Impozitarea indirectă a devenit din ce în ce mai importantă în planificarea fiscală şi creşterea veniturilor bugetare, pe măsură ce guvernele din întreaga lume încearcă să-şi acopere deficitele, fără să limiteze însă creşterea economică, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Fie că este vorba de creşterea TVA sau de extinderea acesteia asupra unor operaţiuni care au fost anterior scutite, autorităţile sunt mult mai ingenioase în abordarea impozitelor indirecte. Companiile, la rândul lor, sunt din ce in ce mai îngrijorate privind noile impozite indirecte care ar putea fi aplicate în viitor.
Philip Robinson, Global Indirect Tax Leader Ernst & Young, a precizat: "Următoarele 12 luni se vor dovedi decisive, pe măsură ce guvernele din întreaga lume continuă să practice impozitarea indirectă a consumului pentru reechilibrarea bugetelor şi pentru finanţarea reformelor fiscale din alte domenii. Taxarea consumului unor bunuri specifice, precum cele din domeniile energiei, transportului aerian, taxele asupra emisiilor de carbon, sau accizele la alcool şi tutun, au avut de asemenea impact asupra comportamentului consumatorului".