Diplomaţia înaintea Războiului; Adevărul înaintea Minciunilor

David Muniz, Charge d' Affaires al SUA
Editorial / 31 ianuarie 2022

David Muniz, Charge d' Affaires al SUA

Lumea urmăreşte agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Acţiunile Rusiei reprezintă o ameninţare nu numai la adresa Ucrainei, ci a Europei şi a ordinii bazate pe norme internaţionale. Obiectivele noastre sunt simple. Suntem alături de aliaţii şi partenerii noştri pentru a sprijini coeziunea europeană, a întări relaţia noastră transatlantică şi a consolida statele şi instituţiile democratice. Facem acest lucru pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii atât a cetăţenilor Statelor Unite, cât şi a cetăţenilor României.

Şi facem acest lucru împreună. Secretarul de Stat american Antony Blinken a fost cât se poate de clar în exprimare: Statele Unite nu vor negocia în legătură cu Europa, fără participarea Europei. Nu vom negocia în legătură cu Ucraina, fără participarea Ucrainei.

Adevărata ameninţare

În ultimele două decenii, Rusia a invadat două ţări vecine, s-a amestecat în procesul electoral din alte ţări, a folosit arme chimice pentru a comite asasinate în afara teritoriului său, a manipulat livrările de gaze naturale ca pe un instrument politic şi a încălcat acordurile internaţionale privind controlul armamentelor.

În 2014, după ce milioane de ucraineni au protestat pentru un viitor democratic, Rusia a fabricat o criză, a invadat şi a ocupat teritoriul ucrainean din Crimeea şi a orchestrat un război în estul Ucrainei, cu personal rus şi agenţi pe care îi coordonează, antrenează, aprovizionează şi finanţează. În acest război şi-au pierdut viaţa peste 14.000 de ucraineni. Astăzi, Rusia continuă să ocupe părţi din Georgia şi Ucraina astăzi şi nu şi-a onorat angajamentul de a-şi retrage forţele din Republica Moldova. Iar acum, acţiunile Rusiei, inclusiv comasarea a peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, generează o nouă criză, nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă.

Preşedintele Putin învinuieşte, înşelător, Ucraina pentru agresiunea neprovocată a Rusiei. Însă, postura militară a Ucrainei şi a alianţei NATO a fost, întotdeauna, de natură pur defensivă. Spre deosebire de Rusia, Ucraina şi-a onorat angajamentele din cadrul Acordurilor de la Minsk, dintre Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, menite să asigure încetarea focului în Donbas.

De fapt, Putin se teme că valorile democratice şi exercitarea drepturilor de bază ale omului vor continua să erodeze, treptat, puterea pe care o deţine cu forţa. Ca reacţie la aceste temeri, Rusia a fost neobosită în eforturile de a submina democraţia din Ucraina prin dezinformare şi intimidare militară. Pe scurt, acţiunile Rusiei sunt periculoase şi generează instabilitate.

Sprijin pentru Ucraina

Statele Unite se angajează să sprijine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vom ajuta Ucraina în eforturile sale de a se apăra împotriva agresiunii continue a Rusiei. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei de a promova reforme democratice şi anti-corupţie, de a redobândi şi asigura securitatea graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional.

Miza sunt interesele de securitate ale Europei şi ale SUA

După cum a declarat Secretarul Blinken, la Berlin, pe 20 ianuarie, miza este importantă aici. Vorbim despre viitorul Ucrainei, într-adevăr, însă vorbim şi despre principiile care au făcut lumea mai sigură şi mai stabilă decenii întregi.

Suntem foarte implicaţi în ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că respectăm aceste principii, care stau la baza păcii şi securităţii internaţionale: faptul că graniţele şi integritatea teritorială ale unui stat nu se pot modifica prin forţă; faptul că este un drept de la sine înţeles al cetăţenilor dintr-un regim democratic să ia decizii pentru ţara lor şi să stabilească viitorul acesteia; faptul că toţi membrii comunităţii internaţionale trebuie să respecte regulile comune şi să plătească preţul în cazul în care nu se ridică la nivelul angajamentelor solemne pe care şi le iau.

Dacă am permite Rusiei să încalce aceste principii, după bunul plac, am transmite un mesaj celorlalte ţări din lume, că respectarea acestor principii nu este obligatorie.

Apel la acţiune

Statele Unite doresc să continue să construiască o coaliţie internaţională a partenerilor din Europa şi din lume, care văd limpede această ameninţare. Prietenii noştri din România sunt esenţiali pentru acest demers. Unitatea şi determinarea transatlantice comune reprezintă cel mai eficiente instrumente pe care le avem pentru a contracara agresiunea Rusiei. Ne-am luat angajamentul pentru diplomaţie/Ne angajăm în direcţia diplomaţiei şi am exprimat cât se poate de clar că singura soluţie durabilă, pentru toată lumea, este calea diplomatică.

Cu toate acestea, dacă Rusia alege cea de-a doua cale şi continuă invadarea Ucrainei, suntem pregătiţi şi coordonaţi cu partenerii şi aliaţii noştri să impunem consecinţe enorme Rusiei, aşa cum au confirmat recent ţările G7, Uniunea Europeană şi NATO. Vor fi sancţiuni majore, de ordin financiar, economic şi de altă natură, pe care nu le-am mai impus în trecut. Suntem dispuşi să consolidăm apărarea Ucrainei şi a NATO, după caz, întocmai ceea ce preşedintele Putin susţine că nu doreşte.

Ameninţarea Rusiei la adresa Ucrainei reprezintă o ameninţare a valorilor democratice de pretutindeni. Americanii şi românii trebuie să fie alături de Ucraina, pentru a asigura libertatea şi stabilitatea Europei, care sunt în interesul popoarelor democratice, fie ei americani sau români, sau oricare alt popor de pe glob.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ipocrizie la maxim, noi acum nu mai sarim cat zice rusul, sarim cat zice americanu, neamtul, mai nou francezul. Intr-adevar frimiturile sunt mai mari si putem tipa ca sunt firimituri, dar tot firimituri sunt si daca vrei o bucata mai mare ai primit o linie peste des'te.

    Avand in vedere cat de bine au tratat minoritatea romaneasca, ucrainienii au si tupeu sa vina sa ne ceara ajutorul. 

    sa ii reamintim acestui individ cateva (doar cateva...) din agresiunile orchestrate de CIA impotriva unor state independente:

    Lovitura de stat din Iran (1953) 

    Operaţiunea clandestină a CIA din Guatemala(1954) 

    Lovitura de stat din Congo(1960) 

    Republica Dominicană, 1961 

    Implicarea CIA în Vietnamul de Sud(1963) 

    Lovitura de stat din Brazilia(1964) 

    Organizarea de către CIA a loviturii de stat din Chile(1973) 

    asa ca mai nea muniz, partenerul vostru strategic, turcia, are o vorba....[...]!

    1. Ai uitat și maidanul din 2014 din Kiev ..cu ocazia jocurilor olimpice de la Soci. Ce potriveala nu ?

      Romania, 1989 CIA+KGB

      Din tot ce sustii tu aici,reiese ca SUA nu au facut nici un rau Romaniei! In schimb,tu nu scrii nimic despre raul pe care l-au facut rusii,tarii noastre! Nu spui nimic de tezaur,nu spui nimic de genocidul impotriva romanilor si luarea cu japca a teritoriilor romanesti in cel de-al doilea razboi mondial! Nu spui nimic despre faptul ca si in clipa actuala,bocancul rusului este pe grumazul Republicii Moldova,refuzand sa plece din Transnistria!

      amice, esti praf!

    tot pentru muniz......

    Arestarea lui Mandela în 1962, care a dus la încarcerarea sa timp de 27 ani, a fost bazată pe eforturile regimului rasist de la Pretoria susţinute şi de munca CIA. Potrivit rapoartelor publicate de-a lungul timpului, serviciile americane aveau un agent infiltrat în interiorul ANC, care livra informaţii despre acţiunile lui Mandela. CIA informa ulterior reprezentanţii serviciilor sud-africane, iar acţiunile lor combinate au condus în final la arestarea şi condamnarea sa. Mandela era liderul Congresului Naţional African (ANC), care organizase mişcarea de rezistenţă civilă în timpul Apartheidului, şi ducea o luptă neîncetată pentru redobândirea drepturilor cetăţenilor de culoare, majoritari în statul sud-african, dar conduşi de o minoritate albă care a impus o segregare fără precedent. Aflate în plin Război Rece, Statele Unite şi alte ţări occidentale susţineau regimul împotriva agendei de stânga a lui Mandela, considerat parte din mişcarea comunistă. ANC a fost etichetat şi tratat drept o organizaţie teroristă şi pro-comunistă de către CIA şi ulterior, mai multe administraţii prezidenţiale, iar membrii săi au fost trecuţi pe lista „neagră“, până în 2008. 

    Poate asa o fi, dar pe mine ma intereseaza romanii din Ucraina.

    Statul ucrainean, facut din bucati care exceed pana si cadrului stabilit prin pactul Ribbentrop-Molotov, duce o politica criminala fata de romani de zeci de ani. Cu ce autoritate morala ne explica ucraineenii ca sunt nedreptatiti?

    Am avut ani de conflicte de granita cu ei: au mutat cursul Tisei, blocaje repetate de navigatie pe Dunare, distrugerea in masa a fondului piscicol din delta prin "pescuitul" cu curent, Insula Serpilor.  

    1. Just.farte adevarate toate pozitiile exprimate aici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb