Iniţial, Israelul spusese că va începe să permită vizitatorilor care au primit Sputnik începând cu 15 noiembrie, dar această măsură va fi acum amânată până la 1 decembrie, conform G4media.
Cei inoculaţi cu Sputnik V vor fi obligaţi să facă un test serologic pentru a arăta prezenţa anticorpilor, conform deciziei iniţiale.
Ministerul Turismului de la Ierusalim a spus că decizia de a amâna intrarea turiştilor vaccinaţi cu vaccinul Sputnik a fost luată în lumina "dificultăţilor legale şi tehnologice care au fost descoperite în schema turistică existentă".
În declaraţie se adaugă că până la 1 decembrie, "experţii vor fi îndeplinit toate cerinţele, formulările legale şi verificările de sistem pentru ca intrarea turiştilor vaccinaţi cu Sputnik să poată începe fără probleme".
Israelul a început să readmită turiştii vaccinaţi pe 1 noiembrie, dar numai pe cei care au primit vaccinuri aprobate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite. Acestora nu li se cere să fie supuşi unui test Coronavirus.
Decizia de a permite intrarea turiştilor vaccinaţi cu Sputnik a fost anunţată după ce prim-ministrul Naftali Bennett s-a întâlnit luna trecută cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.
Lansat în august 2020 şi numit cu mândrie după primul satelit din lume care simbolizează expertiza ştiinţifică a Rusiei, vaccinul Sputnik V a fost aprobat în aproximativ 70 de ţări.
Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Europeană a Medicamentului şi Agenţia de Reglementare a Produselor Medicale şi de Sănătate din Marea Britanie nu l-au aprobat şi unii au pus sub semnul întrebării lipsa de transparenţă a testării de vaccinuri din Rusia.
Federaţia Rusă se află încă în mijlocul unui val de infecţii care a început la mijlocul lunii septembrie şi înregistrează maxime zilnice record ale numărului de decese care depăşesc 1.200.
Creşterea numărului de infecţii şi decese vine pe fondul ratelor scăzute de vaccinare, a atitudinilor publice laxe faţă de luarea măsurilor de precauţie şi a reticenţei guvernului de a înăspri restricţiile.
Mai puţin de 40% din cei aproape 146 de milioane de locuitori ai Rusiei au fost complet vaccinaţi, chiar dacă ţara a aprobat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat pe plan intern cu luni înainte de majoritatea celorlalte vaccinuri.
Numărul oficial raportat de decese cu Covid depăşeşte 254.000 - de departe cel mai mare număr de decese din Europa. Unii experţi cred că cifra reală este mai mare.
Rapoartele serviciului de statistică al Rusiei, Rosstat, conform cărora decesele legate de Covid dezvăluie retroactiv o mortalitate mult mai mare: 462.000 de persoane cu COVID-19 au murit în perioada aprilie 2020 şi septembrie a acestui an.