Marina rusă a respins în această dimineaţă un atac cu drone asupra portului Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal în 2014 de Moscova, şi care este principala bază a Flotei ruse din Marea Neagră, a anunţat guvernatorul acestui oraş, Mihail Razvojaiev, conform Agerpres.
"În zori, flota (rusă) din Marea Neagră a respins un atac cu drone de suprafaţă împotriva Sevastopolului", a declarat pe Telegram guvernatorul Mihail Razvojaiev, instalat de Rusia.
În total au fost distruse trei drone, a indicat el, afirmând în acelaşi timp că aparatele fără pilot "au încercat să pătrundă în golf", dar marinarii au tras în direcţia lor cu arme de calibru mic.
"Apărarea antiaeriană a funcţionat de asemenea", a spus guvernatorul prorus, adăugând că nimeni nu a fost rănit şi nicio navă de război nu a fost avariată, iar apărarea antiaeriană a doborât cel puţin "o ţintă aeriană", potrivit sursei.
"Forţele noastre armate au respins cu încredere şi calm atacul cu drone din partea inamicului asupra Sevastopolului. Situaţia este sub control. Toate serviciile operative sunt pregătite", a afirmat el.
Potrivit sursei, o serie de explozii puternice au fost auzite în această dimineaţă la Sevastopol.
Administraţia oraşului, susţinută de Rusia, a anunţat totodată suspendarea rutelor de feribot în jurul oraşului-port, la scurt timp după ce guvernatorul a declarat că un atac ucrainean cu dronă a fost respins de apărarea antiaeriană.
În urma deflagraţiilor geamurile mai multor clădiri de pe o stradă centrală din Sevastopol s-au spart, dar nimeni nu a fost rănit, a anunţat guvernatorul.
Acest presupus atac cu drone intervine la două zile după ce o explozie luni seara la Djankoi, în nordul Crimeii - considerat un nod feroviar-cheie de unde Rusia livrează armament către regiunile Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei - a fost pusă de oficialii proruşi pe seama unui atac ucrainean cu drone, dar Kievul nu şi-a asumat responsabilitatea, se precizează în sursă.
Sevastopol, împreună cu restul peninsulei Crimeea, a fost anexat de Rusia în 2014, dar este recunoscut la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.
În campania militară declanşată de preşedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022, Rusia a reuşit să creeze un coridor terestru între Donbas, în estul Ucrainei, şi Crimeea, în sud, care are nevoie de resursele de apă, energie şi agricultură din sudul Ucrainei pentru a supravieţui.
Odată cu anexarea ilegală, în septembrie trecut, a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk (est), Zaporojie şi Herson (sud), Rusia a transformat Marea Azov într-o mare interioară, ceea ce, în principiu, garantează securitatea Crimeii, unde a fost creată totodată o linie de fortificaţii.
În ultimele 13 luni, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Crimeea a fost ţinta mai multor atacuri atribuite Ucrainei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 10:57)
Plictisitor,
vrem liniste,pace si bunastare romanilor,
iar rusnacii sa se lupte pana nu ramane nici unul
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 23:14)
vrem trolii sa dispara