Asociaţia AdLittera: Testele PISA arată că în ultimii zece ani rata analfabetismului funcţional din România a fost între 40 şi 45%

F.D.
Miscellanea / 22 aprilie

Asociaţia AdLittera: Testele PISA arată că în ultimii zece ani rata analfabetismului funcţional din România a fost între 40 şi 45%

Asociaţia AdLittera lansează sondajul "Ce fel de cititor eşti?", un proiect de cercetare a pieţei inedit în România, menit să aducă lumină asupra preferinţelor, obiceiurilor şi percepţiilor cititorilor în ceea ce priveşte consumul de cultură şi interacţiunea cu tehnologia, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Testele PISA arată că în ultimii zece ani rata analfabetismului funcţional din România a fost între 40 şi 45% (segment de vârstă 7-14 ani, în mediu urban). Abandonul şcolar prematur măreşte cu 15% această rată. În mediul rural procentele sunt şi mai mari, iar tendinţa este de creştere de la un an la altul. Educaţia culturală şi combaterea analfabetismului funcţional sunt aspecte cruciale pentru viitorul României", declară Ciprian Burcovschi, Preşedinte Asociaţiei AdLittera.

Acest sondaj are ca obiectiv cercetarea preferinţelor şi comportamentelor cititorilor români în ceea ce priveşte consumul de cultură şi interacţiunea cu tehnologia, inclusiv cu inteligenţa artificială. Prin intermediul său, organizatorii doresc să obţină date relevante despre preferinţele de lectură, frecvenţa de citire, sursele de informare culturală, precum şi modul în care cititorii interacţionează cu inteligenţa artificială în procesul lor de descoperire şi consum de cultură. Sondajul se adresează oricărei persoane interesate de sfera culturală şi este menit să ofere informaţii valoroase pentru cercetători, profesionişti din industria culturală şi pentru publicul larg.

În plus, prin introducerea unei componente inovatoare, sondajul vizează şi înţelegerea modului în care cititorii interacţionează cu Inteligenţa Artificială în procesul lor de descoperire şi consum de cultură, precum şi felul în care românii percep statutul Inteligenţei Artificiale în câmpul cultural.

Durata completării este de maximum 15 minute, iar participanţii pot câştiga cărţi şi accesorii pentru cărţi şi bibliotecă, prin tragere la sorţi, săptămânal. La finalul sondajului, un participant se va bucura de marele premiu, care constă într-un ebook reader de ultimă generaţie. Se asigură confidenţialitatea şi anonimatul răspunsurilor pentru a încuraja respondenţii să ofere informaţii sincere şi deschise.

Fiecare participant are ocazia de a-şi exprima opinia şi de a contribui la o mai bună înţelegere a comportamentului de consum cultural în societatea românească contemporană. Rezultatele obţinute vor furniza date valoroase pentru cercetători, profesionişti din industria culturală, publicitarilor, instituţiilor publice sau organizaţiilor private ancorate în educaţia culturală, precum şi pentru publicul larg interesat de acest subiect.

Asociaţia AdLittera a realizat un sondaj asemănător în urmă cu 10 ani, centrat însă numai la consumul de cultură scrisă. "Suntem nerăbdători să înregistrăm şi să analizăm evoluţiile în percepţii şi comportamente în raport cu acea perioadă", transmit organizatorii.

"Sondajul «Ce fel de cititor eşti?» este o iniţiativă de cercetare importantă pentru a înţelege modul în care oamenii interacţionează cu cărţile şi tehnologia în lumea modernă. Suntem încântaţi să facilităm această cercetare şi să aducem contribuţii semnificative la înţelegerea fenomenului cultural contemporan", conchide Ciprian Burcovschi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb