CE recomandă României să suspende implementarea legilor justiţiei

V.D.
Internaţional / 13 noiembrie 2018

CE recomandă României să suspende implementarea legilor justiţiei

Actualizare - Tăriceanu: Comisia Europeană intră într-o zonă politică. Rezoluţia PE este un document total dezechilibrat şi subiectiv

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că, prin raportul MCV, Comisia Europeană intră într-o zonă politică. Tăriceanu a mai spus că În Bulgaria nu e corupţie pentru că nu se vorbeşte despre corupţie, iar despre rezoluţia PE a spus că este un document total dezechilibrat şi subiectiv.

"Comisia Europeană intră într-o zonă politică care nu e justificată, pentru că raportul e unul cu precădere tehnic. Am văzut o serie de abordări politice care pun sub semnul întrebării modul în care CE lucrează cu statele membre", a afirmat Tăriceanu.

El a criticat şi adoptarea rezoluţiei PE privind statul de drept în România, precum şi conţinutul acesteia.

"Această rezoluţie analizează dintr-o perspectivă eminamente politică o serie de evenimente, fără ca să existe o informare echilibrată, fără nicio singură menţiune la poziţia oficială a autorităţilor române - Guvern, Parlament - şi acest lucru este cu totul şi cu totul nefiresc. este un document pe care am avut ocazia să îl analizez înainte şi este total dezechilibrat, este subiectiv şi pe mine mă dezamăgeşte profund", a spus preşedintele Senatului.

--------

Actualizare - Ministerul Public, despre raportul MCV: Punctul de vedere exprimat de CE, similar celui al Ministerului Public

Ministerul Public afirmă, după ce Comisia Europeană a făcut public raportul MCV, că punctul de vedere exprimat de CE este similar celui al instituţiei, procurorul general Augustil Laazăr exprimând disponibilitatea ministerului de a contribui la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în raport.

"Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de concluziile şi recomandările cuprinse în Raportul MCV, făcut public în cursul zilei de astăzi, 13 noiembrie 2018. În acest sens, se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum independenţa justiţiei, cariera magistraţilor, modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public", precizează instituţia.

De asemenea, având în vedere îngrijorările reţinute de Comisia Europeană în legătură cu regresul înregistrat de România în ceea ce priveşte sistemul judiciar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, în limita atribuţiilor specifice, la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în Raportul MCV.

--------

Actualizare - Şerban Nicolae (PSD): "România nu şi-a încălcat niciun angajament luat în faţa partenerilor UE"

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, astăzi, că în Parlamentul European s-a adoptat "cu atâta fervoare şi cu largă majoritate" o rezoluţie "inutilă", menţionând că şi raportul MCV este la fel de ''inutil'', pentru că nu a venit niciodată cu propuneri concrete.

"În legătură cu rezoluţia Parlamentului European, este practic greu de conceput la ce ar folosi o astfel de rezoluţie în Parlamentul European, pentru că exprimarea unor îngrijorări în legătură cu legile Justiţiei, legi deja adoptate şi intrate în vigoare şi care nu au produs efectele preconizate de cei care se declară acum îngrijoraţi, arată tardivitatea unui asemenea demers. În legătură cu legislaţia penală, suntem în plin proces de elaborare, ceea ce arată prematuritatea unui asemenea demers. Faptul că se pun la grămadă aceste lucruri cu protestele din august sau din ianuarie 2017, unele dintre ele - cele din august 2018 - fiind sub anchetă penală, arată inutilitatea unui asemenea demers pur politic. Atunci suntem practic în situaţia în care la nivelul PE, într-o fierbere antieuropeană, s-a produs o rezoluţie gândită în termeni electorali ai anului viitor, ceea ce mă duce la gândul că probabil se va înregistra un scor anti-UE foarte îngrijorător în perspectiva evoluţiilor viitoare", a afirmat Şerban Nicolae, la Parlament.

-------

Comisia Europeană (CE) a recomandat marţi României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

De asemenea, Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.

Totodată, CE recomandă relansarea procesului de numire a procurorului-şef al DNA care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituţii.

În plus, CE îndeamnă la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

De asemenea, CE recomandă îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul Penal şi Codului de Procedură Penală, precum şi relansarea procesului de revizuire a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.

CE notează în concluziile raportului MCV că intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiţiei, presiunea la adresa independenţei sistemului judiciar, în general, şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în special, precum şi o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupţiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acum e vorba despre viitorul acestei tari si al copiilor nostri!

    L-am dat jos pe Ceausescu si nu suntem in stare sa-l dam jos pe gunoiul asta? 

    Oameni de buna credinta din PDS, tara asta are nevoie de voi! 

    Avantajele promise sunt mici fata de miza uriasa: VIITORUL COPIILOR NOSTRI!

    1. L-ai dat jos pe Ceaușescu și ai păstrat Securitatea lui Ceaușescu. Mai ai treabă, dacă te interesează copiii tăi.

      Deocamdată copiii securiștilor staliniști sunt foarte bine. 

    e logic ce scrie in raport, hotii isi fac legi in favoarea lor si schimba incet incet legile si blocheaza instititiile

    1. Asta este cauza Brexitului, o mână de securiști mafioți, membri PPE, impun celorlalte state politica furtului pe față, boită în politici europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb