Electrica intenţionează să se listeze la Londra

E.D.
Piaţa de Capital / 30 mai 2014

Update 13:40 Electrica, profit net de 60 milioane lei în primul trimestru

Electrica a generat un profit net consolidat (excluzând participaţiile minoritare) de 243 milioane lei la venituri de aproximativ 5,2 miliarde lei în anul 2013 şi de 60 milioane lei la încasări de circa 1,2 miliarde lei în primul trimestru din 2014, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

EBITDA la nivel consolidat a fost de 222 milioane lei în primul trimestru din 2014, în comparaţie cu 180 milioane lei în primul trimestru din 2013. EBITDA la nivel consolidat s-a ridicat la 749 milioane lei, 647 milioane lei şi 275 milioane lei în 2013, 2012 şi, respectiv, 2011.

Ioan Roşca, Director General al Electrica, a declarat: "Credem că punctele noastre forte includ poziţionarea ca lider în distribuţia şi furnizarea de electricitate pe piaţa din România, atât în termeni de cantitate de electricitate distribuită, respectiv furnizată, cât şi după numărul de utilizatori, respectiv consumatori. Cadrul de reglementare stabil în care Grupul îşi desfăşoară activitatea a asigurat, de asemenea, îmbunătăţirea profitului operaţional şi menţinerea la un nivel stabil şi predictibil a veniturilor şi fluxurilor de numerar din exploatare în ultimii doi ani".

Grupul Electrica a fost recent reorganizat. Ca urmare a acestui proces, participaţiile minoritare ale Grupului au fost transferate către o societate nou-înfiinţată în scopul administrării acestor active, la care Statul este acţionar unic.

Segmentul de distribuţie al Electrica este reprezentat de Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi compania de servicii energetice Electrica Serv şi este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Segmentul de distribuţie operează în baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile până în 2054 şi în baza unor licenţe emise de ANRE, valabile până în 2027, care au opţiune de reînnoire pentru încă 25 ani. Electrica oferă, de asemenea, servicii de întreţinere şi reparaţii de echipamente şi alte servicii auxiliare reţelei sale de distribuţie şi, într-o măsură mai mică, unor terţe părţi prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv, se mai arată în comunicat.

Pe segmentul de furnizare, Grupul deţine două licenţe emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE): una pentru Electrica Furnizare şi cealaltă pentru Electrica SA, care mai au o durată de valabilitate de şapte ani şi, respectiv, opt ani. Electrica Furnizare SA furnizează electricitate consumatorilor atât pe piaţa reglementată de electricitate (în regiunile în care operează filialele de distribuţie ale Grupului), cât şi pe piaţa competitivă a energiei electrice (în toată România). Electrica este Parte Responsabilă cu Echilibrarea pe piaţa de energie din ţara noastră.

Potrivit ANRE, în 2013 Grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din cantitatea de electricitate distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori. De asemenea, conform ANRE, în 2013, Grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în ţara noastră, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Grupul operează în zone autohtone foarte populate şi industrializate. La 31 martie 2014, Electrica opera o reţea de distribuţie de 8.389 km de linii de înaltă tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasă tensiune, conchide comunicatul.

---

Anunţul privind intenţia Electrica de a lista acţiunile pe Bursa de Valori Bucureşti şi Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra - "Intention to Float" (ITF) a fost publicat astăzi pe pagina oficială a Bursei de Valori de la Londra, informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

De asemenea, prin intermediul aceluiaşi anunţ, Electrica a intenţionează să lanseze şi o ofertă publică iniţială de noi acţiuni şi de Certificate Globale de Depozit.

"Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti. În acelaşi timp însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjuctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit datelor înaintate de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie.

Electrica intenţionează să solicite admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe Piaţa Spot Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pentru ca GDR-urile să fie admise la listare în Lista Oficială a Autorităţii de Listare din Marea Britanie şi la tranzacţionare pe Bursa de Valori din Londra.

Grupul Electrica este lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România. Segmentele de activitate de bază ale Grupului sunt distribuţia de energie către utilizatori şi furnizarea de energie către consumatori casnici şi non-casnici.

Activitatea de distribuţie de energie electrică a Grupului Electrica este cea mai mare din România, atât în termeni de cantitate de energie electrică distribuită către utilizatori, cât şi după numărul de utilizatori.

Potrivit ANRE, în 2013, Grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

ANRE informează că, în 2013, Grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

În anul încheiat la data de 31 decembrie 2013, Grupul a generat venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde RON şi EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane RON din activităţile desfăşurate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb