Dosarul Rompetrol II, la final

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2019

Dosarul Rompetrol II, la final

DIICOT a clasat acuzaţiile penale şi a ridicat în mare parte sechestul pe bunuri în valoare de trei miliarde lei

KMG International: "Decizia DIICOT consolidează deţinerile locale ale grupului KazMunayGas şi este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investiţiilor necesare dezvoltării activităţilor grupului pe plan local"

Procurorii DIICOT au clasat acuzaţiile penale şi au ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse în data de 6 mai 2016 asupra bunurilor societăţilor KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions şi Rompetrol Rafinare, se arată într-un raport remis de compania ce operează rafinăriile Petromidia Năvodari către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Este vorba despre dosarul Rompetrol II în care, în primăvara lui 2016, procurorii puseseră un sechestru de circa trei miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale celor trei companii, cauza fiind disjunsă dintr-o alta trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

De asemenea, în mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis semnase cererile formulate de DIICOT de începere a urmăririi penale pe numele a patru foşti miniştri implicaţi în dosarul Rompetrol II, respectiv Mihai Tănăses­cu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.

Acum, DIICOT a menţinut provizoriu o singură măsură asiguratorie, asupra a patru instalaţii ale Rompetrol, pentru o perioadă de timp de 30 de zile, dar compania menţionează că demersul procurorilor nu afectează în niciun fel activităţile Rafinăriei Petromidia şi a staţiilor de carburanţi Rompetrol.

Potrivit oficialilor KMG International, decizia DIICOT de a finaliza dosarul Rompetrol II deschide calea pentru noi investiţii necesare dezvoltării activităţilor grupului petrolier în ţara noastră.

Reprezentanţii companiei au spus, citaţi de Agerpres: "Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranţa mediului de afaceri şi pentru climatul investiţional din România, decizie luată în urma unor demersuri şi analize deosebit de complexe, în care KMGI şi companiile grupului au participat în mod activ, în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante. Această decizie consolidează deţinerile locale ale grupului KazMunayGas şi este de natură să des­chidă calea pentru efectuarea în continuare a investiţiilor necesare dezvoltării activităţilor grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creşterii economice, menţinerii şi dezvoltării locurilor de muncă, a contribuţiei constante a grupului la bugetele publice, precum şi, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local".

În anul 2013 fusese încheiat un Memorandum de Înţelegere între Statul Român şi The Rompetrol Group NV (actualmente KMG International), care prevedea că Rompetrol (actualmente KMG International) va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare, dar şi înfiinţarea unui fond comun de investiţii în sectorul energetic.

Memorandumul ierta Rompetrol de o datorie istorică a Rompetrol Rafinare către Statul Român, estimată la circa 600 milioane de dolari, pentru care a fost instituit sechestrul menţionat.

Amintim că, în octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioa­ne de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răs­cumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.

În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare în iulie 2011, după ce KazMunagGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

Ulterior, MFP a transferat către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei.

Astfel, Guvernul a renunţat la datoria istorică, abandonând procesele din instanţă pe această temă şi acceptând conversia în acţiuni a unei părţi din datorie.

KMG International deţine 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Statul Român are o participaţie de 44,69% la capitalul companiei ce operează rafinăriile din Năvodari şi Ploieşti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. A fost sau nu a fost un caz Petromidia ?

    1. Da a fost...

    mi-e scarba. gaura facuta de tanasescu (603 mil.$ in 2003) am denuntat-o oficial in rompetrol rafinare I. cum este posibil sa se accepte sa se ajunga sa pierdem milioane bune de dolari pentru ca tanasescu este la fmi? sictir!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb