Ana Birchall şi-a prezentat, astăzi, bilanţul mandatului de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, subliniind că dezvoltarea, consolidarea şi aprofundarea parteneriatelor strategice sunt şi vor rămâne obiective esenţiale ale ţării noastre.
În raportul de activitate publicat pe pagina sa de socializare, Birchall menţionează că, în mandatul său, a acţionat pentru dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii în domeniile politic, militar şi de securitate, economic şi social, acesta având "un rol crucial în asigurarea securităţii României".
"În acest sens au fost întreprinse acţiuni în vederea punerii în valoare a excelentei cooperări în domeniul politico-militar şi de securitate, precum şi promovarea şi identificarea oportunităţilor pentru aprofundarea şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea energetică şi cibernetică", se arată în raportul de activitate al Anei Birchall.
Conform acestuia, Ana Birchall a avut "peste 50 de întâlniri bilaterale, de substanţă, cu demnitari americani de rang înalt", unde a evidenţiat obiectivul prim-ministrului Viorica Dăncilă şi al Guvernului României de aprofundare şi consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA pe toate dimensiunile, în special în domeniul economic.
Birchall a mai acţionat pentru recunoaşterea de către demnitarii americani a eforturilor întreprinse de România în domeniul apărării şi securităţii şi pentru menţinerea unui dialog constant cu factori cheie de decizie americani şi cu Ambasada SUA la Bucureşti.
În raportul prezentat de Ana Birchall se menţionează că Parteneriatul strategic bilateral pentru integrare europeană a Republicii Moldova a constituit încă de la preluarea mandatului o prioritate a Guvernului Dăncilă.
"România a susţinut constant obiectivul strategic al Republicii Moldova privind integrarea europeană, obiectiv dorit ca fiind ireversibil. (...) În toate acţiunile întreprinse s-a urmărit asigurarea cooperării interinstituţionale interne pentru coordonarea proiectelor şi iniţiativelor ce privesc sprijinirea parcursului european şi a stabilităţii şi evoluţiei democratice a Republicii Moldova. A fost acordată o atenţie specială proiectelor ce vor asigura interconectarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană prin România, în domeniul energetic, al transporturilor, în asigurarea compatibilităţii instituţionale", arată sursa citată.
În privinţa relaţiei cu Marea Britanie, Birchall a precizat că în toate demersurile întreprinse a urmărit dinamizarea parteneriatului strategic, inclusiv în contextul post-Brexit.
"În noul context european al procesului Brexit, acţiunile viceprim-ministrului pentru implementarea parteneriatelor strategice au vizat consolidarea relaţiilor bilaterale, în sensul actualizării şi aprofundării Parteneriatului strategic cu Marea Britanie. România a continuat să promoveze şi să susţină o relaţie cât mai apropiată a Marii Britanii cu UE", susţine sursa citată.
Potrivit raportului, alte direcţii de acţiune au fost pentru "aprofundarea Parteneriatului strategic cu Franţa şi continuarea implementării Foii de parcurs a Parteneriatului strategic, în toate dimensiunile sale, precum şi pentru "consolidarea parteneriatului de substanţă strategică cu Germania".
Pe perioada mandatului, Ana Birchall arată că a acţionat pentru consolidarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic cu Spania, pe toate dimensiunile sale. O altă prioritate a diplomaţiei române - Parteneriatul strategic consolidat cu Italia - a fost un alt obiectiv promovat, consolidarea şi dezvoltarea lui fiind făcută constant în discuţiile avute de Birchall cu interlocutorii italieni, se menţionează în raportul de activitate.
Totodată, în relaţiile bilaterale cu Polonia, viceprim-ministrul a acţionat pentru aprofundarea şi consolidarea Parteneriatului strategic, pe baza intereselor convergente ale celor două state în cadrul UE, NATO şi în Vecinătatea Estică. Cât priveşte Parteneriatul strategic cu Turcia, în toate demersurile întreprinse s-a urmărit obiectivul României de consolidare a lui, "pe baza intereselor comune, cu precădere în domeniul securitar şi economic".
Ana Birchall spune că a acţionat şi pentru promovarea candidaturii României pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 - 2021, menţionând că a sprijinit activ demersurile instituţiei coordonatoare, Ministerul Afacerilor Externe, de promovare a candidaturii României.
"De la preluarea mandatului, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice a susţinut şi promovat candidatura României la OCDE, subliniind expertiza deţinută de România, inclusiv în cadrul întrevederilor bilaterale avute cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria, şi cu alţi oficiali", mai arată raportul de activitate al Anei Birchall.
Începând de ieri, Mihai Fifor deţine funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.