Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării regionale şi Administraţiei publice, a discutat ieri, în cadrul reuniunii Comisiei REGI a Parlamentului European, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională, despre modul în care regionalizarea ar putea îmbunătăţi utilizarea fondurilor europene în ţara noastră, informează un comunicat de presă.
Comisarul a subliniat că, în proiectarea şi implementarea acestui proces, trebuie avută în vedere, ca principal obiectiv, atragerea efectivă a fondurilor europene, astfel încât cetăţenii români să beneficieze de investiţiile finanţate de Uniunea Europeană.
"I-am prezentat comisarului Hahn care sunt principiile regionalizării. Domnul comisar are acelaşi punct de vedere: că regionalizarea trebuie făcută în România şi trebuie făcută anul acesta. Îi vom trimite în detaliu care sunt proiectele noastre. I-am răspuns la o serie de întrebări legate de faptul că reorganizarea guvernului nu a afectat sub nicio formă capacitatea, funcţionalitatea autorităţilor implicate în gestionarea fondurilor europene", a declarat Liviu Dragnea la finalul întâlnirii.
Referitor la procesul de negociere a Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020, Liviu Dragnea a afirmat: "În linii mari, ne-am pus de acord, urmând ca, în perioada următoare, să comunicăm foarte strâns şi orice raport de progres pe care îl vom face în domeniu să-l trimitem comisarului, pentru a fi informat în permanenţă, pentru că trebuie să lucrăm foarte atent, în paralel cu negocierea pentru viitoarea arhitectură a programelor operaţionale".
Totodată, cei doi oficiali au discutat despre modalitatea de eliminare a riscului dezangajării automate a unor fonduri europene alocate României şi Slovaciei, conform celor stabilite la Consiliul European din luna februarie.
"Am discutat despre n+3, domnul comisar este unul dintre susţinătorii acestei promisiuni făcute României şi Slovaciei. Ne-a informat că specialiştii din direcţiile pe care le coordonează lucrează la a identifica toate măsurile posibile care pot fi adoptate pentru a atinge acest obiectiv şi anume eliminarea riscului dezangajării automate a unor fonduri din România şi Slovacia, fără a modifica regulamentul. Aşa cum am spus şi în Comisia REGI, România solicită în continuare ca această promisiune care a fost făcută în Consiliul European, la un asemenea nivel, celor două ţări, să fie respectată. Pentru noi este important, pentru că discutăm de sume foarte mari de bani", a precizat Liviu Dragnea.