Gabriela Firea cere măsuri suplimentare pentru diminuarea răspândirii coronavirusului

A.M.
Miscellanea / 10 martie 2020

Gabriela Firea

Gabriela Firea

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă măsuri suplimentare pentru diminuarea răspândirii coronavirusului, având în vedere că, sute de români din Italia, zona europeană cea mai afectată, dar şi din Spania, unde este un numar mare de îmbolnăviri, continuă să intre în ţară, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

"Mâine, 11 martie, va fi convocată o şedinţă de consiliu de îndată, pentru alocarea a aproximativ un milion de euro, necesari achiziţionării de aparatură medicală, costume de protecţie şi alte materiale sanitare destinate spitalelor, serviciului de Ambulanţă, DSP şi IGSU.", informează primarul General al Capitalei.

"Venim în sprijinul instituţiilor noastre, dar şi în sprijinul insituţiilor care sunt în subordinea Guvernului pentru că, în acest moment, nu trebuie să mai fie o diferenţă între instituţii, trebuie să punem umărul în depăşirea acestei situaţii care în acest moment nu este gravă, dar poate deveni dacă nu suntem conştienţi de pericolele care ne pândesc. Aproximativ cinci milioane de lei din fondul Primăriei Capitalei vor fi aprobate, mâine, sper, în CGMB, la rectificare, pentru a putea achiziţiona tot ce este necesar în această perioadă, atât pentru instituţiile din subordinea PMB, cât şi pentru cele din subordinea Ministerului Sănătăţii care ne-au solicitat ajutorul.", explică Gabriela Firea.

Astfel, aceasta propune anunţarea suspendării cursurilor în şcoli, precum şi închiderea creşelor şi a gradiniţelor până după vacanţa de Paşte (adică 21 aprilie) fiind cunoscut, înca de pe acum, că nu vor fi deschise şcolile, cadrele didactice şi conducerile unităţilor de învăţământ mobilizându-se pentru predarea online sau video, în funcţie de posibilităţile tehnice.

"Fac apel la toţi cei care sunt responsabili, ca împreună, Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare, primăriile, consiliile locale, conducerile unităţilor de învăţământ, să asigurăm suportul pentru toate unităţile de învăţământ, astfel încât profesorii să poată să predea elevilor în această perioadă, pe suport online sau video. Este important să nu oprim educaţia, ci să oprim răspândirea coronavirusului.", a anunţat Firea.

Pentru părinţii sau/şi rudele care vor sta acasă cu copiii, primarul Capitalei cere să se ia măsuri guvernamentale pentru sprijinirea angajatorilor la care aceştia lucrează, astfel încât să permită acestor salariaţi să lucreze, în mod legal, de acasa.

În legatură cu organizarea evenimentelor, Gabriela Firea precizează că după ce s-a anunţat, în weekend, anularea celor care presupun participarea a mai mult de 1.000 de persoane, s-a înţeles, astfel, că se pot organiza evenimente cu 800-900 de persoane.

"NU este bine. Nu este o masură bună nici pentru actori, nici pentru personalul organizatorilor şi cu atât mai mult nu este sigur pentru spectatori. PMB a suspendat toate spectacolele teatrelor şi instituţiilor de spectacol administrate de Primăria Capitalei. De exemplu, în momentul în care s-a anunţat că vor fi interzise toate evenimentele la care participă peste 1000 de persoane, foarte mulţi organizatori s-au grăbit să se adreseze DSP, inclusiv DSP Bucureşti, să solicite aprobarea de evenimente cu 800-900 de persoane. Vă spun cu toată responsabilitatea că pericolul este acelaşi. Într-o sală de teatru de 1000 de locuri, dacă vinzi 700-800 de bilete, pericolul este acelaşi. Trebuie să întelegem că anumite pierderi financiare înregistrate acum pot fi recuperate, dar o boală netratată la timp sau un virus nestăpânit la timp sunt mult mai periculoase. Consider că o astfel de decizie trebuie să dea şi Ministerul Culturii pentru instituţiile din subordinea sa. Rog şi Ministerul Culturii să procedeze la fel, iar managerii instituţiilor din subordine, de exemplu Teatrul Naţional şi Opera Naţională să participe la efortul comun de prevenire a răspândiri coronavirusului. Este mult mai important să prevenim şi mult mai util decât să tratăm apoi un număr mare de bolnavi.", anunţă primarul General al Capitalei.

Gabriela Firea a declarat: "Cazurile confirmate de coronavirus în Capitală m-au determinat să iau măsuri speciale în ceea ce priveşte activitatea primăriei şi să propun de asemenea un set de măsuri care ar trebui să fie luate cât mai rapid, la nivel naţional, pentru prevenirea răspândirii acestui virus de tip nou. Dat fiind faptul, bolnavii de COVID-19 au intrat în contact cu zeci de persoane care, la randul lor, au avut interacţiune cu alte zeci de persoane şi trebuie să acţionăm împreună acum, până nu este prea tarziu. Cu toţii suntem parte a acestei acţiuni şi doar împreună vom reuşi să stopăm sau să diminuăm epidemia: Guvern, ministere, primării, consilii locale, mediul privat, cetăţeni."

Primarul Capitalei consideră că trebuie să colaborăm cu toţii fie că suntem autorităţi centrale, autorităţi locale, mediu privat sau cetăţeni.

"Este momentul să dovedim solidaritate, responsabilitate şi acţiune. Nu este momentul nici să pasăm vina unul către celălalt şi nici să aşteptăm să facă alţii ceea ce putem şi noi să facem.", a menţionat gabriela Firea.

Astfel, începând din 11 martie, activitatea direcţiei de Relaţii cu Publicul a Primăriei Capitalei, audienţele dar şi activitatea comisiilor tehnice se suspendă timp de o saptamană.

"Acest lucru nu înseamnă că Primăria Capitalei se închide pentru cetăţeni, aceştia se pot adresa instituţiei, în scris, sau prin e-mail la adresa relatiipublice@pmb.ro, iar pentru orice informaţie sau sesizare, aceştia au la dispoziţie telverde 0800.800.868, iar accesul vizitatorilor va fi limitat, adică va fi permis doar în caz de urgenţă."

Potrivit primarului General, activitatea direcţiilor din Primărie se va desfăşura cu jumătate din personal, începând de mâine, prin alternare, o saptamană cu o saptamană, în funcţie de necesităţi şi în funcţie de specificul activităţii.

"Inclusiv la Primăria Capitalei, avem o colegă care a fost astăzi depistată cu COVID-19. În acest moment este internată, împreună cu soţul său şi fiul său la Spitalul "Victor Babeş. Toţi colegii de birou ai acestei doamne vor fi de urgenţă testaţi de DSP, iar zona unde se află respectiva direcţie a fost dezinfectată cu un aparat cu nebulizare, cu un dezinfectant de nivel foarte înalt", spune Gabriela Firea.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că activitatea direcţiei de Relaţii cu Publicul a Primăriei Capitalei se suspendă timp de o saptamană, cetăţenii putându-se adresa instituţiei în scris, prin e-mail sau telefon.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bună ziua! Va rog să-mi spuneți daca se poate care vor fi persoanele care vor fi textate prima data si cum vor fi anunțate. Respect si recunoștința ptr Doamnă Gabriela Firea..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb