat că nu porneşte cu ideea că a fost o înşelăciune, ci pe ideea că cine a fost acolo a înţeles că nu este vorba "de o joacă".

.......

UPDATE 37: 18.50 > Luni, la 10, Diaconescu aşteptat să semneze contractul "de-adevăratelea"

Remus Vulpescu a spus că îl aşteaptă pe Dan Diaconescu luni, la ora 10:00, la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Jurnalistul însă s-a arătat destul de încurcat de invitaţia domnului Vulpescu, spunând că vrea să semneze un contract "de-adevăratelea", nu cel ataşat caietului de sarcini, pe care l-a catalogat drept un "draft".

Conform ofertei sale, Dan Diaconescu s-a angajat să plătească banii în ziua semnării contractului şi nu în ziua transferului de acţiuni.

Dan Diaconescu va organiza sâmbătă seară o conferinţă de presă în care va oferi detalii despre oferta sa de cumpărare şi va explune planurile legate de Oltchim pe care le are.

.......

UPDATE 36: 18.45 > REACŢII LA REZULTATUL PRIVATIZĂRII OLTCHIM

Bodu: Privatizarea Oltchim e execrabilă, Guvernul să-şi asume că nu a pus condiţii de eligibilitate

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu consideră că procesul de privatizare a Oltchim este unul execrabil, el apreciind că Dan Diaconescu face un joc electoral şi că Guvernul trebuie să-şi asume acest "dezastru", întrucât nu a pus condiţii de eligibilitate. El a precizat că Dan Diaconescu face un joc electoral din care vrea să câştige puncte condiţionând, ulterior, plata preţului de "aberaţii" care nu vor putea fi duse la îndeplinire, în situaţia în care ofertele trebuie să fie necondiţionate.

Boureanu: Îl felicit pe Dan Diaconescu că şi-a realizat visul

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu îl felicită pe Dan Diaconescu pentru că "şi-a realizat visul" prin câştigarea licitaţiei la Oltchim şi speră că acesta are un partener serios, "cu care să reuşească să gestioneze acest colos economic important".

Fenechiu, despre câştigarea licitaţiei Oltchim de către Dan Diaconescu: O glumă de prost gust!

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu consideră rezultatul licitaţiei "o glumă de prost gust". Domnia sa a spus: "Săracă ţară! Haideţi să vedem că banii aceştia (cu care a licitat Dan Diaconescu, n.r.) sunt undeva. Eu mă întreb când încetăm să mai glumim cu ţara asta? Când încercăm să ne luăm în serios. Chiar nu se poate face treaba asta?".

Vicepreşedintele PNL a arătat că dacă se înşeală în privinţa "deznodământului" acestei oferte depuse de Dan Diaconescu, îşi va cere public scuze, întrebându-se totuşi, în cazul în care are dreptate, cine va răspunde pentru acest eşec.

Şova: Sper că Dan Diaconescu nu a văzut privatizarea Oltchim într-o cheie politică

Senatorul PSD Dan Şova speră ca Dan Diaconescu să nu fi văzut privatizarea Oltchim într-o cheie politică şi că va trata cu toată seriozitatea această investiţie, astfel încât combinatul să fie repus pe picioare şi să-şi continue activitatea.

El şi-a exprimat speranţa ca Dan Diaconescu să nu fi făcut un gest electoral din cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni al combinatului. "Sper să nu fie o simplă mişcare electorală pentru că ar fi păcat să-ţi baţi joc de o companie atât de mare şi de atâtea mii de locuri de muncă", a spus Şova.

.......

UPDATE 35: 18.37 > Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, apreciază că privatizarea Oltchim a fost transparentă, corectă, dar că a fost un spectacol politic. Domnia sa crede că Oltchim are nevoie de un investitor serios, care să aibă habar de petrochimie şi care să poată plăti datoriile în valoare de aproape 1 miliard de euro.

UPDATE 34: 18.30 > Salariaţii de la Oltchim au primit astăzi ultima tranşă din salariul pe luna iulie, se arată într-un comunicat trimis redacţiei de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

MECMA a întreprins toate demersurile necesare pentru a recupera sumele datorate de clienţii Oltchim către companie, reuşind astfel să asigure fondurile necesare lichidării salariului aferent lunii iulie.

În acest moment salariaţii Oltchim înregistrează restanţe salariale aferente unei singure luni, se mai precizează în comunicat.

UPDATE 33: 18.10 > Ştefan Vuza a declarat că Dan Diaconescu nu ştie ce vorbeşte şi nu crede că tranzacţia dintre cele două părţi se va finaliza.

--------------------

UPDATE 32: 17.42 > Conform ofertei făcute de Dan Diaconescu, acesta este dispus să plătească 1,08 lei pe acţiune, deşi pe Bursa de Valori Bucureşti preţul era ieri, la ora suspendării de la tranzacţionare, 0,6510 lei.

-------------------

UPDATE 31: 17.28 > Remus Vulpescu l-a declarat pe Dan Diaconescu câştigător al pachetului de acţiuni de la combinatul Oltchim.

"Urmare a analizării ofertelor şi având în vedere întrunirea condiţiilor de licitaţie la SC Oltchim Râmnicu Vâlcea, sub rezerva aducerii lor la cunoştinţă, ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat câştigător al pachetului de acţiuni al Oltchim", a citit Vulpescu din decizia comisiei de licitaţie.

Ambele creante rămân deocamdată în posesia statului român.

---------------------

UPDATE 30: 17.25 > Comisia de licitaţie a decis să nu se organizeze licitaţie cu strigare în cazul vânzării pachetului de acţiuni Oltchim pentru că diferenţa dintre preţul oferit de Dan Diaconescu era cu mai mult de 15% mai mare decât următoarea ofertă.

--------------------

UPDATE 29: 17.21 > Creanţa Electrica nu se vinde pentru că oferta Chimcomplex a fost mai mică decât preţul minim cerut de funizorul de energie.

-----------------------

UPDATE 28: 17.18 > Creanţa AVAS nu se vinde, deci plicul în care era prezentat preţul minim la care putea fi vândută nu se deschide.

-------------------------

UPDATE 27: 17.12 >Comisia de licitaţie a optat pentru vânzarea individuală a celor trei pachete, deoarece preţul oferit în bloc era mult prea mic.

Remus Vulpescu a explicat că au avut de ales între varianta de vânzare în bloc şi cea individuală. "Comparând preţul singurei oferte în bloc, de 13.433.603, cu cel mai mare preţ oferit pentru un activ individual, s-a constatat că oricum preţul oferit de un ofertant la vânzarea în bloc este mult mai mic, deci s-a decis vânzarea individuală", a explicat şeful OPSPI.

În acest fel, au fost reţinute doar ofertele de achiziţie individuală ale Chimcomplex, Aisa şi Dan Diaconescu.

--------------------------

UPDATE 26: 16:47 >Marius Obreja, preşedintele AVAS, a declarat astăzi că în cazul în care ar face conversia creanţei Oltchim în acţiuni ar deţine 90% din companie.

"Avem 250 de milioane de dolari creanţă la vânzare. Dacă ar fi convertită în acţiuni, AVAS, care e numai creditor, s-ar transforma într-un patron care ar deţine peste 90% din acţiunile Oltchim", a afirmat Obreja, citat de sursele de presă.

UPDATE 25: 16.37 > Remus Vulpescu i-a cerut lămuriri lui Ştefan Vuza cu privire la modalitatea de plată şi data la care poate vira banii.

Termenul până la care se poate face plata este 14 februarie.

----------------------

UPDATE 24: 16.26 > Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu propune stoparea privatizării Oltchim.

"PDL propune stoparea acestui proces de privatizare care este mostra de incompetenţă a actualului Guvern şi imediat demarate procedurile pentru conversia creanţelor AVAS şi Electrica SA faţă de Oltchim şi vânzarea pachetului rezultat de acţiuni în privatizare".

----------------------------

UPDATE 25: 16.07 >Surse: Lămuririle cerute de Vulpescu reprezentantului PCC se refereau la oferta făcută de aceştia.

Zaremba i-a explicat şefului de la OPSPI că suma de 13.443.603 lei este pentru pachetul complet, acţiunile Ministerului şi cele două creanţe.

-------------------

UPDATE 24: 15:50 > Remus Vulpescu cere clarificări de la reprezentanţii PCC şi Chimcomplex

-------------------

UPDATE 23: 14.55 > Atât Wojciech Zaremba cât şi omul de afaceri Ştefan Vuza l-au felicitat pe Dan Diaconescu pentru că a făcut oferta cea mai mare şi are cele mai mari şanse să câştige pachetul de acţiuni de la Oltchim.

-------------------

UPDATE 22: 14.35 > Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC, a declarat presei că oferta pe care au făcut-o ei, deşi este cea mai mică, este şi cea mai onestă şi că ei intenţionează să facă Oltchimul profitabil, nu să-l închidă, aşa cum s-a tot spus până acum.

"Să nu uităm că, în caietul de sarcini, se cere investirea a 120 de milioane de euro numai în mediu, după care mai trebuie investiţi 700.000 de euro în retehnologizare, apoi trebuie să plătim toate datoriile. În aceste condiţii, nu vi se pare onestă oferta noastră?", a fost declaraţia acestuia.

----------------------

UPDATE 21: 13.55 > Remus Vulpescu a declarat după deschiderea ofertelor că nu se cunoaşte încă cine a câştigat licitaţia pentru că trebuie analizate condiţiile din dosare.

"Nu putem compara oferta domnului Diaconescu cu cea făcută de Chimcomplex pentru că unul a oferit 203 milioane de lei pentru pachetul de acţiuni, iar cealălalt 221 milioane pentru întreg pachetul. Ce putem spune sigur este că nu avem ofertă individuală pentru creanţa AVAS", a declarat şeful OPSPI.

----------------

UPDATE 20: 13.43 > Aisa Invest: Ofertă de cumpărarea individuală a pachetului de acţiuni 30 milioane lei

----------------

UPDATE 19: 13.37 > Chimcomplex: Ofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni - pentru cumpărarea individuală 18.810.097 lei, iar pentru cumpărarea în bloc 221.476.597 lei.

Pentru achiziţionarea creanţei Electrica, Chimcomplex oferă 202.666.500 lei

--------------------------

UPDATE 18: 13.28 > PCC: Ofertă finală şi angajantă pentru pachetul de acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS - 13.443.603 lei.

Oferta PCC este pentru achiziţionarea în bloc.

----------------------

UPDATE 17: 13:22 > A început deschiderea dosarelor pentru Oltchim

Dan Diaconescu: Ofertă de cumpărare - 203.000.149 lei (45 milioane de euro)

--------------------

UPDATE 16: 13.11 > Pentru a sprijini pornirea cât mai rapidă a combinatului, Remus Vulpescu a anunţat că intenţionează să transfere banii obţinuţi pe acţiuni cu titlu de împrumut celui care va câştiga licitaţia.

"OPSPI intenţionează să înainteze Guvernului propunerea unui act normativ care va permite transferarea din preţul acţiunilor cu titlul de imprumut în beneficiul salariaţilor cu scopul de a asigura capitalul de lucru pentru pornirea combinatului şi pentru plata salariilor".

--------------------------

UPDATE 15: 12.42 > Remus Vulpescu a făcut o prezentare a celor patru investitori care au depus oferte.

"Îl avem pe deja celebrul domn Zaremba, privit cu scepticism, privit ca un personaj ostil uneori, dar care vine la această privatizare aşa cum a anunţat mereu că va face. Dacă nu va adjudeca el sperăm să îi fie greu celui care o face să-l bată", a declarat Vulpescu despre Zaremba.

"Domnule Băncilă, dumneavoastră sunteţi reprezentantul Chimcomplex, dumneavoastră ştiţi foarte bine ce înseamnă o privatizare în industrie. Şi chiar dacă până acum nu v-aţi anunţat interesul, aţi arătat o hotărâre foarte clară în ultimele zile.

Sperăm ca dumneavoastră, să aveţi în spate forţa financiară necesară pentru ca noi să vă încredinţăm Oltchim şi pentru ca dumneavoastră să oferiţi angajaţilor şi oraşului Râmnicu Vâlcea un viitor aşa cum merită", s-a adresat Vulpescu reprezentantului Chimcomplex.

"Domnule Vuza, reprezentaţi Aisa Invest şi sunteţi de asemena un om de afaceri bine cunoscut şi experimentat în ale privatizării atât cu AVAS şi cu OPSPI şi sperăm, la fel ca în celelalte cazuri să aveţi forţa necesară să-i eliminaţi pe ceilalţi indiferent cât vor oferi", a completat şeful OPSPI.

"Domnule Dan Diaconescu, sunteţi un om de media cunoscut, acum într-o etapă în care având şi un calendar politic, iar acum vă construiţi un calendar de investiţii.

Dumneavoastră aţi avut o abordare proprie asupra acestui proiect de investiţii, nu v-aţi ferit să-l mixaţi cu calendarul politic şi cel media. Vă urăm succes şi nu ne-ar deranja să fiţi dumneavoastră cel care, pe baza resurselor proprii sau atrase, să câştigaţi", a conchis Remus Vulpescu.

-------------------

UPDATE 14: 12:32 > Licitaţia începe cu verificarea identităţii ofertanţilor, în timp ce Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a început să facă un scurt istoric al procesului de privatizare a combinatului Oltchim şi să prezinte motivele pentru care s-a ajuns la această soluţie.

----------------

UPDATE 13: 12.31 > Începe licitaţia pentru Oltchim!

Au intrat în sală toţi investitorii şi membrii comisiei de licitaţie.

----------------

UPDATE 12: 12.06 > Licitaţia pentru privatizarea Oltchim se amână aproximativ un sfert de oră din cauza unor probleme administrative, a anunţat Remus Vulpescu, şeful OPSPI.

---------------------

UPDATE 11: 11.22 > Toate cele patru oferte depuse pentru Oltchim au fost acceptate de către comisia de licitaţie

La ora 12 trebuie să înceapă licitaţia cu strigare

---------------

UPDATE 10: 11.00 > S-a reîntors în Minister avocatul de la PCC

---------------

UPDATE 9: 10:51 > A ajuns la Minister avocatul lui Dan Diaconescu

----------------

UPDATE 8: 10: 47 > Ştefan Vuza a declarat că este îngrijorat că participarea sa cu două firme ar putea fi interpretată ca o acţiune concertată pentru scăderea preţului privatizării Oltchim.

Domnia sa a spus că nu este cazul şi că se va vedea din oferte că participarea cu două firme nu va determina scăderea preţului.

Ştefan Vuza crede că sunt şanse de 99% să fie organizată licitaţia de la ora 12 cu toţi participanţii.

Omul de afaceri a precizat că documentele suplimentare solicitate de OPSPI aduc clarificări la ofertele depuse, nefiind obligatorii prin caietele de sarcini.

------------------

UPDATE 7: 10.35 > Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a ajuns la sediul Ministeului Economiei şi a anunţat că se reiau lucrările comisiei de privatizare.

Domnia sa a anunţat că la ora 11 va anunţa numele ofertanţilor calificaţi pentru licitaţia de la ora 12.

> A plecat de la Minister şi avocatul lui Ştefan Vuza.

------------------

UPDATE 6: 10.21 > Reprezentanţii PCC au părăsit sediul Ministerului

-----------------

UPDATE 5: 10.18 > A intrat în sediul Ministerului şi avocatul omului de afaceri Ştefan Vuza

-----------------

UPDATE 4: 10.12 > Reprezentanţii PCC, conduşi de Wojciech Zaremba, au ajuns la sediul Ministerului Economiei

--------------------

UPDATE 3: 09.56 > La sediul Ministerului Economiei au ajuns reprezentanţii consultantului în privatizarea Oltchim, PricewaterhouseCoopers.

Ora 11 este termenul limită până la care vor fi anunţaţi ofertanţii care se califică la licitaţia de la ora 12.

----------------------

UPDATE 2: Roibu s-a întâlnit cu Videanu şi Boureanu pentru a discuta despre Oltchim

Fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat aseară târziu, la un post de televiziune, că s-a întâlnit miercuri cu Cristian Boureanu şi Adriean Videanu

Domnia sa a afirmat că întâlnirea cu deputatul PDL Boureanu a avut ca obiect restituirea unei datorii a acestuia către Oltchim, în valoare de 260.000 de euro. Domnul Boureanu a confirmat că întâlnirea a avut loc, dar datoria aparţine unei firme a fratelui său. Boureanu a afirmat că această datorie curentă a fost folosită în presă pentru atacuri politice de către Victor Ponta.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a precizat că întâlnirea cu Constantin Roibu a avut ca obiect discuţia despre memorandumul pe care Guvernul l-a adoptat în 2010 cu privire la Oltchim.

---

UPDATE 1: Ofertanţii Oltchim, convocaţi, în această noapte, pentru documente clarificatoare

Toţi cei care au depus oferte pentru privatizarea Oltchim au fost convocaţi, în această noapte, la minister pentru a clarifica situaţia documentelor, potrivit mai multor posturi de televiziune.

Comisia care a analizat ofertele va deschide plicurile astăzi la ora 12. Cei patru ofertanţi au termen până astăzi la ora 11 să rezolve deficienţele din dosare, potrivit surselor de presă.

Ştefan Vuza trebuie să depună două documente la dosar. Acestea nu erau precizate ca fiind obligatorii în caietul de sarcini.

Un alt ofertant cu probleme este Dan Diaconescu. Din dosar îi lipseau două documente, pe care le-a anexat în această noapte.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, susţine că Diaconescu nu face altceva decât să arunce în derizoriu privatizarea Oltchim.

-----

PCC, singurul ofertant pentru creanţa AVAS

Diaconescu vrea să cumpere doar acţiunile statului la Oltchim

Vuza vrea să preia doar acţiunile Oltchim şi creanţa Electrica

Scandal în jurul orei de înregistrare a ofertei lui Dan Diaconescu

Wojciech Zaremba, PCC, în exclusivitate pentru ziarul "BURSA": "Dacă PCC va câştiga procesul de privatizare, vom face tot posibilul pentru ca Oltchim să funcţioneze din nou, inclusiv divizia Arpechim"

Circul privatizării Oltchim, cu nelipsitul show a la Dan Diaconescu, ne-a mai coborât câteva trepte în ochii investitorilor, apreciază mai mulţi oameni de afaceri, mai ales că jurnalistul a anunţat că va participa la toate privatizările importante, cum ar fi Tarom, CFR Marfă şi Hidroelectrica.

Până la închiderea ediţiei, comisia de privatizare încă nu anunţase numele ofertanţilor calificaţi pentru licitaţia programată astăzi, la ora 12.00.

Ieri, la ora 12.00, a expirat noul termen limită de depunere a dosarelor pentru Oltchim. PCC şi-a menţinut ofertele depuse luni şi a mai adăugat un plic ce conţine clarificări la oferta financiară. PCC vrea să cumpere atât participaţia statului la Oltchim, cât şi creanţele AVAS şi Electrica.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC pentru România, a declarat pentru ziarul "BURSA": "Dacă PCC SE va câştiga procesul de privatizare, vom face tot posibilul pentru ca Oltchim să funcţioneze din nou, inclusiv divizia Arpechim. Ne propunem ca Oltchim să funcţioneze la capacitate maximă şi să menţinem locurile de muncă".

Omul de afaceri Ştefan Vuza a redepus oferte îmbunătăţite, aşa cum a anunţat miercuri, când şi-a retras documentaţiile înregistrate luni. Domnia sa a depus ofertă pentru achiziţia acţiunilor statului la Oltchim atât prin Aisa Invest cât şi prin Chimcomplex Borzeşti. Compania Chimcomplex a depus ofertă şi pentru creanţa Electrica. Întrebat de ce nu a ofertat şi creanţa AVAS, domnul Vuza a răspuns: "Ţine de strategie. Noi am făcut oferte îmbunătăţite şi mizăm pe un punctaj foarte bun. Suntem susţinuţi de grupuri indus-triale autohtone printre care şi InterAgro. Mai multe nu vă pot spune în acest moment".

Dan Diaconescu a venit, ieri, la Ministerul Economiei, puţin după ora 11.00, când a anunţat că va depune o ofertă îmbunătăţită, cu preţ dublu faţă de cea înregistrată de domnia sa luni.

Dan Diaconescu a explicat că şi-a permis dublarea ofertei pentru preluarea acţiunilor pe care Ministerul Economiei le deţine la Oltchim deoa-rece a obţinut sprijinul unui investitor străin important, care este dispus că investească două miliarde de euro în combinat. Domnul Diaconescu susţine: "Nu vă pot dezvălui numele lui. Pot însă să vă spun că am retras ofertele de cumpărare pentru creanţele AVAS şi Electrica deoarece am aflat că acestea nu mai aparţin statului. În 2011, Oltchim a înstrăinat unei companii dreptul asupra creanţelor. Nu pot să vă spun numele companiei, dar aceasta trebuia să recupereze creanţele Oltchim şi cu banii res-pectivi să plătească datoriile combinatului. Am încercat să discut despre asta cu premierul Victor Ponta dar nu m-a primit".

Show în direct DD-Remus Vulpescu

Dan Diaconescu şi Remus Vulpes-cu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), s-au certat în direct, la televizor, asupra orei de înregistrare a noii oferte a jurnalistului. Domnul Diaconescu l-a acuzat pe Vulpescu de faptul că l-a ţinut de vorbă ca să treacă ora 12.00 (termenul limită de depunere) şi să nu-i mai înregistreze noua ofertă. Domnia sa a afirmat că şeful OPSPI l-a momit cu apă şi cafea, cu discuţii despre Vuza, şi că l-a ameţit cu diverse probleme la imprimantă şi calculator. Astfel, noua ofertă a lui Dan Diaconescu a fost înregistrată la ora 12.04.

Televiziunile au transmis în direct doar scandalul nu şi "momeala". Aşa că nu putem şti dacă Dan Diacones-cu a fost sau nu "momit". Remus Vulpescu a făcut faţă cu brio show-ului lui Diaconescu, propunând ca documentele depuse de domnia sa să fie luate în considerare de comisia de privatizare. Ceea ce s-a şi întâmplat. Dar Dan Diacones-cu, ca şi ceilalţi doi investitori, nu sunt feriţi de riscul descalificării.

Diaconescu vrea să-l dea în judecată pe Ponta pentru antepronunţare

Dan Diaconescu a declarat, pentru ziarul BURSA, că vrea să-l dea în judecată pe premierul Victor Ponta pentru că s-a antepronunţat în procesul de privatizare a Oltchim. Jurnalistul susţine că nu ştie cum a ajuns premierul la concluzia că oferta sa este exotică: "Poate şeful OPSPI să-i fi dezvăluit informaţii din oferte, după ce-o fi dezlipit plicurile şi le-o fi lipit la loc. Altfel nu-mi explic cum a ajuns premierul la această concluzie. Un acţionar nu trebuie să se priceapă la petrochimie ca să cumpere Oltchim. De aia există manageri specializaţi".

Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, ne-a declarat că, după finalizarea procedurilor de privatizare, jurnalistul urmează să-l dea în judecată pe Victor Ponta pentru afirmaţiile pe care le-a făcut în timpul procesului de privatizare. Avocatul Fenechiu susţine că domnul Diaconescu a contestat în instanţă rezultatul procesului de privatizare care ia în considerare creanţa AVAS actualizată cu penalităţile.

Ieri, nu au fost reclamate lipsa unei oferte, a unui plic, nicio intervenţie fizică asupra plicurilor sigilate.

Declaraţiile lui Victor Ponta au fost taxate şi de Ştefan Vuza, care a arătat că premierul este dezinformat cu privire la Chimcomplex şi s-a arătat deranjat de aprecierile făcute la adresa firmelor sale.

Reprezentanţii PCC nu au dorit să facă niciun fel de comentariu despre modul în care decurge privatizarea şi nici despre afirmaţiile lui Victor Ponta la adresa companiei. Premierul a declarat recent că PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, are, de câţiva ani, un joc "destul de obstrucţionist".

Ponta continuă să-şi dea cu părerea despre privatizare

Victor Ponta a declarat, ieri, că nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim să nu fie finalizată şi a arătat că în funcţie de rezultatul de astăzi se va şti dacă Oltchim va fi preluată de un nou acţionar sau va intra în administrare specială.

Întrebat dacă îl va primi în audienţă pe Dan Diaconescu, aşa cum a solicitat acesta, premierul a răspuns că va face acest lucru "cu prima ocazie", însă în prezent nu poate interveni în procedura legală de privatizare a Oltchim.

Victor Ponta a mai declarat, ieri, despre privatizarea Oltchim, că este una de tip "românesc" şi a arătat că "poate vine PDL să cumpere acest combinat, pentru că are mai mulţi bani decât Dan Diaconescu".

Domnia sa a spus, citat de Mediafax, că, "pe spinarea oamenilor de acolo, oricine îşi poate face campanie electorală. Mă mir că nu a venit şi PDL să cumpere combinatul, că nu m-aş fi mirat, după ce l-au adus unde l-au adus. De altfel, înţeleg că domnul Roibu este atât de bun prieten cu domnul Videanu şi domnul Boureanu, încât au şi discutat".

Premierul a comentat şi declaraţiile privind oferta de 2 miliarde de euro a investitorului cu care a venit Dan Diaconescu: "Ce frumos ar fi să vină cu două miliarde de euro cineva, acum. Dar cred că aveţi tot atâta încredere cât am şi eu".

Dan Diaconescu a anunţat, ieri, că vrea să se implice în toate privatizările anunţate de autorităţi în următoarea perioadă. Domnia sa crede că participarea lui la Oltchim a determinat ca ceilalţi investitori să facă oferte mai bune ca preţ.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. f multi din cei care isi dau cu parerea habar nu au ce este oltchim si ce este arpechim deci am mari dubii cu privire la acesti asa zisi analisti care se pricep la toate si nimic,arpechim la ora actuala inseamna rafinaria arpechim care proceseaza titei partea de combinat piroliza si celelalte instalatii sant proprietatea oltchim sa care prin renuntarea la productia de pvc ar iesi din schema lui zaremba si el vorbeste de arpechim care arpechim deci nici el nu stie mare lucru ,el stie ca trebuie sa faca orice pt a lua oltchim si romania gata a terminat cu independenta economica pe care ar putea avea oltchi este un nod gordian al ec romanesti si se trateaza cu o f mare usurinta de acest nimeni vulpescu care vrea bani multi ,nu este acolo nici un specialist in domeniu numai spagari si spioni,eu il felicit pe dd ca are curajul de a apare in fata si a se lupta cu hotii si spionii altor state de ce sar toti pe el se pare ca ii incurca la hotie,de ce nu se amana cu 2 saptamani asa zisa privatizaere cum au cerut rusii care au resurse s-a facut totul pt a-i alunga se face ultimil joc pt romania si mi-e teama ca il pierdem in fata unor polonezi prapaditi cum am pierdut petrom

    1. si felicitari ca sunteti mandru de calitatea dumneavoastra de a fi roman, mai ales ca reusiti sa o invocati atat de convingator. Pana si domnul Mobius a inceput sa ne vorbeasca de mine dupa mai mult de un an de tacere. Va urez mult succes la privatizare si fie ca cel mai glumet sa castige. Va dati seama ca daca as fi concurat nu prea as fi avut rivali conform dictonului latino-dambovitean VENI, VERDI, VIRGI

    Asteptam cu nerabdare sa vedem lagararele de exterminare a ciocoilor propuse de DD ! pana atunci ne multmumim cu circul de la ministerul economiei

    1. oferta domnului Vulpescu schimba total datele problemei si se incadreaza mirific in cadrul ajutorului de stat. Adica eu platesc 2 lei la stat , iar statul imi da inapoi cei doi lei in labuta plus cateva sutici milici eurici fiind garantiile proprietatii pe care le-am cumparat. Si cu asta ce-am facut moncher, adica fug sa nu ma dea pisi sisi la mica publicitate si ma bag apoi direct de la lacul Balea in putul minier. Probabil inca nu m-am prins de noul vocabular investitional unde privatizare romaneasca inseamna ceea ce spune domnu Ponta.

    E groaznic ca in probleme serioase ca privatizarea unei societati de marimea Oltchim apare cocalarul Diaconescu. Circul ieftin facut transforma o problema serioasa in motiv de amuzament.

    1. ...ce era mai bine, sa ramana o privatizare anonima sa poata fura cei care trebuie in liniste?

    Sincere felicitari colegilor mei pentru felul in care au relatat, zilele acestea (cind lipsesc din Bucuresti), privatizarea Oltchim, dovedind ca se poate, fara mine.

    Chiar mai bine.

    Bravo Ancuta, bravo tuturor! 

    Este destul de interesant ce a spus DD dupa castigarea licitatiei, nu vreau sa-l jignesc, dar parca n-are coloana vertebrala! Sa fie oare vreun nabab nebun care arunca cu banii in numele poporului roman sau vreun fericit descoperitor al vreunei comori pe vreo insula pierduta, undeva, de niste pirati bogati, un fel de Conte De Monte Cristo....

    Cel putin eu unul, vreau sa cred ca astazi este totusi joi si nu vineri si urechile si ochii mei n-au auzit si n-au vazut nimic! 

    un articol foarte ambiguu scris. se cunosc clar interesele autoarei

    1. altfel mi s-ar reprosa ca vorbesc precum televizorul. Deci inca o data vorba de duh a prietenului nostru: OAMENII AUD DOAR CEEA CE INTELEG. Poate ne spuneti si noua in ce consta ambiguitatea. Prin ce se caracterizeaza ziarul Bursa in cateva cuvinte ar fi CONCIS, SUBTIL si ce-i mai important EDUCATIV economic. Este citit de marii administratori de portofolii financiare si ce-i mai important le aduce aminte ca Romania face lucruri bune, poate chiar mai des si mai mult decat sunt domniile lor in masura sa recunoasca. Si aceasta aduce puncte in plus la rating. Pentru fiecare dintre noi care trebuie sa ne respectam obligatiile internationale fata de forurile financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb