Americanii se pregătesc pentru pierderea locurilor de muncă şi reducerea cheltuielilor şi sunt mai pesimişti în privinţa capacităţii lor de a-şi plăti facturile, din cauza impactului economic al pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate luni de Rezerva Federală din New York (Fed NY), transmite Reuters.
Aşteptările americanilor s-au înrăutăţit semnificativ în ultima lună, îngrijorările crescând după primul deces provocat de COVID-19 în Statele Unite, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat pandemia şi după adoptarea unor măsuri mai stricte pentru limitarea răspândirii bolii.
Astfel, aşteptările referitoare la creşterea cheltuielilor pe gopspodărie au scăzut semnificativ în a treia săptămână a lunii martie. Proporţia oamenilor care se aşteaptă să le meargă mai prost în următorul an a crescut la mult peste 40%, potrivit sondajului realizat de Fed NY.
Majoritatea oamenilor se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care un număr tot mai mare de afaceri neesenţiale şi-au oprit activitatea la nivel naţional, iar oamenilor li s-a cerut să respecte distanţarea socială.
Aşteptările ca şomajul să fie mai ridicat peste un an, comparativ cu nivelul actual au crescut în martie la o medie de 50,9%, cel mai ridicat nivel atins de la lansarea sondajului, în 2013, şi de la nivelul de 34,2% consemnat în februarie.
Probabilitatea de pierdere a locului de muncă în următoarele 12 luni a urcat cu aproape 5 puncte procentuale, faţă de luna februarie, la 18,5%, un nou maxim al seriei de sondaje.
Americanii au deveni mai puţin încrezători că îşi vor găsi un loc de muncă după pierderea postului actual, probabilitatea medie de găsire a unui loc de muncă scăzând în martie la 53%, de la 58,7% în februarie.
Oamenii au devenit mai pesimişti şi în privinţa abilităţii de a accesa împrumuturi sau de a îşi plăti ratele creditelor. Circa 38,8% dintre respondenţi au afirmat că se aşteaptă să fie mai dificil să acceseze credite în următoarele 12 luni, comparativ cu 28,3% în februarie.
Probabilitatea percepută de a fi în incapacitatea de a plăti o rată minime în următoarele trei luni a crescut la 15,1%, peste media ultimelor 12 luni, de 11,6%.
Sondajul este realizat lunar în rândul a 1.300 de persoane. Cercetarea a avut loc în perioada 2- 31 martie.