Guvernul britanic a renunţat la planurile de vânzare a acţiunilor Royal Bank of Scotland (RBS) şi Lloyds Banking Group în acest an din cauza efectelor votului pentru ieşirea ţării din UE (Brexit), o decizie care va priva bugetul de câteva miliarde de lire sterline, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul Marii Britanii a cheltuit peste 45,8 miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland Group şi 20,5 miliarde de lire sterline pentru Lloyds. Trezoreria deţine în prezent 73% din Royal Bank of Scotland şi 9% din Lloyds. În ultimele zile, acţiunile celor două bănci au scăzut semnificativ la Bursa de la Londra, instituţiile financiare fiind printre cele mai afectate de volatilitatea pieţei după victoria Brexitului (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) la referendumul de joi.
Trezoreria intenţiona să-şi reducă participaţiile deţinute la cele două bănci prin vânzarea de acţiuni către investitori instituţionali şi de retail, pentru a-i încuraja pe cetăţeni să investească pe piaţa bursieră. În urma tranzacţiei, Executivul ar fi obţinut aproximativ nouă miliarde de lire sterline (11,9 miliarde de dolari) sumă care ar fi fost folosită la reducerea datoriei publice.
Totuşi, turbulenţele din ultimele zile provocate de Brexit au forţat autorităţile să amâne aceste planuri cel puţin până în 2017, susţin sursele.
Incertitudinile cauzate de votul pentru ieşirea ţării din UE riscă să întârzie şi planurile Guvernului de vânzare a unui portofoliu de credite în valoare de 15,65 miliarde de dolari deţinut de Bradford & Bingley, un creditor ipotecar naţionalizat în timpul crizei financiare, conform sursei citate.