Cele 8 fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani, şi au ajuns la active nete totale de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro) în decembrie 2013, potrivit datelor centralizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
"Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul anului 2013 la un număr total de 6 milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 13,94 miliarde RON (3,1 miliarde EUR). În 2013, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 11,75%, cea mai bună valoare din ultimii trei ani", se arată într-un comunicat remis redacţiei.
În cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evoluţie peste aşteptările industriei, determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune.
"Dacă în ianuarie 2013 APAPR estima active nete de peste 13 miliarde lei la finele anului, statistica arată acum active nete de peste 13,9 miliarde lei în conturile participanţilor la sistem", arată comunicatul citat.
De la lansare (mai 2008) şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare în numele participanţilor contribuţii brute totale în valoare de 11,3 miliarde lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, câştiguri nete în valoare de circa 2,6 miliarde lei în beneficiul milioanelor de români care contribuie la Pilonul II, notează APAPR.
"Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%, excepţional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri, în România şi în lume", se mai arată în comunicat.
APAPR menţionează că, în cursul anului 2013, fondurile de pensii private şi-au majorat semnificativ rolul în economia reală, crescând alocările investiţionale în actiuni (inclusiv prin participarea substanţială la toate ofertele publice iniţiate de Guvern) şi contribuind la dezvoltarea pieţei de capital. În prezent, fondurile de Pilon II au deţineri de peste 2 miliarde lei în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, fiind printre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţă, potrivit sursei citate. Per total, fondurile de pensii private de Pilon II investesc în România circa 95% din toate activele lor.