Otrăvirea cu ajutorul alimentelor este adesea pomenită de nutriţionişti. Aceştia vorbesc la modul general, mai degrabă făcând referire la cantităţile ingurgitate de un om sau altul, dar acum specialiştii au descoperit că multe alimente devin pur şi simplu toxice datorită ambalajelor. Practic, ne otrăvim lent. Mai rău este că acest lucru este făcut intenţionat de cei care ar trebui să fie responsabili pentru mărfurile pe care le comercializează. Un studiu realizat de asociaţii europene sanitare şi de mediu a descoperit că substanţe chimice din categoria PFAS (per şi polifluoroalchil) au fost utilizate în ambalaje şi recipiente de unică folosinţă pentru preparate comercializate în anumite reţele de restaurante fast-food din Europa. Folosirea acestor substanţe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă, potrivit rezultatelor acestui studiu, care a arătat că peste 70 % din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS, care sunt compuşi chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic. "Substanţele PFAS se folosesc pe scară largă în ambalajele alimentare şi în recipientele de unică folosinţă din Europa", notează autorii acestui studiu, la care a participat Alianţa pentru Sănătate şi Mediu şi alte şapte organizaţii non-profit dedicate problemelor mediului înconjurător şi sănătăţii. Au fost studiate ambalaje şi recipiente din restaurante precum McDonalds, KFC, Subway şi Dunkin Donuts, precum şi de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din şase ţări europene (Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie). Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de asftel de ambalaje folosite în localurile fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei. De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize şi care nu fuseseră tratate în mod intenţionat. Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compuşilor PFAS prezenţi. Jitka Strakova, autoarea principală a studiului, cercetătoare la ONG ceh Arnika, a declarat că este "momentul ca Uniunea Europeană să acţioneze şi să interzică imediat şi permanent toate tipurile de PFAS din recipientele alimentare pentru a proteja consumatorii". PFAS au fost supranumite "substanţe chimice veşnice", pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere şi contaminând apa potabilă, solul şi aerul. Studiile ştiinţifice au relevat totodată că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate, precum dezvoltarea cancerului, provoacă un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal, determinând şi un răspuns mai redus la vaccinuri. Despre astfel de lucruri se discută în diverse medii, dar când apar studii care certifică informaţiile, problema trebuie rezolvată urgent de autorităţi.
Mâncare otrăvită "cu ajutorul" ambalajelor
O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 24 mai 2021
1. Și acum..
(mesaj trimis de anonimus în data de 24.05.2021, 17:05)
Și acum.. repede un articol despre pâinea ambalată la maxim.... din motive de viruși.
2. otrava este servita cu revista (reclame)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2021, 20:45)
tusul folosit la tiparirea reclamelor pe care le gasiti in cutia postala, este toxic
ati vazut sa scrie pe reviste ce fel de substante folosec!!