IONIŢĂ (MAE):  "România este ascultată şi respectată pe arena externă"

Adina Lateş
Politică / 17 decembrie 2015

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a declarat, astăzi, că apartenenţa României la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi Parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezintă reperele fundamentale ale acţiunii internaţionale a Bucureştiului, adăugând că ţara noastră este "ascultată şi respectată" pe arena externă., potrivit un comunicat al MAE.

Ioniţă a participat la Forumul CAESAR "România în 3D", unde a deschis lucrările grupului de expertiză privind relaţiile internaţionale şi securitatea naţională. Cu această ocazie, secretarul de stat a arătat că obiectivul central al României este de a-şi consolida securitatea, atât prin asigurarea mijloacelor naţionale, cât şi prin folosirea la maximum a instrumentarului diplomatic în plan bilateral şi în cadru multilateral.

"Apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, precum şi Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă reperele fundamentale ale acţiunii noastre internaţionale. Suntem ascultaţi şi respectaţi pe arena externă şi acţionăm coerent şi consecvent pentru reflectarea corespunzătoare, promovarea şi apărarea intereselor noastre naţionale la nivelul organizaţiilor internaţionale din care facem parte", a afirmat Daniel Ioniţă.

În ceea ce priveşte legăturile cu SUA, oficialul român a arătat că anul acesta, când se aniversează 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, au fost înregistrate "noi progrese importante în valorificarea potenţialului deosebit al Parteneriatului strategic".

"Au fost deschise noi perspective de colaborare şi s-au stabilit noi direcţii prioritare de acţiune pentru anul 2016, în special în domenii menite să valorifice mai bine potenţialul şi expertiza existente la nivel inter-uman între cele două ţări, cum ar fi cooperarea în domeniile educaţiei şi apărării cibernetice. Acestea completează armonios cooperarea excelentă pe care o avem în domeniul securităţii şi deschid noi oportunităţi pentru dosarul economic bilateral", a precizat Ioniţă.

Totodată, el a enumerat o parte dintre proiectele importante pe care România le-a promovat în 2015 şi pe care Ministerul Afacerilor Externe le va susţine şi în 2016. Printre acestea se numără iniţiativa comună româno-spaniolă de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului şi asumarea de către ţara noastră, în perioada martie 2016 - martie 2017, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

"Acceptarea României pentru preluarea preşedinţiei IHRA reprezintă expresia recunoaşterii eforturilor autorităţilor române de a prezerva memoria Holocaustului prin intermediul instrumentelor legale şi administrative dezvoltate la nivel naţional şi local, inclusiv prin colaborarea cu societatea civilă şi organizaţiile evreieşti. De asemenea, este o recunoaştere a voinţei ţării noastre de a combate mai intens şi mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, xenofobe şi extremiste de orice fel", a spus Ioniţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb