Economia Spaniei dă semne timide de revigorare

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2010

Economia Spaniei dă semne timide de revigorare

PIB-ul a crescut cu 0,2% în trimestrul II

Spania a confirmat, ieri, ieşirea timidă din recesiune în trimestrul al doilea, când Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere de 0,2 procente, comparativ cu primul trimestru, transmite AFP. Institutul Naţional de Statistică din Spania (INE) a confirmat, ieri, datele preliminare publicate pe 13 august, conform cărora economia acestei ţări a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea, după o creştere de 0,1% în primul trimestru, informează Agerpres.

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a înregistrat o contracţie de 0,1 procente în trimestrul al doilea, cifrele definitive fiind uşor mai bune decât estimările preliminare ale INE care vorbeau de o contracţie de 0,2 procente în ritm anual. Relansarea înregistrată de Spania în perioada aprilie-iunie 2010 este semnificativ mai mică decât cea înregistrată de Germania şi Franţa, primele două economii din zona euro, care au înregistrat o creştere economică de 2,2 procente şi, res-pectiv, 0,6 procente.

Cu toate acestea, sfârşitul anului ar putea fi unul complicat pentru Spania. Şeful guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a recunoscut, la începutul acestei luni, că cifrele privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea vor fi probabil mai puţin bune decât cele din trimestrul al doilea. La rândul său, ministrul Economiei, Elena Salgado, a dat asigurări că, în 2010, PIB-ul Spaniei nu va înregis-tra niciun trimestru negativ, comparativ cu trimestrul precedent, dar nu a exclus posibilitatea unei creşteri zero.

Pentru acest an, guvernul spaniol mizează pe o contracţie a activităţii economice de 0,3 procente, urmată de o creştere de 1,3 procente în 2011. Însă, alte organizaţii sunt mult mai pesimiste, punând sub semnul îndoielii capacitatea guvernului de a reduce deficitul public masiv.

Pentru institutul BBVA Research, "incertitudinile cu privire la soliditatea relansării recente a economiei rămân ridicate, de aceea nu putem exclude posibilitatea unei recăderi provizorii a economiei în trimestrul al treilea", iar în opinia băncii americane Citigroup, "creşterea PIB-ului ar putea redeveni negativă în al doilea semestru din 2010".

Banca centrală a Spaniei se aş-teaptă la o contracţie de 0,4 procente în acest an, urmată de o creştere de 0,8 procente anul viitor, iar Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru 2011 la 0,6 procente, de la 0,9 procente anterior.

Zilele trecute, INE a revizuit cifrele privind evoluţia PIB în 2009, apreciind că economia spaniolă s-a contractat cu 3,7 procente în 2009, uşor mai mult faţă de estimările iniţiale, date publicităţii în februarie, care vorbeau de o contracţie de 3,6 procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb