Liderii mondiali, reuniţi la summit-ul G20, nu au reuşit să ajungă la un acord privind majorarea resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat, cancelarul german Angela Merkel, potrivit Bloomberg.
Guvernele aşteaptă mai multe detalii privind programul european de combatere a crizei datoriilor, înainte să se angajeze să contribuie financiar, a adăugat Angela Merkel.
În urma comentariilor cancelarului german, indicele Stoxx Europa 600 a scăzut cu 0,3% la Londra, după o creştere anterioară de 0,6%.
Moneda europeană a pierdut din avansul primei părţi a şedinţei şi a stagnat la 1,3822 dolari pe unitate.
• G20 cere rezerve de capital mai mari pentru 29 de bănci
Autorităţile de reglementare internaţionale, reunite în cadrul G20 la Cannes, au identificat 29 de bănci, dintre care 17 din Europa, care au o importanţă sistemică pentru sistemul financiar mondial, care vor fi obligate să deţină rezerve de capital mai mari cu 1 - 2,5 puncte procentuale faţă de alte instituţii de credit, potrivit AFP.
Dintre băncile menţionate, 17 sunt din Europa, opt din Statele Unite şi patru din Asia, potrivit unui comunicat al Fondului de Stabilitate Financiară (FSF).
Între băncile europene de importanţă sistemică patru sunt din Franţa, respectiv "BNP Paribas", "Credit Agricole", "Societe Generale" şi "BPCE", acestea fiind deja anunţate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Băncile germane "Deutsche Bank" şi "Commerzbank" se află şi ele pe listă. Alte patru bănci sunt din Marea Britanie, între care "HSBC Holdings" şi "Royal Bank of Scotland Group". Pe listă, mai figurează din Europa "ING" (Olanda), "Banco Santander" (Spania), "UniCredit" (Italia) şi "UBS" (Elveţia).
"Goldman Sachs", "JP Morgan" şi "Citigroup" se află între băncile americane anunţate, iar între instituţiile de credit din Asia se numără "Bank of China".
Lista nu este definitivă şi va fi actualizată anual şi publicată în noiembrie.
Pe lista liderilor G20 figurează numai bănci, deocamdată, dar este posibil ca în viitor să fie incluse şi alte companii financiare.
Aceste bănci, al căror faliment poate afecta întreaga economie, vor fi obligate de la sfârşitul lui 2012 să se conformeze unui regim special de demontare a operaţiunilor în caz de dificultăţi.
• Guvernatorul Băncii Canadei a devenit preşedintele Fondului de Stabilitate Financiară
Mark Carney, guvernatorul Băncii Canadei, a fost numit de liderii G20 preşedintele Fondului de Stabilitate Financiară (FSB), potrivit AFP.
Mark Carney îl succedă pe Mario Draghi, care a ocupat acest post din 2009 şi care a devenit, de la 1 noiembrie, preşedintele Băncii Centrale Europene.
Philipp Hildebrand, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, a fost numit vicepreşedinte al FSF.