JOHN KIRBY:  "Soarta lui Bashar al-Assad va fi decisă în cursul viitoarelor reuniuni internaţionale privind Siria"

Adina Lateş
Internaţional / 20 noiembrie 2015

Soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad va fi decisă în cursul viitoarelor reuniuni internaţionale privind Siria, a anunţat ieri diplomaţia americană, în condiţiile în care viitorul lui Al-Assad rămâne mărul discordiei printre marile puteri, potrivit AFP.

Reprezentanţii a circa 20 de ţări şi organizaţii - printre care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită şi ţări europene - şi-au încheiat sâmbăta trecută summitul de la Viena prin semnarea unui document comun ce stabileşte un calendar pentru o eventuală tranziţie politică în Siria, ţară sfâşiată de război.

"Rolul lui Al-Assad rămâne o problemă care trebuie gestionată. Admitem cu toţii acest lucru', a recunoscut purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby. "Rolul lui Al-Assad în această tranziţie va fi decis în timpul sesiunilor de convorbiri multilaterale care vor continua să aibă loc", a adăugat Kirby.

Comunitatea internaţională a relansat un proces de negocieri pentru a găsi o cale de ieşire din conflictul sirian - însă fără opoziţia sau regimul de la Damasc - prin două mari reuniuni organizate la Viena, la 30 octombrie şi 14 noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a firmat că "Dorim o tranziţie spre un guvern fără Assad, unul reprezentativ pentru poporul sirian şi care să răspundă aşteptărilor sale".

Calendarul pentru soluţionarea crizei siriene, adoptat sâmbătă la Viena, prevede o reuniune între regimul lui Al-Assad şi membri ai opoziţiei până la 1 ianuarie 2016, formarea unui guvern de tranziţie în următoarele şase luni, adoptarea unei noi Constituţii, apoi organizarea de alegeri libere în următoarele 18 luni. Un armistiţiu se numără de asemenea printre obiective. Cu toate acestea, nu este precizat dacă toate aceste obiective se vor succeda sau se vor suprapune.

În timpul vizitei pe care a efectuat-o marţi la Paris, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a afirmat că Siria se află, probabil, la câteva săptămâni înainte de "o mare tranziţie".

Însă preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat rezervele sale faţă de un compromis la Viena, apreciind într-un interviu pentru postul de televiziune italian RAI că nu poate exista un calendar de tranziţie care să prevadă alegeri, atâta vreme cât sunt regiuni aflate sub controlul rebelilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb