Marile bănci ar putea fi obligate de autorităţile europene de reglementare să participe la stabilirea Libor şi Euribor, după ce instituţii financiare precum Citigroup şi HSBC s-au retras din unele comisii în urma scandalului de manipulare a dobânzilor interbancare, relatează Bloomberg, citată de Mediafax.
Autorităţile de reglementare vor face o listă cu băncile care ar trebui să fie obligate să participe la stabilirea dobânzilor interbancare, "datorită implicării lor pe piaţă", a declarat vineri, într-un comunicat, comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier.
"Băncile care se gândesc să se retragă ar trebui să ţină seama că ar putea fi solicitate să revină", a spus Barnier.
Planul de a obliga băncile să facă propuneri pentru dobânzile interbancare va fi inclus într-un proiect de act normativ referitor la stabilirea dobânzilor de referinţă, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în prima jumătate a acestui an.
Euribor-EBF, grupul care administrează stabilirea Euribor, a avertizat luna trecută că s-ar putea confrunta cu un exod al băncilor din comisia care calculează dobânda.
Rabobank International, cea mai mare bancă de economii din Olanda, s-a retras din această comisie în ianuarie, iar Deutsche Bank a anunţat în această săptămână că nu va mai participa la stabilirea unora dintre dobânzile Euribor-EBF.
Royal Bank of Scotland a fost amendată în această săptămână cu 612 milioane de dolari pentru manipularea dobânzii Libor. Banca britanică Barclays a fost amendată cu 290 de milioane de lire sterline în iunie anul trecut, în timp ce UBS a fost penalizată în decembrie cu 1,5 miliarde dolari, pentru manipularea dobânzilor.
Scandalul a alimentat nemulţumirea publică faţă de bănci şi a dus la declanşarea unor investigaţii ale autorităţilor de reglementare la nivel mondial.
Banca Centrală Europeană a salutat intenţia lui Barnier pentru un proiect care să reglementeze acest domeniu şi a cerut băncilor să participe la stabilirea dobânzilor, pentru ca acestea să aibă relevanţă.
Din septembrie anul trecut, Raiffeisen Bank International, Rabobank, Bayerische Landesbank, DekaBank şi Citigroup s-au retras din comisia care stabileşte Euribor.
Din luna iulie, zece bănci au renunţat la stabilirea Eurepo Index, administrat tot de Euribor- EBF. Între aceste bănci se află Societe Generale, UBS şi HSBC.
În Marea Britanie, directorul Autorităţii pentru Servicii Financiare a cerut ca supravegherea dobânzii Libor să fie încredinţată autorităţii de reglementare a sectorului financiar.
Dobânda Libor este calculată zilnic în urma unui sondaj efectuat de Asociaţia Bancherilor Britanici, prin care băncile sunt solicitate să estimeze costul împrumuturilor interbancare pentru diferite perioade şi monede. Estimările maxime şi minime sunt excluse, iar cu cele rămase se calculează o medie.