În această toamnă va fi emis un act normativ prin care se va putea face o predictibilitate a despăgubirilor pentru cei 5.000 de păgubiţi FNI care nu şi-au primit banii şi au de încasat 35 de milioane de lei, a declarat la finalul săptămânii trecute preşedintele AVAS, Marius Obreja. Domnia sa a spus că au fost plătiţi 75% din păgubiţii FNI, iar 5.000 de persoane mai aşteaptă să le fie restituiţi bani, în total 35 de milioane de lei.
Întrebat de jurnalişti când crede că vor putea fi făcute plăţile, preşedintele AVAS a spus că în toamna acestui an va fi emis un act normativ prin care se va putea face o predictibilitate a despăgubirilor.
Preşedintele AVAS a declarat: "Din cauza numărului mare de cereri, AVAS a avut probleme majore în a face aceste plăţi ritmic. Au fost perioade în care conturile noastre au fost blocate cu titluri executorii depuse de către păbubiţi care îşi aşteptau restituirea sumelor. Apreciem că undeva în această toamnă, pe baza unui act normativ care urmează să iasă, vom putea face o predictibilitate a despăgubirilor, pentru că în momentul de faţă ritmul plăţilor nu mai ţine de noi, ci de aceste titluri executorii".
Marius Obreja s-a aflat la Arad pentru a vizita câteva fabrici şi pentru o întâlnire cu oameni de afaceri locali, cărora le-a prezentat "oportunităţile din portofoliul AVAS".
În aprilie anul trecut, fostul premier Emil Boc declara că AVAS trebuie să plătească 100 milioane de euro ca despăgubiri pentru depunătorii Fondului Naţional de Investiţii, la care se adaugă noi sentinţe judecătoreşti privind alte plăţi de sute milioane euro din cauza greşelilor la FNI, bani care puteau fi folosiţi la salarii şi pensii.
În luna februarie anul trecut, Guvernul a decis ca sumele repartizate AVAS de la bugetul de stat să nu mai poată fi executate silit până la 31 decembrie 2013, justificând decizia prin faptul că, la AVAS, conturile sunt blocate integral şi nu pot fi efectuate niciun fel de plăţi, ca urmare a popririlor instituite de executorii judecătoreşti în temeiul unor titluri executorii a căror valoare cumulată la 1 februarie 2011 este de 176,1 milioane lei.
• AVAS: Numărul de insolvenţe şi falimente arată că multe societăţi au fost transformate în fier vechi
Preşedintele AVAS, Marius Obreja, afirmă că multe societăţi comerciale din România au fost transformate în fier vechi, în ultimii ani, având în vedere numărul mare de insolvenţe urmate de falimente, unele cazuri fiind în cercetare la DNA, în atenţia Corpului de control sau a autorităţilor fiscale.
Preşedintele AVAS, Marius Obreja, a declarat că în ultimii trei ani rata intrării în insolvenţă a cres-cut de patru ori. "Dacă până în 2009 rata era de 20 la sută, după acest an a crescut spre 80 sau 85 la sută. Acum sunt în procedură de insolvenţă 11.000 de dosare. Rata revenirii în activitate este apropiată de zero, nu ştiu dacă avem un exemplu de societate intrată în insolvenţă cu reîntoarcere în stare de funcţiune", a spus Obreja, citat de Mediafax.
El a adăugat că "planurile de reorganizare au fost nereuşite şi făcute pe perioade foarte scurte de timp".
Obreja a precizat că din portofoliul de 700 de societăţi al AVAS, jumătate sunt în proceduri de insolvenţă.
"S-a vândut foarte mult fier vechi în ultimii ani", a spus Obreja, care, în urma întrebărilor puse de jurnalişti pe acest subiect, a lăsat să se înţeleagă că din punctul său de vedere multe societăţi au fost lichidate cu scopul de a fi valorificate la fier vechi.
"Se poate observa din acest ritm al intrărilor în procedură de insolvenţă şi apoi imediat în faliment şi lichidare, că multe societăţi comerciale au fost transformate în fier vechi. Ar fi interesant să vedem care a fost cantitatea în tone a fierului vechi exportat din România, e o analiză foarte interesantă dacă cineva ar putea să o facă", a spus Obreja.
Preşedintele AVAS a declarat că au fost identificate şi cazuri de falimente suspecte, care sunt în atenţia procurorilor sau a Corpului de control, "dar informaţiile sunt folosite în interiorul Guvernului".
"Deja în scurta noastră experienţă de conducere la AVAS avem sesizări ale DNA şi înaintate Corpului de control al primului-ministru şi către organele fiscale. Unul dintre cazurile care este pentru noi didactic şi care o să ocupe loc şi în media este Fortus Iaşi, unde AVAS vrea să oprească alunecarea spre lichidare", a mai spus Marius Obreja.
El a declarat că AVAS speră să reuşească să izoleze "partea de bussines, partea din Fortus care poate trăi şi care are portofoliu de comenzi".
Marius Obreja s-a aflat la Arad pentru a vizita câteva fabrici şi pentru o întâlnire cu oameni de afaceri locali, cărora le-a prezentat "oportunităţile din portofoliul AVAS".
1. Sa ia de la CNVM
(mesaj trimis de Theraflu în data de 24.09.2012, 10:54)
Sa ia de la CNVM - Creatorul situatiei de la FNI si alte fonduri.