BLOC-NOTES LA AUSTRALIAN OPEN 2016 Surprize şi acuzaţii de corupţie inclusiv pentru number one!

EUGEN IONESCU
Ziarul BURSA #Sport / 25 ianuarie 2016

Surprize şi acuzaţii de corupţie inclusiv pentru number one!

Corespondenţă de la Melbourne

Zilele trecute, scriam că tenisul este imun la fluctuaţiile economiei mondiale. Şi iată proba: lunea trecută, în chiar prima zi a concursului, pe o temperatură insuportabilă de +36 grade şi cu un grad de umiditate ridicat, s-a atins un nou record de spectatori (69.960).

Să plăteşti 40 de dolari pe cel mai ieftin bilet ca să urmăreşti meciuri de tenis în condiţii în care şi unii jucători au fost răpuşi de caldură înseamnă că armata de fanatici va garanta, în continuare, imunitatea veniturilor turneelor. Îmi inchipui că nici standurile cu băuturi răcoritoare nu au motive de îngrijorare, cu toate că practică preţuri monopoliste, o sticlă de apă costând cât 5 litri de benzină. Organizatorii s-au gândit, totuşi, şi la cei cu mai puţini bani ori mai zgârciţi, instalând numeroase cişmele şi instalaţii cu apă pulverizată, ca toţi spectatorii să se poată răcori.

Pentru primele zile ale turneului, când urmau să joace trei românce -două fiind printre favorite (Halep şi Begu) -, mă gândeam la un anume titlu de corespondenţă, amintindu-mi că, pe vremea când eram pionier, la şcoală trebuia să cântăm o melodie care începea cam aşa: "Azi e ziua marilor victorii" etc.

Dar, din păcate, a fost ziua marilor înfrângeri.

Înainte de meci, Halep era întrebată de... meciul din turul doi, contra franţuzoaicei Alize Cornet, care o învinsese anul trecut. Disputa cu Zhang era considerată, deci, o formalitate. Chinezoaica nu mai câştigase vreodatată un meci pe un tablou de Grand Slam. De alfel, ea a venit din calificări. Şi totuşi, la două zile după Halep, Zhang a eliminat-o şi pe Cornet.

În afară de Halep şi Begu, a pierdut şi Nadal. Un ziarist australian mi-a spus: "Chiar dacă aveam bani falşi, nu aş fi pariat contra lui Halep şi Nadal".

Irina Begu a declarat că a fost accidentată. Normal ar fi să te întrebi de ce a jucat?

Răspunsul este axiomatic: nu putea să renunţe la 36.000 $.

Sam Groth, care urma să joace cu Andy Murray, a fost întrebat ce şanse îşi acordă. Răspuns: "Nevasta lui trebuie să nască, sper să intre în travaliu şi el, să trebuiască să plece acasă". Poate că, într-adevăr, Andy aştepta telefonul şi de aceea s-a grăbit să-l demoleze pe australian.

Că tot discutam de pariuri zilele trecute, scandalul meciurilor trucate a făcut înconjurul lumii. Cel mai faimos caz a fost al jucatorului rus Davidenko, care a fost dat în judecată după ce a pierdut un meci (cu un necunoscut ) pe care s-au pariat sume enorme la mai multe case. Neputâdu-se penetra "coaliţia tăcerii", în cele din urmă cazul a fost abandonat

Un ziar italian l-a acuzat pe Djokovic că în 2007 a fost subiectul unui meci aranjat.

Tuttosport a dat de înţeles că numărul 1 mondial ar mai fi trucat un joc, la Paris Masters, contra lui Fabrice Santorro. Bineînţeles, sârbul a dezminţit imediat acuzaţiile, spunând că sunt absurde.

Contraversa a luat şi mai mare amploare când presa a pus sub semnul întrebării sponsorizarea de cinci milioane de dolari oferită turneului de către o casă de pariuri britanică, care a primit, în schimb, dreptul de a deschide birouri în incinta turneului. Foarte prompt s-a găsit o breşă în legislaţie, instituindu-se o schemă prin care amatorii puteau să parieze chiar în timpul meciurilor, printr-o aplicaţie pe telefonul mobil.

Contraversa a înfuriat şi guvernul, care a declarat că este inacceptabil ca logoul oraşului Melbourne să apară lângă o firmă de pariuri. Lucrurile s-au complicat şi mai mult când patru membri ai Consiliului de Administraţie al Australian Open si-au dat demisia.

Acuzaţiile au continuat să curgă după ce într-un program la BBC s-a lansat ştirea că 16 jucători suspectaţi de corupţie au jucat pe tabloul principal.

Corupţie există în sport, dar se poate afirma că in tenis trucarea ar fi mai... la îndemână, deoarece trebuie să corupi numai o singură persoană. Cât despre moralitatea jucătorilor, probabil că nu există o corelaţie între banii pe care îi câştigi şi corupţie. La bani, cerinţa pare a fi infinită. Acest lucru a fost deja demonstrat în România - nu în tenis, ci în societate. ATP -ul a ţinut o conferinţă de presă, în care s-a afirmat că vor fi monitorizate acuzaţiile, dar până la prezentarea de probe nu se poate face nimic.

După ce a pierdut meciul cu jucătoarea engleză Konta, Venus Williams a refuzat să vină la conferinţa de presă. Cum acest lucru este o obligaţie contractuală, americanca a fost amendată cu 3000.00 de dolari. La cum a jucat aici, la Melbourne, nu-i exclus ca ea să se confrunte, de acum încolo, destul de des cu asemenea situaţii. Poate îşi va mări bugetul de amenzi ori se va gândi la retragere...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb