Semnez "MAKE" şi sunt cunoscut sub acest cognomen în lumea financiar-bancară, drept întemeietor al ziarului BURSA, specializat în piaţa de capital, pe care o observă de 34 de ani.
Am publicat, în BURSA, mii de articole dedicate acestui segment, iar unele personalităţi din viaţa bursieră afirmă că, vocea ziarului, într-o măsură, o modelează.
Faptul că, la vîrsta de 73 de ani, am încheiat de scris o carte de exegeză biblică cu titlul "Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ" poate să-i surprindă pe cititorii BURSA, dar, de fapt, este rezultatul coerent al unor cercetări care au început cu douăzeci de ani în urmă şi au fost accelerate de impulsul dat de criza financiar-bancară declanşată în anii 2007-2008.
În 2016, am publicat cartea "Soluţia crizei", care conchide că ne aflăm la un capăt de drum în ramura evolutivă pe care a apucat-o societatea omenească în secolul lui Shakespeare şi că soluţia crizei constă în revelaţia societăţii dezirabile, cu care să o înlocuim pe aceasta în care trăim;
În 2017, am publicat cartea "Tâlcul dobânzii", în care am evidenţiat modelul economic pe care ne bazăm şi de ce el nu mai funcţionează;
În 2024, am publicat cartea "Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ", care este o concluzie din premisele constituite de primele două cărţi, deoarece propune un model al societăţii dezirabile, îndeplinind, astfel, obiectivul pentru care au fost scrise toate. O a patra carte nu cred că voi mai scrie, pentru că am epuizat subiectul care m-a interesat.
cărţi
O carte despre „Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ” curge în albia făgăduielii lui Iisus Hristos: „S-a împlinit vremea şi s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu”. (Marcu 1:15)
Navigând peste rânduri, cititorul ajunge la celălalt mal.
Odată citită cartea, Împărăţia ar trebui să vină la o lovitură de vâslă.
Litera şi Universul.
Este o aşteptare insuflată de Evanghelii.
Strălucirea Împărăţiei lui Dumnezeu aşteptată să se ivească foarte curând - „Adevărat grăiesc vouă: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind în împărăţia Sa.” (Matei 16:28) - s-a transformat în strălucire sufletească, iar conceptul de Împărăţie a lui Dumnezeu nu a mai cuprins şi înţelesul revoluţionar din viaţa social-politică.
Restaurarea acestui înţeles în Schiţa de concept prezentată în cartea aceasta configurează o societate armonioasă, relaxată, prosperă, solidară, animată de compasiune, în care membrii sunt liberi, cordiali, activi economic şi disponibili pentru înălţare spirituală.
În contextul numeroaselor solicitări de elevare a educaţiei financiare, Ziarul BURSA a publicat, în ediţiile din intervalul 4 - 10 ianuarie 2017, textul de educaţie financiară, intitulat "Tâlcul dobânzii", într-un serial de cinci episoade, iar în această lună a apărut cartea care le integrează.
În carte, MAKE vorbeşte despre disciplina contractuală, făcând o paralelă între atitudinea guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi cea a lui Shylock, personajul principal din piesa "Neguţătorul din Veneţia", scrisă de Shakespeare, la finalul anilor 1500.
În piesa lui Shakespeare, Shylock îi dă bani unui tânăr veneţian, dar îl pune să semneze un contract ce stipulează că dacă nu-şi plăteşte datoria la timp, girantul va trebui să o achite cu o bucată din trupul său.
MAKE este de părere că suntem la capătul sistemului bazat pe creditul cu dobândă şi că trebuie să valorificăm moştenirea culturală primită de la predecesorii de bună intenţie, trăitori înaintea acestor ultimi 400 de ani ai omenirii.
Potrivit autorului, cine are răbdare să constate, va sesiza că include două planuri, unul al analizei a ceea ce numim "realitate" şi altul al visării - visul unei alte lumi, lumea dorită, care prin ea însăşi se constituie drept soluţie a crizei mondiale.
"Cred că astăzi, să visezi lumea dorită este cea mai practică acţiune de soluţionare a crizei actuale, iar, la final, cartea vă invită să configuraţi lumea aşa cum v-aţi dori-o", a mai declarat MAKE.
De aceea, după cum a spus, volumul poartă titlul "Terminus a quo", care în latineşte înseamnă "Sfârşitul, de unde...", soluţia crizei fiind dată încă de pe copertă.
interviu
Contact
Date de contact:
Grupul de presă BURSA
Telefon: 0725 558 166, 0735 010 172
E-mail: publicitate@bursa.ro