APRILIE FINANCIAR Luna aprilie în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 mai 2022

Luna aprilie în cifre

1 aprilie

- BNR anunţă că, la data de 31 martie 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 40.143 de milioane de euro, faţă de 41.877 de milioane de euro la 28 februarie 2022. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.772 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2022 erau de 45.915 milioane de euro, faţă de 47.548 milioane de euro la 28 februarie 2022.

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,4763 lei, conform BNR.

2 aprilie

- Florin Cîţu îşi înaintează demisia din funcţia de preşedinte al PNL.

4 aprilie

- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine un discurs video în plenul Parlamentului României.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 278,1553 lei, potrivit BNR

5 aprilie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50% pe an, începând cu data de

6 aprilie

- Dan Vîlceanu, care şi-a înaintat demisia din funcţia de secretar general al PNL, demisionează şi din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

- Guvernul decide suplimentarea bugetului programului naţional de investiţii "Anghel Saligny" cu 15,5 miliarde lei, la 65,5 miliarde lei.

- Guvernul Ciucă aprobă o ordonanţă de urgenţă prin care salariaţii angajatorilor afectaţi de conflictul din Ucraina vor beneficia de o indemnizaţie plătită din fonduri de la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

7 aprilie

- Preşedintele Klaus Iohannis îl numeşte interimar în fruntea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe Marcel-Ioan Boloş, care la data respectivă era ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

8 aprilie

- Guvernul aprobă alocarea a 45 de milioane de lei pentru susţinerea cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

10 aprilie

- Congresul Extraordinar al PNL îl alege în funcţia de preşedinte al partidului pe premierul Nicolae Ciucă.

11 aprilie

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9409 RON, potrivit BNR.

13 aprilie

- BNR anunţă că, în perioada ianuarie - februarie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2.252 milioane de euro, comparativ cu 1.442 milioane de euro în perioada ianuarie - februarie 2021. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1.192 milioane de euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 131 de milioane de euro, balanţa veniturilor primare şi-a redus excedentul cu 10 milioane de euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un deficit mai mic cu 261 milioane de euro.

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,8883 lei, potrivit datelor BNR.

14 aprilie

- Guvernul Ciucă decide suplimentarea cu 200 de milioane de lei a bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în vederea fluidizării tranzitului de mărfuri în Portul Constanţa.

- Executivul aprobă ordonanţa de urgenţă prin care sunt diminuate arieratele bugetare ale unor operatori economici din industria naţională de apărare.

18 aprilie

- Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dispune trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL pentru infracţiunile de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 293,5093 lei, conform BNR.

19 aprilie

- Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi revizuieşte în jos estimarea privind creşterea economiei României în acest an, de la 4,8% cât preconiza în toamna lui 2021, la 2,2%.

20 aprilie

- Camera Deputaţilor adoptă, în calitate de for decizional, proiectul de lege care simplifică birocraţia şi regimul fiscal pentru investitorii individuali la bursă. Actul normativ vizează reducerea impozitului pe câştigul din tranzacţii de la 10% la 1% pentru titluri deţinute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deţinute mai puţin de un an, implementarea unui sistem de reţinere la sursă şi eliminarea obligativităţii de declarare/compensare a pierderilor.

21 aprilie

- Guvernul decide modificarea HG 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,779 lei, conform BNR.

22 aprilie

- Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, efectuează o vizită în ţara noastră, discutând cu decidenţii politici de la Bucureşti despre necesitatea sprijinirii cu armament a ţării vecine.

26 aprilie

- Liderul PSD, Marcel Ciolacu, efectuează o vizită în Ucraina alături de premierul Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali români s-au întâlnit la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul ucrainean Denis Shmyhal.

27 aprilie

- Ministerul Finanţelor Publice anunţă că deficitul bugetar a urcat la 1,19% din Produsul Intern Brut după primul trimestru al acestui an, de la 0,72% din PIB în primele două luni.

Soldul negativ al bugetului consolidat s-a cifrat la 15,7 miliarde de lei în primele trei luni din 2022, faţă de 9,51 miliarde de lei în ianuarie şi februarie.

- BNR informează că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii martie 2022, un sold de 567.285,5 milioane de lei. Aceasta a scăzut cu 0,6% (-2,4% în termeni reali) faţă de luna februarie 2022, iar în raport cu martie 2021 s-a majorat cu 13,6% (3,2% în termeni reali).

- Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, se deplasează la Kiev, unde se întâlneşte cu Ruslan Stefanchuk, şeful Radei Supreme (Parlamentul unicameral al Ucrainei).

28 aprilie

- Dolarul - la cel mai ridicat curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,7005 lei, conform BNR.

- Guvernul adoptă orodonanţa de urgenţă privind respectarea prevederilor legale în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme.

29 aprilie

- Euro atinge cursul maxim al lunii, faţă de leu: 4,9480 lei, potrivit cifrelor BNR.

- Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) au convenit asupra reînnoirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo, în contextul incertitudinilor şi riscurilor crescute din regiune, ca urmare a războiului din Ucraina, anunţă BNR. În baza acestui acord, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE.

- Indicele BET, care reflectă dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni de la BVB, a încheiat luna aprilie la 12.723 de puncte, cu 0,09% peste nivelul de la finalul lui martie.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,69% în aprilie, la 50.265 puncte, pe fondul scăderii titlurilor FP, Transilvania Investments şi SIF Oltenia.

- Indicele companiilor din energie, BET-NG, s-a apreciat cu 5,51%, la 906 puncte, îndeosebi pe fondul evoluţiei acţiunilor Romgaz şi Transgaz. Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz au încheiat luna trecută la 240,5 lei, în creştere cu 12,91%, în vreme ce pentru titlurile producătorului Romgaz avansul a fost de 12,36%, până la 45 de lei.

- Indicele BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 0,32%, la 1.107 puncte, însă BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,86%, la 2.371 de puncte.

- Preţul acţiunilor OMV Petrom a urcat cu 2,13%, la 0,48 de lei.

- Titlurile Digi Communications au crescut cu 6,92% luna trecută, la 41,7 lei.

- Acţiunile MedLife s-au depreciat cu 10,53%, la 20,4 lei.

30 aprilie

- Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Ministerului Afacerilor Interne informează că, de la declanşarea crizei din Ucraina până la finele lunii aprilie, în România au intrat 828.873 de cetăţeni ucraineni.

- Autorităţile anunţă că, de la începutul pandemiei, numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 2.893.876.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb