Locul faptei: lângă Buşteni. Eram pe cale să ies din pădure, sâmbăta trecută, pe drumul spre Diham. Cu mult înainte să ajung la lumină, am auzit sunetul. Nu pot să îi spun "muzică". Un fel de La-La-La suprapus peste nişte vulgarităţi. Cred că este vorba de ceea ce este cunoscut drept "manele".
Mai există Poliţia în ţara aceasta? Mai există Primărie la Buşteni? Dacă da, atunci nu îmi explic raţional de ce nimeni nu face nimic. Pe drumul acela erau parcate, pe iarbă, sute de maşini (cel puţin). Familii care zăceau între gunoaie, sub asaltul decibelilor şi al fumului de cârnaţi. Bănuiesc că le făcea plăcere. Numere de înmatriculare din Constanţa, Cluj sau Bacău. Veniseră de la sute de kilometri pentru o baie de vulgaritate septică.
Pe undeva, nu am fost surprins. Ultima dată am trecut pe drumul spre Diham acum circa 40 de ani. Atunci era la fel. Kilometri de Dacii şi de Skoda, măsuţe din plastic, mizerie de nedescris, fum de "friptane", mult alcool, muzică "lăutărească". Şi nici picior de autoritate publică în jur - ceea ce, suspectez, explică atracţia fenomenului. Românul s-a născut anarhist.
Pe poteca Jepilor Mici nu mai călcasem de 25 de ani. Am găsit-o într-o stare mai deplorabilă decât pe vremea Împuşcatului. Cabana Caraiman este desfigurată. Telecabina nu funcţiona, în plin sezon. Dacă acum 25 de ani am observat ciopoare de capre negre, acum am văzut, într-un marş de 30 de kilometri, doar două capre, solitare.
Buştenii, cu deosebire, m-au adus în pragul depresiei. Ştiu oraşul din vremea copilăriei timpurii, când ai mei au locuit, pentru circa un an, acolo. Era pe atunci o localitate frumoasă, cu casele acelea făcute de pietrarii italieni care se stabiliseră în zonă până la 1900. Găseai să cumperi coşuleţe cu zmerură şi bastoane de lemn pictate atent, într-un stil bavarez. Acum este o însăilare de betoane.
Toate acestea se petrec în Bucegi, care ar trebui să fie unul dintre reperele turismului de la noi. Ceea ce mă aduce la tema zilei. Este România o ţară frumoasă?
Răspunsul, mă tem, este negativ. România este o ţară urâtă.
Aici am ajuns, după decenii de iresponsabilitate. Drept este că, oricum, multe noi nu aveam. Ţările române au fost practic lipsite de elitele care au umplut Franţa de castele şi Italia de biserici. Sărăcia şi instabilitatea politică au produs efecte. Iar în anii comunismului, natura a fost distrusă sistematic.
Problema este că puţinul pe care îl avem este batjocorit non-stop în anii socialismului "de tranziţie". De omul simplu şi de autorităţi. Mergi zeci de kilometri prin România şi te iei cu mâinile de cap. Case kitsch, praf, maşini parcate aiurea, dealuri despădurite, magazine gen "consignaţia", construcţii abandonate.
Am fost de curând în Germania. Preţurile, cam ca în România. Serviciile, incomparabil mai bune. Dar ce mă interesează acum este aspectul. Germania este o ţară frumoasă. Am fost în Luneburg, un fost oraş hanseatic. Nicidecum o destinaţie turistică de top. În ghidul nostru, avea doar câteva rânduri, faţă de pagini întregi pentru - să zicem - Bremen. Şi totuşi, bătea "la scor" tot ce puteţi găsi în Sighişoara, Sibiu sau Braşov.
De ce credem atunci că România este o ţară frumoasă? Aceasta este o minciună perpetuată din vremea lui Nicolae Ceauşescu. Îmi amintesc de panourile ONT din Gara de Nord. Căluşari, Delta Dunării şi mânăstirile din Bucovina.
S-a profitat de naivitatea unor oameni care nu puteau călători în străinătate pentru a se induce ideea că suntem incomparabili. Că străinii rămân fără glas în faţa minunăţiilor Patriei.
Era şi este o formă de naţionalism agresiv. Nu îţi iubeşti ţara minţind. Sau spunând lucruri pe care doar un om complet needucat le poate născoci.
Eu nu spun că nu este nimic de văzut în România. Există şi locuri (încă) frumoase şi oameni de treabă. Dar peisajul, de regulă, este urât. Chiar sordid, pe alocuri.
Multora li s-a tocit complet sensibililtatea estetică. Într-atât încât nu sunt dispuşi să accepte evidenţa nici dacă o văd cu ochii lor. Am descoperit concetăţeni de-ai noştri care mi-au spus: "Nu-mi place Italia!". Cum vine asta? Este un caz grav de analfabetism estetic. Este ca şi cum ai spune, la ora de matematică: "Nu îmi place tabla înmulţirii!"... Frumosul civilizat s-a născut în câteva locuri, foarte speciale. În Italia, mai cu seamă.
Dar exact aşa cum s-a pervertit gustul muzical, aşa s-a pervertit şi gustul estetic. Cum poate, aşadar, să îţi placă la Mamaia?...
Generaţii întregi au fost condiţionate în acest fel. Li s-a spus că sunt "români adevăraţi", că au o ţară "ca soarele de pe cer".
Şi că străinii sunt răi. Ei locuiesc în ţări fără istorie, fără munţi, fără păduri. Sunt traşi la faţă. Şi-au pierdut credinţa. Beau sifon colorat şi mânâncă legume din plastic.
Este momentul să ne trezim. Spunem că vrem ca guvernanţii să nu mai fie corupţi sau ca economia să funcţioneze. Corect. Însă şi în materie de estetică trebuie să avem standarde. Să nu trecem cu vederea urâtul care ne înconjoară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 08:06)
Sunt curios, ce-ar zice Basescu daca ar citi ce scrie un tip pe care el l-a trimis in Finlada, sa reprezinte Romania?!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 09:10)
Domnul nu a reprezentat românii sau România, ci deep-state-ul român. :D
A reprezenta este de fapt o formă de alint. Mafia securistă care s-a instalat în fruntea statului și-a trimis propagandiștii ba pe la Marseille, ba pe la Berlin.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2017, 08:27)
Iti spun eu ce zice (nu ce ar zice); ziceca, iata, un roman ajuns (si) in Finlanda observa diferentele si ne atentioneaza.Dar cati il citesc pe domnul Avramescu?
O corectie se impune: avem o tara frumoasa, uratita de cei care "zăceau între gunoaie, sub asaltul decibelilor şi al fumului de cârnaţi".
Aceasta "panorama" ar trebui sa stea zilnic in atentia diriguitorilor pe ecranele preocupate doar de senzational.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2017, 08:31)
Alo gara! nici Marseille nici Berlinul nu sunt in Finlanda. Ce-ai vrut sa zici?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 09:13)
Avramescule, așa percep și eu lucrurile, așa-i văd și eu pe români, și eu cred exclusiv în turismul din țările cu apă caldă, dar eu nu-i reprezint și nici n-am pretenția de a le purta de grijă pe banii lor. :D
3. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 27.06.2017, 11:45)
Nu prea sunt convins de afirmația că "natura a fost distrusă sistematic" de către comuniști. Ba chiar cred că nici măcar în anii post-89. Natura a fost distrusă sistematic și în proporții seculare (adică va fi nevoie de un secol pentru refacere) atunci când două condiții s-au îndeplinit odată cu aderarea la UE:
- libera mișcare a capitalului, mărfurilor și oamenilor
- lipsa de reglementare din România, înțeleasă ca pe o cerință europeană sau ca o depărtare voită de trecutul totalitar
Să îmi explic poziția. Odată România intrată în zona de liber schimb, au început să plece oamenii, lemnul și alte mărfuri care erau exploatate fără nicio rigoare europeană de protecție a mediului. Prin furt.
Oamenii munceau dincolo și capitalul venea în România, ridicând nivelul de trai de unde și boom-ul imobiliar (chiar și pe creasta munților). Lipsa de reglementare sau corupția au dus la haosul din dezvoltarea rezidențială. În țări precum Suedia, construcția are nevoie de aprobări complicate. Iar ei nu se consideră neeuropeni sau totalitari dacă au aceste reglementări (Agenția națională Swedish National Board of Housing, Building and Planning)..
Referitor la chestiunea dacă este România urâtă, nu! Nu există doar un singur grad de frumusețe (să spui Elveția este frumoasă, toate celelalte având diferite de grade de urâțenie). România este o zonă mediocră, geografic și populațional.
4. judecata
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 11:47)
cred ca ar trebui judecat continutul articolului nu autorul
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Mihai D în data de 27.06.2017, 15:52)
Corect. Dar omu' de rand confunda mesajul cu mesagerul. D-aia castiga aia care-s mai aratosi si vorbesc mai acatari. Am experimentat acest lucru ex propriis sensibus.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 27.06.2017, 15:57)
In principiu cam asa este, doar ca anumite lucruri legate de estetica patriei inca sunt reversibile. Cea mai frumoasa "decoratiune" a unei tari este omul care o inhabiteaza. Daca omul este predominant natang, netot, ignorant si vanitos, lucrurile arata cum arata la noi. Din pacate.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2017, 16:08)
Mi se pare o observatie corecta. Romania este frumoasa, in unele parti ale ei, la fel ca multe alte tari din lume. Pacat insa ca este locuita de romani... in plus, e plina de creatii de-ale lor, care atunci cand nu sunt monstruoase si lipsite de respect fata de natura, sunt kitch-uri. Exceptiile se numara pe degete, din pacate. O fi trist, o fi lipsit de (fals) patriotism, dar e adevarat.
6. Ipocrizie ... Ipocrizie !?
(mesaj trimis de Emma Schwartz în data de 29.06.2017, 08:20)
Oare de ce dl Catalin AVRAMESCU nu a scris asemenea articole si pe timpul dominatiei regimului politic adulat/proslavit de Domnia Sa - regimul patronat discretionar de dl Traian BASESCU ?:
7. fără titlu
(mesaj trimis de Felicitari în data de 29.06.2017, 16:14)
De muilt nu am vazut in presa romaneasca un articol mai realist, plin de adevar, deschis, care spune lucrurilor pe nume ca acela de mai sus. A-ti iubi tara nu inseamna a minti. A-i spune ca e frumoasa atunci cand e desfigurata de banditi de toate felurile, prafuita, poluata in orice sens posibil al cuvantului, nu e o dovada de iubire. E o dovada de trufie prosteasca, in cel mai rau caz, sau de ignoranta in cel mai bun.
8. fără titlu
(mesaj trimis de Felicitari în data de 29.06.2017, 18:28)
De muilt nu am vazut in presa romaneasca un articol mai realist, plin de adevar, deschis, care spune lucrurilor pe nume ca acela de mai sus. A-ti iubi tara nu inseamna a minti. A-i spune ca e frumoasa atunci cand e desfigurata de banditi de toate felurile, prafuita, poluata in orice sens posibil al cuvantului, nu e o dovada de iubire. E o dovada de trufie prosteasca, in cel mai rau caz, sau de ignoranta in cel mai bun.
8.1. bustenii nu mai imi zambesk (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Fericitari în data de 01.07.2017, 00:09)
E un articol profund despre o Românie dezumanizata de atat socialism ,Babuinism,Teleormanizm ,nu se ma Poa'tea-sha ! ..nu e septic sa traiesti in tara asta unde prea putini germani "consuma" cârnați mult mai putini ca in Germania si prea putini italieni "servesc" delicat ..delicatesuri pe miriști ca in Toscana ..in schimb ,ce avem noi "aicea" ? Prea multi băștinași d'astia care isi zic romani ,maneliști ,rurali ,socialiști ,olguțvasiliști ,puțolenți si gălăgioși ..care dupa ce ca au votat eronat mai au si tupeul sa faca "gretare" in bătătura ..făcându-i excelenței sale metafizica scârbă dar fecunda dătătoare de inspirații editorialistice ..Coane , boiarule ..parol ! Mie chiar imi place de dumneata ! Urâta e bre România asta a mujicilor ! Ce pacat ca e locuita ,ce mergea aici un câmp de golf ,mare -spațios ,așa Carpato-danubiano-pontic ..pai zău așa !! Chapeau Maestro! Ia bilet la un Loucost si du-te sa vezi vaci in Alpi ca aici pute a porci .
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2017, 10:55)
si basisti purulenti mai avem aicea