IRES: 55% dintre români cred că direcţia în care merge ţara este bună

A.C.
Miscellanea / 23 noiembrie 2014

Aproximativ 55% dintre români cred că direcţia în care merge ţara este una bună, nivelul fiind semnificativ mai ridicat decât media înregistrată de-a lungul ultimului an, potrivit unui sondaj de opinie realizat după alegerile prezidenţiale de IRES.

Astfel, întrebaţi dacă în România lucrurile merg în direcţia bună sau într-o direcţie greşită, 55% din respondenţi au spus că direcţia este bună, 34% - direcţia este greşită, 10% - nu ştiu, iar 1% - nu răspund.

Potrivit IRES, la câteva zile de la organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi de la anunţarea câştigătorului, proporţia respondenţilor care consideră că lucrurile în România merg într-o direcţie bună este semnificativ mai ridicată decât media înregistrată de-a lungul ultimului an.

Înainte de campania electorală erau de această părere 24% dintre respondenţi, în timp ce, în acest moment, proporţia celor care consideră că lucrurile merg în direcţia bună este de 55%, arată IRES.

Această proporţie este similară celei a respondenţilor care declară că, atunci când se gândesc la viitor, sunt mai degrabă optimişti (53%), adaugă sursa citată.

Documentul relevă că proporţia optimiştilor nu creşte semnificativ comparativ cu perioada de dinaintea alegerilor, cu toate că percepţia privind direcţia bună a ţării este declarată de un număr semnificativ mai ridicat al persoanelor intervievate.

Persoanele de vârstă medie, între 35 şi 64 de ani, tind să considere în proporţie mai ridicată cum că lucrurile în România merg într-o direcţie bună, comparativ cu persoanele mai tinere sau mai în vârstă.

Tinerii sunt de părere că lucrurile merg într-o direcţie greşită în cea mai ridicată proporţie - 52,4%, doar 40,6% considerând că direcţia este bună.

Persoanele cu studii medii, de asemenea, sunt cele mai pesimiste în aprecierea direcţiei în care merg lucrurile în ţară, iar cele cu studii elementare sunt cele mai optimiste. La fel, respondenţii din mediul rural şi cei din Transilvania şi Banat declară într-o proporţie mai ridicată că lucrurile merg în direcţia bună.

Votanţii lui Klaus Iohannis sunt de părere că lucrurile merg în direcţia bună în proporţie mai ridicată cu 25% decât cei ai lui Victor Ponta.

Întrebaţi dacă în general sunt optimişti, pesimişti sau rezervaţi când se gândesc la viitor, 53% dintre români au declarat că sunt optimişti, 34% sunt rezervaţi, 12% sunt pesimişti, iar 1% nu ştiu/nu răspund.

Respondenţii sub 50 de ani tind să fie mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul, în timp ce aceia trecuţi de această vârstă tind să fie rezervaţi în proporţie mai ridicată. Proporţia pesimiştilor este similară în rândul tuturor categoriilor de vârstă.

Cu cât sunt mai educaţi, cu atât respondenţii tind să fie mai rezervaţi atunci când se gândesc la viitor, cea mai ridicată proporţie a pesimiştilor, dar şi a optimiştilor, regăsindu-se în rândul persoanelor cu studii elementare.

Moldovenii sunt pesimişti în proporţie de 17,6%, în timp ce ardelenii în proporţie de 6,5%. Aceştia din urmă sunt cei mai optimişti dintre români în acest moment.

Votanţii lui Klaus Iohannis sunt optimişti cu privire la viitor în proporţie mai ridicată cu 12% decât votanţii lui Victor Ponta.

IRES declară că principalul efect al alegerilor prezidenţiale este creşterea optimismului, dar mai ales a indicatorului global privind direcţia în care se îndreaptă ţara.

În general ''această stare euforică'' resimţită la nivel societal se resoarbe în două trei luni, după trecerea sărbătorilor, susţine sursa citată.

Sondajul a fost realizat pe 20 noiembrie 2014. Volumul eşantionului este de 1.338 subiecţi cu vârsta de peste 18 ani, tipul eşantionului este multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populaţia cu drept de vot rezidentă în România iar reprezentativitatea are o eroare maximă tolerată de +/-2,7%. Metoda folosită este CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb