FEBRUARIE FINANCIAR Luna februarie în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 martie 2021

Luna februarie în cifre

1 februarie

- Camera Deputaţilor şi Senatul încep prima sesiune ordinară din anul curent.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 241,2581 lei, conform BNR.

2 februarie

- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă decizia de redeschidere a şcolilor din 8 februarie, când începe semestrul al doilea.

- Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, anunţă că programul de promovare la export a companiilor din ţara noastră nu mai este susţinut din bugetul de stat.

3 februarie

- Membrii Consiliului Naţional de Export şi mai multe asociaţii patronale trimit o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Florin Cîţu şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului prin care îl acuză pe ministrul Economiei că îngroapă exportul românesc.

- Guvernul aprobă reluarea anului şcolar, în format fizic, în cele trei scenarii: verde, galben, roşu.

- Guvernul aprobă proiectul de lege care permite vânzarea activelor companiilor de stat şi a unei cote de acţiuni, prin bursă, din participaţia statului la companiile respective. Proiectul este trimis Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare.

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,8713 RON, potrivit BNR.

4 februarie

- Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) prelungesc aranjamentul-cadru de furnizare de lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo, până în martie 2022. Aranjamentul convenit anul trecut a fost realizat pentru prevenirea unei eventuale apariţii a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncţionalităţilor pieţei, manifestate pe fondul continuării pandemiei de Covid-19.

5 februarie

- Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,07 RON, conform BNR.

8 februarie

- Elevii revin în şcoli, în funcţie de ratele de infectare din fiecare localitate.

10 februarie

- Guvernul prelungeşte cu încă 30 de zile starea de alertă, începând cu 12 februarie.

- Guvernul cititeşte în primă lectură aşa-numita "ordonanţă a austerităţii", care stabileşte că punctul de pensie rămâne îngheţat în cursul anului 2021, că nu se vor emite vouchere de vacanţă pentru bugetari, în acest an, şi că studenţii nu vor mai beneficia de gratuitate pentru transportul pe calea ferată.

11 februarie

- Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dă aviz negativ proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, iniţiat de Ministerul Justiţiei.

- Comisia Europeană estiemază că PIB-ul României va creşte cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022, faţă de previziunile anterioare, lansate în noiembrie 2020: un avans de 3,3% în 2021 şi de 3,8% în 2022.

12 februarie

- Intră în vigoare prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.

15 februarie

- Banca Naţională a României anunţă că, în perioada ianuarie - decembrie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 10.983 milioane de euro, comparativ cu 10.480 milioane euro în intervalul ianuarie-decembrie 2019. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1.371 milioane de euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 981 de milioane de euro, cea a veniturilor primare şi-a mărit deficitul cu 656 de milioane de euro, iar balanţa veniturilor secundare a consemnat un excedent mai mare cu 543 de milioane de euro.

16 februarie

- Au loc proteste concertate ale mai multor federaţii sindicale faţă de politica de îngheţare a salariilor decisă de guvern şi de lipsa de investiţii în mai multe domenii de activitate. Patronii şi angajaţii restaurantelor, cafenelelor, bistrourilor şi fast-food-urilor protestează împotriva restricţiilor impuse de autorităţi.

- Institutul Naţional de Statistică informează că Produsul Intern Brut al României a scăzut cu 3,9% în 2020, în comparaţie cu 2019.

- Eurostat informează că economia ţării noastre a crescut cu 5,3% în ultimul trimestru din 2020, faţă de trimestrul anterior.

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,5147 lei, potrivit datelor BNR.

17 februarie

- Parlamentul modifică statutul deputaţilor şi senatorilor şi elimină pensiile speciale acordate acestora.

- Deputaţii resping moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

- Peste 100 de mineri de la Lupeni se baricadează în subteran, din cauza neplăţii la timp a salariilor şi a drepturilor restante pentru anul 2020.

18 februarie

- Minerii de la Livezeni se alătură protestului colegilor de la Lupeni.

- Guvernul aprobă proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, iniţiativă legislativă trimisă Parlamentului.

- Guvernul adoptă "ordonanţa austerităţii".

- Euro atinge cursul maxim al lunii faţă de leu: 4,8748 lei, potrivit cifrelor BNR.

19 februarie

- Guvernul aprobă proiectul legii bugetului de stat şi al legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

22 februarie

- Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, anunţă că Guvernul va aloca bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la Compania Energetică Hunedoara, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii.

23 februarie

- Proiectului bugetului de stat este trimis Parlamentului.

- Banca Naţională a României anunţă că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii ianuarie 2021, un sold de 490.466,5 milioane lei. Aceasta a crescut cu 0,6% (-0,7 la sută în termeni reali) faţă de luna decembrie 2020, iar în raport cu ianuarie 2020 s-a majorat cu 16,9% (13,5% în termeni reali).

24 februarie

- Preşedintele Klaus Iohannis emite decretul privind promulgarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

- Premierul Florin Cîţu anunţă că, anul acesta, Guvernul se va împrumuta cu cel puţin 80 de miliarde de lei.

25 februarie

- Comisiile parlamentare reunite încep să dezbată şi aprobă, fără amendamente, legea bugetului de stat şi cea a bugetului asigurărilor sociale de stat, dezbateri care s-au finalizat în 27 februarie.

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 3,9845 lei, conform BNR.

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4025 lei, conform BNR.

26 februarie

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 228,2335 lei, potrivit BNR.

28 februarie

- Indicele BET, care reflectă parcursul celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 1,02% în februarie, faţă de ianuarie.

- Indicele BET-XT, care urmăreşte parcursul celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,41%, în timp ce indicele companiilor din energie, BET-NG, a rămas aproape neschimbat (+0,1%).

- BET-BK, indicele de referinţă pentru fondurile de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,93% în februarie, pe seama evoluţiei titlurilor Erste Group Bank, listate secundar la Bucureşti, care au urcat cu 6,27% în acelaşi interval.

- Cu un declin de 8,36%, până la 9,76 lei, acţiunile MedLife au avut cea mai mare depreciere luna trecută din rândul componentelor indicilor BET şi BET-XT.

- Titlurile Banca Transilvania s-au depreciat cu 6,32%, la 2,15 lei, în februarie, cele ale BRD-Groupe Societe Generale - cu 3,99%, la 14,44 lei.

- Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 5,9% în februarie, la 0,375 lei, cele ale Transgaz - cu 3,92%, la 294 lei.

- Titlurile TeraPlast au avut cea mai mare creştere de pe piaţa noastră în februarie: +23,46%, până la 0,542 lei.

- Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 ajunge la 801.994. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 424 de persoane sunt reconfirmate pozitiv. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 20.350 de decese, iar 740.352 de persoane au fost vindecate. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii februarie, un total de 8.064 de persoane internate cu Covid-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.006 pacienţi la ATI.

- Totodată, 152 de persoane confirmate cu infecţia cu noul coronavirus se aflau în carantină instituţionalizată, iar 49.718 - în carantină la domiciliu. Alte 40.937 de persoane erau în izolare la domiciliu şi 11.875 de persoane în izolare instituţionalizată. Până la 28 februarie, la nivel naţional au fost prelucrate 6.022.647 de teste Covid-19 RT-PCR şi 300.660 de teste rapide antigenice.

- La finalul lunii februarie erau vaccinate 915.761 persoane împotriva coronavirus, din care 298.649 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 617.112 au primit şi doza de rapel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb