JOHN KERRY:  "Rusia trebuie să-şi schimbe ţintele militare pe teren în Siria"

Andrei Stan
Internaţional / 13 februarie 2016

Actualizare 17:22

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat astăzi că Rusia ar trebui să-şi schimbe ţintele militare în Siria în contextul în care există perspectiva încheierii unui armistiţiu, transmite AFP.

"În prezent majoritatea atacurilor ruse se concentrează pe grupările de opoziţie legitime. Pentru a se ajunge la un acord (privind armistiţiul) este esenţial ca Rusia să-şi schimbe ţintele" în Siria, a spus Kerry la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

Occidentalii reproşează Rusiei faptul că loviturile sale ariene vizează în special opoziţia moderată şi nu jihadiştii cei mai radicali, cu scopul de a susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. La rândul lor ruşii susţin că vizează doar grupările teroriste.

"Suntem într-un moment de tranziţie" între război şi pace, a punctat John Kerry. "Deciziile care vor fi luate în următoarele zile, săptămâni sau luni ar putea pune capăt războiului, sau să deschidă posibilitatea unui conflict mult mai amplu", a atenţionat secretarul de stat al SUA.

Statele Unite şi Rusia urmează să se pună de acord asupra unei încetări a ostilităţilor în Siria în termen de o săptămână, cu excepţia ofensivei împotriva jihadiştilor, cu scopul de a relansa procesul de pace şi de a stopa exodul civililor.

SUA sunt pregătite să se aşeze la aceeaşi masă cu Rusia pentru a stabili care grupări pot fi bombardate şi care nu, a adăugat John Kerry, în timp ce Moscova cere o cooperare între militarii ruşi şi americani asupra acestor probleme.

"Nu există o altă soluţie pentru o încetare a ostilităţilor decât aceea de a se aşeza la o masă şi de a lucra împreună asupra tuturor aspectelor problemei, fie ele politic, umanitare, sau militare", a mai declarat oficialul american.

(S.A.)

---------

ACORDUL PRIVIND SIRIA/ Pentagonul: Operaţiunile coaliţiei nu sunt afectate

Operaţiunile coaliţiei internaţionale împotriva grupării Statul Islamic (ISIS) vor continua neschimbate după acordul marilor puteri asupra încetării ostilităţilor în Siria, a declarat ieri Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, informează AFP.

"Operaţiunile noastre vor continua acolo (...), nu există activităţi ale coaliţiei care se vor schimba în urma acestui acord", a declarat într-un briefing de presă Jeff Davis.

Coaliţia condusă de Statele Unite desfăşoară lovituri împotriva grupării Statul Islamic şi Frontului Al Nosra, ramura locală a organizaţiei Al-Qaida, care nu sunt afectate de armistiţiul negociat de marile puteri, a menţionat purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, căpitanul Jeff Davis a respins ideea unei intensificări a cooperării militare între americani şi ruşi în Siria, cerută de Moscova.

"Nu cooperăm militar cu Moscova, nu există schimbări" în acest sens, a subliniat purtătorul de cuvânt.

"Continuăm să lucrăm numai la «deconfliction» cum am făcut în ultimele luni", a adăugat acesta.

Americanii şi ruşii au pus în aplicare în ultimele luni un schimb de informaţii pentru evitarea unui incident între aeronavele lor în spaţiul aerian al Siriei.

"Nu există un plan" pentru a creşte acest schimb de informaţii, a precizat Davis.

Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că Pentagonul un intenţionează să fie implicat în operaţiunile umanitare prevăzute în acord.

"Nu există discuţii privind o implicare" a militarilor americani "în partea umanitară" a acordului, a spus el.

Potrivit Agerpres, SUA şi Rusia au ajuns la un acord în cursul nopţii de joi spre vineri la Munchen, unde a avut loc o reuniune internaţională pentru a încerca reglementarea conflictului sirian, asupra unei "încetări a ostilităţilor" în Siria după o săptămână, exceptând ofensiva împotriva jihadiştilor, pentru a relansa procesul de pace şi a stopa exodul civililor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai bine sx ar intalni cu totii si ar face pace lasand ambitiile si orgoliile la oparte, altfel armele nucleare vor distruge totul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb